ВАС остави без разглеждане жалбата срещу участието на Българска банка за развитие в увеличението на капитала на ПИБ

ВАС остави без разглеждане жалбата срещу участието на Българска банка за развитие в увеличението на капитала на ПИБ
снимка:БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане искането за спиране на предварителното изпълнение на решенията на Министерски съвет за участие на Българска банка за развитие в увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ).

Административното дело беше образувано по жалба на две физически лица срещу решенията на правителството от 12 юни 2020 г. На заседанието на МС е одобрен: 1. представения от министъра на икономиката и министъра на финансите доклад за предприети от ББР АД действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на  ПИБ АД; 2. взето е решение участието на ББР АД в увеличението на капитала на ПИБ АД да се извърши при пазарни условия и до 70 на сто от общия обем на записаните и заплатени акции; 3. МС възлага на министъра на икономиката да уведоми органите за управление и контрол на ББР АД за взетото решение.

Върховните съдии от тричленния състав приемат, че спорът за законосъобразност на решенията не е подведомствен на административния съд, тъй като решенията на МС нямат характер на административен акт по смисъла на чл. 21 АПК, нито по смисъла на чл. 65 АПК или на нормативен акт по смисъла на  чл. 75 АПК.

Решенията за участие на ББР АД в увеличението на капитала на ПИБ АД са взети при упражняване на правата на принципала – Министерство на икономиката и енергетиката, в търговското дружество.  Съгласно чл. 4, ал.6 от Устава на „Българската банка за развитие“ АД банката може да участва в дружества при спазване на изискванията на българското законодателство. В тази насока решението за участие на една банка в увеличаването на капитала на друга, като създаващо търговско правоотношение, е извън регулируемата подведомственост на административните съдилища.

Върховните съдии приемат също, че решенията на МС по т.1 и т.3 са с вътрешен характер без външно проявление към правата и интересите на жалбоподателите. Решението по т.2 пък се явява етап от процедура по участие на едно дружество в процедура по изкупуване на акции за увеличаване на капитала на друго.

ВКС оправда бившия зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин за телефонните централи в 12 посолства

Предишна новина

Изпитват за шофьорска книжка и на магистралата

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Хари | нерегистриран
  0
  0

  Жалбата си беше платена поръчка на Иво Прокопиев. Нормално е ВАС да отхвърли разглеждането й.

 2. 1
  Сливенско цигане | нерегистриран
  1
  0

  Ма разбира се, по всичко съществено те не са компетентни! Но да усвояват 1 млрд. наша пара на година СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КОМПЕТЕНТНИ!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.