ВАС окончателно отмени забраната за къмпингуване на Карадере

ВАС окончателно отмени забраната за къмпингуване на Карадере

Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил отмяната на забраната за къмпингуване на Карадере, става известно от решение на тричленен състав на съда, пише "Дневник". То е от 20 юни тази година и е окончателно. С него се оставя в сила решението от 2015 година на Административния съд във Варна.

Тогава съдът уважи жалбата на представители на гражданска група "Да спасим Карадере" и отмени общинска забрана за палаткуване и къмпингуване извън туристическите обекти на територията ѝ.

От община Бяла са обжалвали това решение пред ВАС. За потвърждение на решението на Административния съд във Варна е пледирал и представителят на държавното обвинение.

Общинската наредба за опазване на обществения ред, поддържане чистотата и безопасността на територията в Бяла (чл. 64а от Наредба №1) беше променена през април 2015 г. и забрани "разполагането на кемпери, каравани и палатки извън туристическите обекти, категоризирани като къмпинги". Предвидените глоби за нарушаване на тази забрана бяха от 100 до 500 лева.

Съдебен състав с председател Панайот Генков и съдиите Мира Райчева и Владимир Първанов приема изцяло аргументите на първата инстанция - наредбата е приета при допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, изразяващи се в липса на мотиви.

"Правилно съдебният състав е приел, че приложените към конкретния проект мотиви не изразяват по ясен и разбираем начин волята на административния орган за исканите промени, тяхната цел и причината, поради която се налагат същите. Липсва каквато и да е обосновка, относно необходимостта от доразвиване на правила, визирани в закон или подзаконов нормативен акт, свързани с опазване на околната среда. Не е ясно поради какви причини не се прилагат вече въведени в тази насока санкционни норми, а се налага изначално забрана по смисъла на новоприетия текст на чл. 64а от Наредба № 1 на Община Бяла", пишат върховните съдии.

Георги Гатев обжалва пред ВАС отнемането на достъпа му до секретна информация

Предишна новина

Парламентарната екокомисия отхвърли ветото на президента върху Закона за околната среда

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  m.dg | нерегистриран
  6
  0

  ВАС не е отменил нищо окончателно!

  Този сайт се превръща в генератор на фалшиви новини!

  Отменена е една наредба, поради липса на мотиви! Нищо не пречи, Общината да приеме нова наредба, като се мотивира!

 2. 1
  78 | нерегистриран
  6
  0

  Какво да се очаква от Панайот Генков!?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.