ВАС отмени незаконно уволнение от кмета на Община Асеновград

ВАС отмени незаконно уволнение от кмета на Община Асеновград
Христо Грудев, снимка:Община Асеновград

С решение от 14 април 2021 г., състав на Върховния административен съд е отменил като незаконно уволнение на кмета на Община Асеновград д-р Христо Грудев. Издигнатият и избран за Кмет от Политическа партия ГЕРБ Грудев е уволнил през февруари 2020 г., поради съкращаване в щата, директора на Дирекция "Управление на общински активи и транспорт" в Общината Ваня Костадинова. Последната пък е емблематична активистка на БСП в Асеновград и член на Районната избирателна комисия в Седемнадесети изборен район - Пловдивски.

На първа инстанция Административен съд - Пловдив отсъжда в полза на Община Асеновград, но на втора инстанция, след като уволнената ангажира в своя защита специалистът по трудово и административно право адв. Кристиан Гьошев от Адвокатска колегия - Пловдив, уволнението е отменено независимо, че ответната община се е представлявала от преподавателят по трудово право в Юридическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" адв. Теодора Филипова.

Адвокат Гьошев е познат на обществеността още от ученическите му години, когато води успешно битката с образователното министерство за отмяна на задължителните матури без право на освобождаване. След завършване на висшето си образование се занимава предимно с дела срещу държавни и общински институции, а афинитетът му към съдебни битки, свързани с уволнени учители и директори, го прави популярен в цялата страна.

Любопитно е също, че Кристиан Гьошев и Ваня Костадинова участваха заедно в състава на РИК 17 - Пловдивски на отминалите вече парламентарни избори на 04 април 2021 г.. И двамата юристи са стари изборджии, тъй като от години са членове на избирателни комисии в Пловдив и областта.

От мотивите на съдебното решение на ВАС, V-то отделение става ясно, че:

"При съпоставка на преките задължения се установява, че макар и формулирани с различен словоред основните задължения по длъжностната характеристика за длъжността директор на дирекция УОАТ и тази за директор на новообразуваната дирекция ИПУТ съвпадат в по-голямата си част, като както бе посочено по-горе е имала и такива относно човешките ресурси, за разлика от липсата на такива в новоутвърдената въпреки, че за нея е предвидена такава цел. Добавените допълнителни конкретни задължения са свързани с разширяване дейността на дирекцията, но не променят съществено системата от задължения, предвидени по длъжностната характеристика, връчена на Костадинова.

При така установените факти следва извод, че в случая длъжността, заемана от Костадинова е запазена като система от функции и задължения по утвърдени длъжностни характеристики. Действително е налице промяна в изискванията за образование, макар и по двете да е налице изискване за магистърска степен, но по длъжностната характеристика, връчена на жалбодателката е предвидено изисквани за професионална област на образование - икономика, социални дейности и право, а за длъжността директор на дирекция ИПУТ е предвидена област строителство, което обаче не кореспондира с предвидените в нея преки задължения, а освен това не попада в обхвата на обстоятелствата, водещи до извод за реалното съкращаване на определена длъжност."

"Видно е, че уволнението е било политическо. След като бившия кмет на Асеновград от БСП д-р Емил Караиванов не е избран за нов мандат през 2019 г., новият кмет от ГЕРБ д-р Христо Грудев е решил да направи "чистка" на кадрите, назначени от предишния кмет. Стара практика, но порочна. Очаквам Костадинова отново да бъде уволнена, освен ако съвестта не почука в главата на кмета, за да не оставя на улицата една млада жена с дете", коментира адв. Кристиан Гьошев.

Очаква се до 14 дни Ваня Костадинова да се върне на старото си работно място.

Още по темата

От понеделник приемат документи в конкурсите за административните съдилища

Предишна новина

Разкрита е наркооранжерия в сградата на бившия стъкларски завод в Перник

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.