ВАС: Граничарите нямат законово право да спират водачи на границата заради неплатени глоби

ВАС: Граничарите нямат законово право да спират водачи на границата заради неплатени глоби
ГКПП Кулата – Промахон, снимка:БГНЕС

Граничните власти незабавно да преустановят спирането на граждани с неплатени глоби на ГКПП Кулата – Промахон и на ГКПП Илинден – Ексохи. Това окончателно определи състав на Върховния административен съд (ВАС) с председател Соня Янкулова и членове: Весела Андонова и Полина Богданова, съобщиха от съда.

Промените в Закона за движението по пътищата, с които се приеха сериозните ограничения за гражданите с неплатени глоби да напускат страната, бяха приети окончателно през лятото на 2020г. С тях дори бе дадена възможност на служителите на МВР да отнемат книжката и превозното средство на граждани въз основа на тези неплатени глоби, ако те откажат да ги заплатят на място. В резултат на промените омбудсманът Диана Ковачева сезира Конституционния съд (КС) с искане за установяване на противоконституционност на чл. 171, т. 1, б. „д“ и т. 2, б. „к“ от закона. В искането  на Ковачева се твърди, че те нарушават правото на свободно придвижване по територията на страната, правото на напускане на нейните предели и правото на личен живот на гражданите. Делото все още е висящо пред КС.

Делото пред ВАС пък бе образувано по частна жалба на адвокат Иглика Брусева срещу разпореждане на Административен съд (АС) - Благоевград, с което е отхвърлено искането й за прекратяване на неоснователни действия по извършването на системни проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по Закона за движението по пътищата и неплатени в срока за доброволно плащане глоби, наложи с тях, при преминаване на двата пропускателни пункта.

Сега в определението си върховните съдии изрично подчертават, че: „с оглед на трайната съдебна практика на Конституционния съд, на Съда по правата на човека и на Съда на Европейския съюз, обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на електронни фишове и на наказателни постановления, издадени въз основа на Закона за движението по пътищата, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да бъде основание за възпрепятстване на правото на напускане на страната“.

От ВАС припомнят и какви са основните задължения на граничните полицаи, а именно : 1.) установяване на самоличността на лицето чрез идентификация; 2.) проверка на валидността на документа; 3.) проверка за наличието на признаци за фалшифициране или подправяне на документа. Съгласно ал. 2, граничният полицай може да извърши проверка на лицето и в АИС „Граничен контрол" в рамките на минималната гранична проверка, а ал. 3 предвижда, че по правило лица, които се ползват с право на свободно движение, съгласно правото на Съюза, подлежат на минимална гранична проверка.

„От изложеното се установява, че липсва законово правомощие на органите и на служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“ да извършват контрол по Закона за движението по пътищата, включително проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по ЗДвП и неплатени глоби в срока за доброволно плащане при преминаване на ГКПП Кулата - Промахон и ГКПП Илинден – Ексохи. Проверките при преминаване на ГКПП могат да бъдат свързани със самоличността на лицата, валидността и истинността на представените документи (лична карта или паспорт)“, мотивират се съдиите Янкулова, Андонова и Богданова.

Накрая, върховните съдии нареждат на граничните полицаи незабавно да преустановят проверката на граждани за неплатени глоби. „НАРЕЖДА на длъжностните лица (полицейски органи), които осъществяват дейност по чл. 45, ал. 1, т. 2 от Правилника за устройството и дейността на Министерството на вътрешните работи на територията на ГКПП Кулата – Промахон и на ГКПП Илинден – Ексохи ДА ПРЕКРАТЯТ безусловно действията по установяване чрез автоматично генериране в Автоматизираната информационна система „Граничен контрол“ и Автоматизираната информационна система „Административнонаказателна дейност“ на информация за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове и за неплатени в срока за доброволно плащане на наложени с тях глоби на преминаващи граждани и с оглед на резултата от проверката да ги пренасочват към „втора линия на контрол“ с цел последващи действия от компетентни органи по Закона за движението по пътищата“, пише в определението на ВАС.

Още по темата

АСНС: Бившият зам.-министър Красимир Живков може да ползва контактите си, за да повлияе на делото

Предишна новина

За два дни: Осъдиха кмета на Калояново, карал дрогиран с кокаин

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  БЕЗ БЪЗЗ ик | нерегистриран
  6
  -1

  Тъпаче Друга дума мога да намеря ама и тази ти стига за регистрационна табела Ти тъпак желаещ да се открие поредното КаПеПейнце кибичил ли си по 20 часа на опашки по ГКПП за да влезнеш или излезнеш във и от нашата мила Родина Ти тъпак недодялан спал ли си на самия път когато работното ти време е свършило там нейде в храстълаците на тези опашки И защо тъпак тъпаци като теб арестувахте наскоро един колега и го обвинявате че спал на пътя и един наш боклук и тъпак като вас се забил в ремаркето му и убил плюс себе си и още две жертви Затуй ви наричам тъпаци в щенията ви а имам богатия език на Вазов с поне още 50 думи да ви опиша душевното ви състояние и тъпотия При толкова възможности на силната Държава да си събере вземанията тъпаците друго не могат да измислят освен поредното КПП и да си положат свойте тлъстини и да дерибействат До къде докарахте вашата НАШАТА Държава като на всяко село на всеки град бяхте нацвъкали с КПП та чийто сгради и до днес призрачно стоят и напомнят за вашите тъпотий То за туй и Българский народ си има една приказка Дай му на простия власт па му гледай сейра Нагледахме се на сейр тъпаци на вашите простотий И хубаво че все пак в съда се намират все още разумни хора който да ви озъптяват от вашите щения просташки и тъпашки и дерибейски Днес все още само със съдебни решения демократично со кротце со благо Но ако не разбирате и от това ще има и кютек И ние знаем да градим КПП та и то много яки Само да не ревете когато сте от другия край на КПП то А сега пак си помисли ПОМИСЛЕТЕ ако ви се отдава туй упражнение И без БЪЗЗ ик

 2. 6
  бъзз | нерегистриран
  1
  -8
  До коментар #4 от "БЪЗЗ ик бе майна | нерегистриран":
  Ето едно търтейче много желаещо да седне на някое бюро и да прави тлъстини веднага намери решението Пред всяко ГКПП да има по едно КПП и той да бъде на КПП то пъдар Не се БЪЗЗ ика сериозно го предлага човека и се самопредлага да бъде част от това КПП Ама колоните от чакащи автомобили.щели да станат дълги от Видин мост та чак до София от Калотина до Пазарджик От Капитана до Пловдив човечето лакомо за власт и пари не го интересува А тиквата ни обяснява че строй магистрали и пътища за да хвърчим по тях А всъщност получаваме неузаконени паркинги на който спим по неволя Ааааа не по неволя а по.волята на едни малки тиквички който мечтаят да седнат в поредното КПП за да се БЪЗЗ икат с нас

  Момченце или момиченце!
  Премервай си коментарченцетата и използвай подходящите думички.
  А на КПП-то и тебе можем да пратим. Да видиш какво е блатото и да се помъчиш да предвидиш колко ще е по-голямо то без контрол.

 3. 5
  | нерегистриран
  1
  -4

  Съгласно чл. 250,, ал. 1 АПК всеки, който има правен интерес, може да иска прекратяване на действия, извършвани от административен орган или длъжностно лице, които не се основават на административен акт или на закона. С разпореждането си съдът нарежда да бъдат прекратени безусловно действията, които не се извършват в изпълнение на представен при проверката административен акт или на закона, или отхвърля искането - чл. 253, ал. 2 АПК.
  От анализа на цитираните норми е видно, че се касае за действия, които не се основават на административен акт или на закона. Така дефинирано, определението "неоснователни действия" сочи, че искана защита по чл. 250, ал. 1 от АПК е защита срещу неюридически действия на административния орган или длъжностните лица. Иначе казано, това е защита само срещу фактически действия, които се извършват извън определените по закон правомощия на органа. Това е така, защото защитата срещу юридическите действия на административния орган, извършени в противоречие със закона, е уредена в гл. Х от АПК. Предвид гореизложеното и на основание чл. 253, ал. 2 от АПК е следвало съдът да се нареди безусловно прекратяване на атакуваните действия.
  Тест, НЕЗАБАВНО и безусловно следва прекратяване на извършваните от граничните полицейски органи проверки за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове по ЗДвП и неплатени, наложени с тях глоби, при преминаване на лица и превозни средства през граничните контролно-пропускателни пунктове разположени на вътрешните граници на Република България ГКПП Кулата – Промахон и на ГКПП Илинден – Ексохи

 4. 3
  Хал | нерегистриран
  13
  -3

  Добре че е съдът, та да се повъзспре административният произвол и чистата административна простотия.

 5. 2
  112 | нерегистриран
  10
  -10

  Те цяло тълкувателно решение подписаха, за да си оправи докладчикът проблемите с КАТ...

 6. 1
  бъзз | нерегистриран
  11
  -12

  Едно КПП преди ГКПП ще оправи работата на Андрешковците и на буквоядите от ВАС.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.