ВАС отмени наказанието на прокурор, арестуван по пижама

ВАС отмени наказанието на прокурор, арестуван по пижама

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени наказанието "освобождаване от длъжнността замместник-окръжен прокурор" на Перник на Бисер Михайлов, наложено от Висшия съдебен съвет през лятото на миналата година. Според ВАС решението е взето при зивършени процесуални нарушения, които водят до нарушено правото на защита на прокурора. Решението на ВАС е окончателно.

Магистратът бе зрелищно арестуван по пижама в дома си през 2010 г. и обвинен в изнудване, а брат му дори бе сниман от МВР по бельо и с белезници.

Разследването срещу Михайлов обаче не доведе до внасяне на обвинителен акт в съда, напротив, то бе прекратено поради липса на извършено престъпление от страна на прокурора. Независимо от това през юни 2013 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) приключва дисциплинарното производство срещу него с решение за налагане на второто най-тежко наказание – освобождаване от длъжност като заместник-административен ръководител.

Тричленен състав на ВАС изцяло сподели мотивите на ВСС за налагане на наказанието.

Според петчленния състав, обаче, нарушено е правото на защита на Михайлов. Оказва се, че както ВСС, така и първата инстанция са обсъдили само показанията на бизнесмена Калин Леков и съпругата му Ирина. През 2009 г. Бисер Михайлов им дал заем от 10 000 лева срещу уговорена месечна лихва от 3000 лева. Но Леков не ги върнал, укрил се, а "Михайлов предприел укорим вербален натиск спрямо съпругата му - Ирина, застрашаващ нейната и на семейството й лична сфера, с цел да открие длъжника си".

"Тезата на дисциплинарния състав на ВСС и на тричленния състав на ВАС изцяло е изградена върху показанията на Калин и Ирина Лакови, дадени при разпитите им в Софийска градска прокуратура. Жалбоподателят Михайлов нееднократно е правил възражения към доказателствената маса да бъдат приобщени и свидетелските показания на семейство Серафимови, Юлиян Георгиев и Лета Божилова, както и протоколът от очната ставка на Ирина Лакова с жалбоподателя", пише в мотивите си петчленният състав на ВАС.

А от тези доказателства се установява противоречие. Става ясно, че Ирина Лакова казва, че действията й са продиктувани от дадената й "линия на поведение от ДАНС", а нейните показания и тези на съпруга й Калин изцяло противоречат на показанията на останалите четирима свидетели, които, освен всичко друго, не са заинтересовани от изхода на делото. Противоречие имало и с останалите доказателства по делото.

"Това не е отчетено нито от дисциплинарния състав, нито от тричленния състав на ВАС. В същото време укоримото поведение на Михайлов, противоречащо на КЕПБМ, е изведено изцяло и единствено от изявленията на заинтересувани свидетели - Калин и Ирина Лакови и не намират опора в нито едно от останалите доказателства по делото...

Не са обсъдени всички събрани доказателства в тяхната съвкупност, при което изводът базиран само на определени доказателства се явява едностранчив и необективен. Същият е и необоснован, доколкото не почива на задълбочен анализ на доказателствата, при така установените в тях различия. Настоящият състав намира, че така описаните нарушения представляват особено съществено нарушение на административнопроизводствените правила", твърдят в мотивите си петимата върховни съдии – Георги Чолаков (председател), Надежда Джелепова, Таня Радкова, Емилия Кабурова и Севдалина Червенкова (докладчик). 

 

Какво не отчита инициативата за премахване на част от таксите на ЧСИ *

Предишна новина

БСП избира нов лидер на 27 юли

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  който ,чете | нерегистриран
  2
  0

  № 5 интересно ти какъв си и какво защитаваш? Ако си юрист, не те разбирам и не трябва да бъдеш такъв. Дано не си юрист и предполагам, че не си.

 2. 5
  | нерегистриран
  0
  -2

  До коментар [#3] от "Гнус":

  Ти напълно отговаряш на името си.Или си самият наказан/Михайлов/ или си негов близък.Ако си тия две алтернативи бих те оправдал,но ако си от ония,които познават доказателствата по делото и така са ги събирали че да не се получи читаво обвинение на т.нар.пернишки прокурор си за уволнение и си същият като Михайлов. 3. 4
  ххх | нерегистриран
  1
  0

  По обвинение за "явно противоправна присъда"

  В Украйна обявиха за издирване съдията, пратил Тимошенко в затвора ЕЕЕЕЕЕЕЕЕ????

 4. 3
  Гнус | нерегистриран
  10
  -1

  И от какво точно те е гнус, че не разбрах. Разбрах само, че те е гнус, ама не и от какво точно в решението. Ясно са ти написали- не е имало никакво престъпление. Хванали са се единствено за тези показания които им изнасят, не и тези които го оправдават. Самата "жертва" признала, че в показанията си следвала някаква линия дадена и от една служба и не е говорила това, което наистина се е случило. Та от какво те е гнус. А, забравих, според теб щом обвинението е към магистрат значи задължително трябва да бъде осъден. Без значение дали е виновен. Мен пък ме е гнус от такива елементарни типове като теб. Лесни за манипулиране и без способности да мислят сами. Такива като теб 20 години ни натрисат всякакви измекяри да ни управляват и накрая ни съсипаха държават. Гнус ме е от елементарни типове като теб

 5. 2
  | нерегистриран
  6
  -11

  ГНУС МЕ Е ДА ЧЕТА ЗА ПОДОБНО РЕШЕНИЕ!ЕТО ЗА ТОВА ЩЕ УКОРЯВАТ СЪДА И СЪДЕБНАТА ВЛАСТ. И АКО СЕ ВЪРНЕМ МАЛКО НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО ЩЕ ВИДИМ КАК Е РАБОТИЛА ПРОКУРАТУРАТА И КАК СЪДЪТ Е ПОТВЪРДИЛ ПРЕКРАТЯВАНЕТО.

  САМИЯ ФАКТ ЧЕ ТОЗИ СИ И Е ИЗПОЛЗВАЛ ВЛАСТТА ЗА ДА СИ ВЪРНЕ ДАДЕНИ НА ЗАЕМ ПАРИ И Т.Н.Е ДОСТАТЪЧНО УКОРИМО.

  ЗАЩО НЕ ПИТАТ ОТ КЪДЕ СА МУ ПАРИТЕ НА ТОЗИ ПРОКУРОР,ЧЕ ТАКА ЛЕСНО ГИ РАЗДАВА НА ЗАЕМ.МОЖЕ БИ ЛИХВА А ?!

  И СЛЕД ВСИЧКИ ТЕЗИ ПРЕКРАСНИ СЪДЕБНИ РЕШЕНИЯ И ПЕРФЕКТНИ ПРОКУРОРСКИ ДЕЙСТВИЯ ОСТАНА БЕЗНАКАЗАНИЯТ ДА ОСЪДИ ДЪРЖАВАТА!

 6. 1
  може ли върховни магистрати да са милионери хотелиери доносници на ДС | нерегистриран
  4
  -4

  ПрокуратурВата - прикриватура ,бухалка, джобно ножче, мишена , или просто културен проблем?

  Създадена от Soldier of Fortune на 24 юни 2014

  Soldier of Fortune

  | http://www.legalworld.bg/forum.php?topicid=174983

  нерегистриран

  06 юли 2014, 13:38

  Прокуратурата в РъБъ ще се превърне в истинско държавно обвинение и институция без горне пределения , когато се извади от съдебната система , заедно със следствието. Ще започне да придобива авторитет само , ако прокурорите се избират на преки избори...Другото е българо-съветска идиотия.  http://www.legalworld.bg/forum.php?topicid=174983&p=1  V. Mihaylov

  |

  нерегистриран

  24 юни 2014, 12:24

  До коментар [#2] от "...":Ролята на прокуратурата в политическия процес през последната година трябва да бъде специално изяснена. Още от аферата "Костинброд" остана впечатление, че тя може да бъде мобилизирана политически. След това при отстраняването на Ситнилски се оказа, че Бареков най-вероятно е организирал протести пред Висшия съдебен съвет (ВСС). Последната интервенция в БНБ и други банки е особено притеснителна: едно безпристрастно разследване на въпроса от независима комисия (най-добре под егидата на ВСС) е наложително. На базата на този анализ ВСС би трябвало да вземе съответните дисциплинарни мерки.  http://www.legalworld.bg/forum.php?topicid=174983&p=1&p=2

  Soldier of Fortune

  |

  нерегистриран

  24 юни 2014, 10:05

  Питали ли сте се се - коя институция през последните години пораждаше най-силни и противоречиви страсти?Според мен прокуратурата , която някои наричат прикриватура , други прокуратурВа , трети цацаРатура...Бяха й шефове откровени идиоти и теоретик , доведоха практик от Пловдив , но не би.Усещането на българите за несправедливост и престъпления е толкова голямо, че само бързи и конкретни стъпки по преодоляването му няма да ни задоволят - освен,незабавни действия по неотрализиране на политико-икономическите ни кланове като ОПГ...Дали ще се получи , или отново ще ни приложат storytelling- разказване на истории, които замайват въображението на публиката и я карат да купи един или друг продукт ?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.