ВАС и регионалните административни съдилища ще ползват единна онлайн платформа


Върховният административен съд (ВАС) и регионалните съдилища ще минат в дигиталния облак, след като вече е изградена единна електронна система. Тя ще позволи обмен и съхранение на документи между отделните административни съдебни институции, създаването на единен портал за електронни услуги и предоставяне на информация за гражданите и фирмите. Създаването на подобна система е стъпка към изграждането на е-правосъдие в страната. "Идеята на този проект е да обедини системи на всички административни съдилища и ВАС", обяви председателят на ВАС Георги Колев по време на специална пресконференция, посветена на проекта. Той допълни, че до момента всеки районен съд е разполагал с отделна система за обработка на информация и съхранение на документи и основното предизвикателство е било всичко да бъде уеднаквено. "Това е стъпка напред в посока към изграждането на е-правосъдие", обясни Колев.

Една за всички

Проектът за изграждане на единна система е на стойност от 2.26 млн. лв., като финансирането е осигурено по оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК). Той е започнал да се изпълнява през май миналата година и се състои от две части. Първата включва мрежова интеграция и доставка на оборудване, което е спечелено от "Сиенсис", а втората е за изграждане на самата софтуерна система и тя е поета от Ай Би Ес (IBS). Според Колев самата система вече е готова и в момента се тества. Пускането на пълните й възможности се очаква да стане през септември. Тя е базирана на корпоративните решения на IBM. Позволява освен създаването, съхранението и препращането на различни документи също и поддържане на самостоятелна електронна поща, единен календар и органайзер, както и програми за чат и конферентна връзка. Системата може да се ползва и от мобилни устройства.Потребителите и гражданите ще могат да търсят документи и дела, публикувани от ВАС и 28-те административни съдилища. Тоест системата е и публичен регистър на съдебните дела. В предоставяната за граждани информация ще бъдат заличавани чувствителни лични данни.

Е-правосъдие - колкото близо, толкова и далече

Макар това да е крачка напред в създаването на истинско електронно правосъдие, пътят до постигането му все още е дълъг. Електронният портал за граждани ще дава достъп само до делата, но няма да предоставя е-услуги, като например издаване или подаване на съответните документи онлайн. Засега спирачката е липсата на масово наложена електронна идентичност (или т.нар. електронно ЕГН), както и че настоящите закони и нормативни актове не позволяват подобна възможност. Съответно трябва да има законодателни промени, за да се позволи на електронната платформа на ВАС да издава и приема онлайн документи от граждани и фирми."С настоящата система полагаме техническата основа за това", коментира Колев.

Дело за фалшива буря свърши безславно: Условна присъда за изчезнали 512 761 лева

Предишна новина

Как многодетна майка бе обвинена в държавна измяна

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.