ВАС отмени отказа на ВСС да образува дисциплинарка срещу Георги Ушев по искане на Лозан Панов

ВАС отмени отказа на ВСС да образува дисциплинарка срещу Георги Ушев по искане на Лозан Панов
Председателят на ВКС Лозан Панов и председателят на АСНС Георги Ушев

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени отказа на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарно производство по искане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за накърняване независимостта на съда по делото срещу Десислава Иванчева и Биляна Петрова срещу председателя на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Георги Ушев.

Опитите на Панов да дискредитира специализираните съдилища и лично председателя на АСНС Георги Ушев датират от поне две години. За последно през март 2019 година председателят на ВКС обжалва решението на Съдийската колегия да не образува срещу Ушев дисциплинарно производство. Твърдените от Панов нарушения бяха свързани с изменението на мерките на подсъдимите за подкуп в особено големи размери Десислава Иванчева и Биляна Петрова от АСНС, който в края на 2018 година спря незабавното им освобождаване от ареста, след като преди това първоинстанционният съд ги бе пуснал под домашен арест. Панов побърза да обвини Георги Ушев в нарушаване на администрирането на делото и дори назначи проверка на ВКС по случая. Председателят на ВКС поиска от Колегията да започне дисциплинарно производство срещу Георги Ушев заради резултатите от проверката на производствата по мерките на Десислава Иванчева и Биляна Петрова, заради която самият той по-късно стана обект на проверка от Инспектората към ВСС. Кадровиците обаче му отказаха.

Това не е първата атака на председателя на ВКС срещу специализираното правосъдие във връзка с делото срещу подсъдимите за получени 70 000 евро, част от поискан 500 000 евро подкуп – Иванчева и Петрова. От самото начало на делото Панов показва очевидни пристрастия към една от страните – тази на подсъдимите. През лятото на 2018 година той поиска лично обяснения от Георги Ушев относно проведено заседание по делото "Иванчева", а в началото на 2019 година нападна и четирима прокурори във връзка със същия процес.

През май 2020 година тричленен състав на ВАС прецени, че не може да се приеме, че е извършено нарушение по чл. 307, ал. 3, т. 3 от ЗСВ, с което да е накърнен престижът на съдебната власт, както и нарушение по чл.307, ал.3, т.4 от ЗСВ, с оглед неизпълнение на други служебни задължения.

"От една страна, както е отбелязано при изказванията на членовете на СК на ВСС, няма как съдия Ушев да е засегнал основната роля на съда като независим и безпристрастен арбитър, тъй като съдът вече е постановил своя акт. Няма нарушение и при образуване на делото пред въззивната инстанция. То е образувано в съответствие с чл. 342, във връзка с чл. 343 от НПК и чл. 80, ал. 1, б. "в" от ПАС. Не може да се вмени във вина на съдия Ушев, че протестът срещу определението от 16.11.2018 г. по НОХД 2617/2018 г., по описа на СНС не е подаден чрез първоинстанционния съд. Практиката жалби да се подават директно до горестоящия съд не представлява изключение в съдилищата в страната. Това представлява действие на подателя на жалбата и не може да се вменява като нарушение на което и да е лице от съда. Напротив, би било нарушение на служебните задължения на председателя на АСНС да не администрира подадения протест до инстанцията, на която той е административен ръководител", писаха в решението си върховните съдии.

Сега обаче петчленният състав на ВАС е на друго мнение. „В направените изказвания само от някои от членовете на ВСС не се съдържа оценка на установените след проверката правнорелевантни факти, на възприемането им от тях, след като въз основа на тях е направена констатация от вносителя за наличие на две дисциплинарни нарушения, като няма преценка и която да предпостави извод за наличие или не на такива дисциплинарни нарушения. Същата изисква да бъдат обсъдени дисциплинарните състави на посочените разпоредби с оглед на осъществените действия от съдия Георги Ушев, както и дали те са морално укорими, каквито в мотивите на акта отсъстват“, пишат съдиите Здравка Шуменска – председател и докладчик, Галина Солакова, Емилия Кабурова, Мария Николова и Стела Динчева.

Според съда предложението на Панов съдържа подробни фактически констатации и се основава на констатирани нарушения при осъществената проверка, за което е изготвен и доклад след реализирана проверка, като съдържа и конкретно изразена воля на вносителя му за ангажиране на дисциплинарната отговорност на Георги Ушев, в посоченото му качество, както и обосноваване на правното основание за това. „Последното е осъществено чрез посочване на нарушени приложими правни разпоредби. Така следва да се направи извод, че от формална страна процесното предложение отговаря на нормативните изисквания“, смятат още върховните съдии.

Още по темата

Иван Гешев награди прокурори, следователи, съдебни служители и представители на СВР, ДАНС и МВР

Предишна новина

Пет основни риска пред малките и средните предприятия през 2021 година

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.