ВАС пита Съда на ЕС по процедурата за възлагане на обществената поръчка за личните документи

ВАС пита Съда на ЕС по процедурата за възлагане на обществената поръчка за личните документи
снимка:БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз по спор, възникнал при възлагане на обществената поръчка за избор на изпълнител за издаване на новите лични документи, съобщиха от съда.

Административно дело е образувано по жалба на „Веридос ГмбХ“  - един от двамата немски икономически оператори, участвали във възлагателната процедура, насочена срещу решение на Комисия за защита на конкуренцията. В него комисията е оставила без уважение, като неоснователна, жалбата на участника срещу решението на заместник-министъра на вътрешните работи за обявяване на класирането и определяне на изпълнител на обществена поръчка с предмет „Проектиране, изграждане и управление на система за издаване на български лични документи поколение 2019“.

Един от основните въпроси по спора е свързан с прилагането на чл.72, ал.1 от Закон за обществените поръчки. В разпоредбата, националният законодател е обвързал преценката за необичайна благоприятност на предложението на участник, свързано с цена или разходи, подлежащо на оценяване, с точно определения параметър „20 на сто по-благоприятно от средната стойност на предложенията на останалите участници по същия показател за оценка”. По този начин националният закон имплицитно изисква наличие на минимум три оферти, доколкото преценката на едно предложение се прави на база осреднената стойност на поне две други предложения. При наличието само на две предложения в спорния случай, разпоредбата не е приложена.

В същото време, европейското законодателство в областта на възлагането на обществените поръчки задължава възлагащите органи да изискват от икономическите оператори да обяснят предложената в офертата цена или разходи, когато  те изглеждат необичайно ниски спрямо строителството, доставката или услугите. Задължението им не е обвъзрано с броя на участниците и определяне на средна стойност на предложенията, с която те да се сравняват. Изпълнението на това задължение се приема в практиката на Съда на ЕС, като гаранция за спазване основните принципи на съюза – прозрачност, недискриминация, равнопоставеност и свободна конкуренция. Те са изрично прогласени и в чл.2, ал.1 от националния закон.

За да гарантира правилното и унифицирано прилагане на правото на ЕС при разрешаването на конкретния възникнал спор, Върховният административен съд отправи пет въпроса на Съда на Европейския съюз:

1. Следва ли нормата на чл. 56 във връзка с чл. 69 от Директива 2014/24/ЕС, съответно нормата на чл. 38 във връзка с чл. 49 от Директива 2009/81/ЕО, да се тълкуват в смисъл, че при обективна невъзможност да се приложи възприетият в национален закон критерий за оценка на оферта с необичайно ниска стойност и липса на друг, избран и предварително обявен от възложителя критерий, възложителят не е длъжен да извърша проверка за наличието на оферта с необичайно ниска стойност?

2. Следва ли разпоредбата на чл. 56 във връзка с чл. 69 от Директива 2014/24/ЕС, съответно нормата на чл. 38 във връзка с чл. 49 от Директива 2009/81/ЕО, да се тълкуват в смисъл, че възложителят е длъжен да осъществи проверка за наличие на оферти с необичайно ниска стойност само когато е налице съмнение по отношение на някоя оферта или напротив – възложителят е длъжен винаги да се убеди в сериозността на получените оферти, като изложи съответните мотиви за това?

3. Приложимо ли е подобно изискване по отношение на възложителя, когато постъпилите офертите в процедурата по възлагане на обществена поръчка са само две?

4. Следва ли разпоредбата на чл. 47 от Хартата за основните права на европейския съюз да се тълкува в смисъл, че преценката на възложителя за липса на съмнение относно наличието на необичайно ниска оферта, респ. неговата увереност в наличието на сериозна оферта по отношение на класираният на първо място участник, подлежи на съдебен контрол?

5. При положителен отговор на предходния въпрос, следва ли разпоредбата на чл. 47 от Хартата за основните права на европейския съюз да се тълкува в смисъл, че възложителят в процедура по обществена поръчка, който не е осъществил проверка за наличието на оферта с необичайно ниска цена, е длъжен да обоснове и мотивира липсата на съмнение за наличието на оферта с нобичайно ниска цена, т.е. наличието на сериозна оферта, по отношение на класираната на първо място оферта?

Още по темата

ВАП иска проверка за безопасността на труда на строителните обекти

Предишна новина

Съдът определи безпрецедентната гаранция от 2 млн. лева за Атанас Бобоков

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Румен Петков за интервюто на ББ пред германския "FAZ" | нерегистриран
  0
  0

  Изразявам готовността си за разговор с журналиста на немското издание, за да посоча всички изречени от премиера лъжи.
  Това интервю е върхът на Борисов. Това е неговият шедьовър в дисциплината „политическа арогантност“ в стил „свободен гьонсуратлък“. Това е достижение, което няма равно на себе си. Този жалък измамник демонстрира пред велика Германия, че има ампутирано чувство за срам, че чувството за политическо неудобство му е чуждо. Германската публика трябва да има допир до истината и в интерес на авторитета на немското издание, то трябва да даде трибуна и да представи истинското виждане за нещата в спалнята на министър-председателя.
  Вестникът трябва да потърси отговор и на още няколко въпроса. Първо – защо бездейства българската прокуратура. Второ – защо българското Народно събрание месеци наред не откликва на настояването на ПП АБВ да се формира парламентарна анкетна комисия, която да разследва случая, защото една парламентарна анкетна комисия чрез НСО, чрез Института по криминалистика и криминология ще даде много бързо отговор на тези въпроси. Снимките от чекмеджето с 1 милион евро и няколко кюлчета злато бяха показани на 17 юни. Още на 20 юни предложих дамите, които са правили снимките, да бъдат наградени с „Пулицър“. 5 месеца му трябваха на страхливеца Борисов да признае, че това са снимки, правени от жени, които, видите ли, го разочаровали и той се преориентирал към мъжете. Значи, първо той е разочаровал жените, защото само жена, която е много разочарована, много недооценена може да направи такива снимки. Това е обидена жена, това е осквернена жена. Ако той, поради възрастовата си група, е решил да се преориентира, първата крачка я направи в петък. Те с министъра на околната среда се целуваха като прекалено близки хора. Държавата, в която излиза изданието FAZ, трябва да е наясно, че мълчанието им оттук-нататък ги прави съучастници на Борисов. Пропадането на Борисов се задълбочава. Ако Германия днес – канцлерът, парламентът и институциите в Германия, не разберат с какво явление си имат работа, това е много грозна оценка за тях – от това интервю нататък, за тях. Освен признанията за физическата преориентация на Борисов, имаме наистина нещо много впечатляващо – като му идвали гостенките, момчетата от НСО не им проверявал дамските чанти. Като гледа човек обема евра, защото той признава, че снимките отразяват истината. Тя трябва да е влязла със сак, защото вътре има един шкаф с пачки по 500 евра. Оставям настрани, че сакът трябва да е с усилени дръжки. Всички тези неща позорят не само България. От вчера нататък те позорят Европа – Европейската комисия, Европейския парламент, Съвета на Европа. Ако Европа и Ангела Меркел замълчат сега, това би било показателно, че типът управление на Бойко Борисов е приемлив.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.