ВАС потвърди и втория отказ на Съдийската колегия: Военният съдия Даниел Луков все пак няма да стане върховен магистрат, въпреки поредицата от жалби

ВАС потвърди и втория отказ на Съдийската колегия: Военният съдия Даниел Луков все пак няма да стане върховен магистрат, въпреки поредицата от жалби
Даниел Луков, снимка:Военен съд-Пловдив

Тричленен състав на Върховен административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбата на Даниел Луков от Военен съд – Пловдив срещу решението Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 04 февруари за повишаването на председателя на Апелативен съд-Бургас Деница Вълкова като съдия във Върховния касационен съд (ВКС) – Наказателна колегия и прекрати производството в тази му част, съобщиха от съда.

ВАС отхвърля и оспорването на Луков срещу решението на Колегията от същото заседание, с което кадровият орган не е приел предложението на Комисията по атестирането и конкурсите за повишаване на Даниел Луков, съдия във Военен съд – Пловдив в длъжност съдия във Върховен касационен съд – Наказателна колегия, този път по чл. 193 ал. 6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Съдийската колегия веднъж отказа на Луков да бъде повишен, тъй като няма необходимите професионални качества. Той не се примири с това решение и го обжалва пред Върховния административен съд (ВАС). На 12 декември м.г. ВАС окончателно реши, че отказа на Колегията да го повиши е законосъобразен.

Веднага след това обаче съдия Луков отново е подал молба да бъде повишен по същия конкурс, от който ВАС посочи, че правилно е бил изключен, само че на друго законово основание. Съдийската колегия обаче и този път отказа, а Луков отново атакува решението във ВАС.

В своята съдебна практика ВАС е съобразил тълкуването, че назначенията по чл. 193, ал. 6 от ЗСВ са част от конкурсната процедура. След като решенията по чл. 193, ал. 6 ЗСВ са част от конкурсната процедура и тя за съдия Даниел Луков е приключила с породил правни последици административен акт (решение по т. 10. 1 от Протокол № 24 от заседанието на Съдийската колегия на ВСС, проведено на 23.07.2019 г.) и влязло в сила съдебно решение (решение № 17032/12.12.2019 г. по адм. дело № 9933/2019 г. на ВАС) липсва правна възможност за издаване на друг (различен) административен акт по приключване участието му в процесния конкурс, пише в мотивите на съда. По тези съображения той няма качеството на „следващ по ред кандидат в конкурса за повишаване или за преместване“ по смисъла на чл. 193, ал.6 ЗСВ.

Липсата на това му качество предполага и ненакърняване на правната му сфера от решение по т. 6.1 от протокол № 3 от заседанието на Съдийската колегия на ВСС, с което съдия Деница Вълкова е назначена на длъжност съдия във ВКС – Наказателна колегия. Поради тази причина съдебното производство следва да се прекрати като недопустимо, пише в мотивите на съда.

Решението по делото е окончателно, освен в прекратителната му част, която има характер на определение и може да се обжалва с частна жалба пред петчленен състав на ВАС.

Съдът окончателно отказа на Гинка Върбакова да купи ЧЕЗ

Предишна новина

Тийнейджъри с „Калашников” хванати в имението на Тръмп във Флорида

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 8
  Картоиграч | нерегистриран
  4
  -1

  Този не разбра ли, че отдавна е бита карта?

 2. 7
  ************ | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 6
  Пардон, | нерегистриран
  1
  -2
  До коментар #5 от "болните амбиции на един .. | нерегистриран":
  Даниел Луков от Военен съд – Пловдив е от хората пенкелер - годни за всичко и негодни за работа.

  Сбъркал съм човека с друг, но със същото име.

 4. 4
  | нерегистриран
  4
  -5
  До коментар #3 от "нерегистриран | нерегистриран":
  Деница Вълкова обаче сега иска да става Председател на АС. Не може си намери подходящо място. Тя е завършила в " Харварт" и е голям капацитет.

  Завистта е емоция, която изразява вътрешна злоба, предизвикана от успехите, радостта, задоволството и благополучието на други хора.

 5. 3
  нерегистриран | нерегистриран
  11
  -2

  Деница Вълкова обаче сега иска да става Председател на АС. Не може си намери подходящо място. Тя е завършила в " Харварт" и е голям капацитет.

 6. 1
  мда... | нерегистриран
  22
  -4

  Как беше? Който гроб копае ...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.