ВАС отмени правилата за преизчисляване на потребената ел. енергията

ВАС отмени правилата за преизчисляване на потребената ел. енергията

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) уважи протеста на Върховната административна прокуратура (ВАП) и отмени Правилата за измерване на количеството електрическа енергия, приети с т. 3 от Протоколно решение № 147 от 14.10.2013 г. на ДКЕВР /КЕВР/.

Това стана с решение № 2315/21.02.2018 г. по адм. дело № 3879/2017 г. на ВАС, образувано по протест на ВАП срещу законосъобразността на разпоредбите на чл. 48, чл. 49, чл. 50 и чл. 51 от Правилата.

С посочените разпоредби се уреждаха отношенията, свързани със случаи и начини за извършване на преизчисление на количеството електрическа енергия, потребено от битови и небитови клиенти от операторите на съответните мрежи и то едностранно.

Сред основанията на протеста на Върховната административна прокуратура бяха, че посочените норми са приети в нарушение на основни начала на административното производство - законност; равенство; достъпност, публичност и прозрачност; последователност и предвидимост и при неспазване на приложими разпоредби на Закона за нормативните актове, въведени за гарантиране на принципите за обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност.

 

Румъния стана страна на прокурорите*

Предишна новина

По 2 176 лева за облекло на кадровици, съдии, прокурори и следователи

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.