Варненският съд пратил 200 души на принудително лечение


Около 200 варненци са били изпратени на принудително лечение по искане на прокуратурата през 2013 г., показват данните за дейността на Варненския районен съд (ВРС). Общо по закона за здравето са постъпили 231 такива дела, което е с 20% повече спрямо 2012 г., отчете председателят на съда Ерна Якова. Средната продължителност на постановеното лечение в здравно заведение е 2-3 месеца. Почти всички случаи се отнасят до психиатрични проблеми, а исканията за въдворяване идвали от роднини или съседи, допълни Якова.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Статистиката от годишния доклад на ВРС показва, че в съда са постъпили общо 28 571 дела, от които наказателните са 6906, а всички други са граждански. Тъй като през районните съдилища минават голяма част от личните проблеми на гражданите, отчетите на магистратите всъщност очертават обществените тенденции.
Варненските магистрати например отбелязват обрат при делата за домашно насилие. Докато преди 3-4 години те имаха траен ръст, за 2013 г. се забелязва спад. Чувствително намаляват и осъдените непълнолетни, които за м.г. са били общо 30, при 51 за предходната година. Намаление има и при делата по Кодекса на труда и за установяване на вземания от доставчици на услуги.

При бракоразводните дела също има промяна. Доскоро разделите по вина на някоя от страните и тези по взаимно съгласие са били поравно. През 2013 г. обаче има превес на мирното слагане на край на съвместното съжителство. За сметка на това обаче се увеличават делата за обида и клевета, а юмруците изпреварват шамарите при комшийските свади, показват данните за делата за нанасяне на леки телесни повреди.

От ВРС за пореден път напомниха, че съдиите са много натоварени. На един магистрат се падат по 80 дела за разглеждане и по 66 приключени на месец.

Трябва ни единен регулатор в областта на конкурентното и потребителското право

Предишна новина

Таван от 50% за таксите на съдебните изпълнители

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.