ВАС потвърди решението на ВСС за назначаването на Веселин Пенгезов за председател на Апелативен съд – София

ВАС потвърди решението на ВСС за назначаването на Веселин Пенгезов за председател на Апелативен съд – София

Ръкопляскания в съдебната зала. Това рядко се случва и по принцип е недопустимо в храма на Темида, но именно по този начин посрещнаха присъстващите жалбоподатели и журналисти произнесеното на 30 май 2009 г. от председателя на Върховния административен съд решение, което категорично сложи край на съдебните драми около регистрирането на "Синята коалиция" (със СДС в състава й) за парламентарните избори. Ответниците от ЦИК, чието решение за отказ за регистрация на коалицията отмени ВАС, не уважиха съда с присъствието си.

Вместо да чете мотивите на решението с параграфи и алинеи, председателят на тричленния състав Константин Пенчев, обобщи позицията на съда така:

"Съдът си постави няколко въпроса. Възможно ли е в правова държава като България да има партия, която да се управлява шест месеца от лидер, който сам се отказа от управление? Възможно ли е в правова държава като България да има една партия, която да не се представлява от никого и понеже няма регистрация, тази партия да бъде изключена от политическия живот на страната, и то в момент на избори. ВАС казва, че това не е възможно и че съдебният контрол върху решенията на ЦИК не означава съдът да брои документите и да сравнява печатите.

Той осъществява контрол върху това дали се спазват конституционните права на правните политически субекти да участват равноправно в политическия живот на страната. Припомням, че се позоваваме на двете решения по този казус, които са влезли в сила. Искаме да припомним още, че в България влезлите в сила решения се изпълняват и вместо членовете на някои органи, контролирани от съда, да правят обидни коментари на тези решения в пресата или в телефонни разговори с председателя на ВАС, най-добре да ги спазват."

Председателят на ВАС оглави лично съдебния състав, за да гарантира независимостта на магистратите при решаването на казуса и за да стане ясно, че и пет пъти да бъде сезиран съдът с твърде идентични жалби, няма никаква вероятност той да промени практиката си на шестия път. До тук се стигна след две други решения на ВАС и след обидни коментари (в пресата и в телефонни разговори с председателя) от представители на Централната избирателна комисия по отношение компетентността на върховните съдии.

С първото си решение от 12 май 2009 г. ВАС отмени решението на Централната избирателна комисия за избиране на членове на Европейския парламент от Република България (ЦИКЕП) за регистриране (по заявление на Пламен Юруков) на политическа партия "Съюз на демократичните сили" за самостоятелно участие в изборите за избиране на членове на Европейския парламент. Според съда ЦИКЕП е пропуснала факта, че има решение на Националния съвет на СДС от 10 март 2009 г. за общо съвместно явяване на европейските и националните парламентарни избори на СДС и ДСБ, а съгласно устава на партията именно Националният съвет взема решения по коалиционната политика. "С това решение от
10 март 2009 г. изобщо не се е съобразил Пламен Юруков, като е подал на 30.04.2009 г. заявлението в ЦИКЕП", пише в мотивите на съдебното решение. Освен това, съгласно устава на партията, мандатът на председателя на СДС, който е 4 години, се прекратява предсрочно с определяне на дата за избор на председател. "От протокол от заседание на Националния съвет, проведено на 4 ноември 2008 г. се установява, че са определени дати за вътрешнопартийни избори за председател – на 14 декември – първи тур, и на 21 декември – за втори тур. Видно от решение по Протокол №11 от 22.12.2008 г. след проведен балотаж, за председател на СДС е обявен за избран Мартин Димитров", категорични са съдиите.

Второто дело, по което се наложи ВАС да отговаря отново на въпроса може ли Пламен Юруков да представлява СДС и да взема еднолични решения за участието на партията на избори, бе образувано по жалба на Пламен Радонов, като пълномощник на Пламен Юруков, срещу решение №НС-52 от 16.05.2009 г. на Централната избирателна комисия за назначаване на Районна избирателна комисия в избирателен район Благоевград номер 1. В жалбата пишеше, че областният управител на Благоевград "е поканил и допуснал до политическите консултации за РИК лице, което е упълномощено не от председателя и представляващ партията СДС и коалицията ОДС – Пламен Юруков, а от трети лица – Мартин Димитров и Любов Панайотова".

На 22.05.2009 г. съдът отхвърли жалбата и отново се позова на действащия устава от 26.07.2008 г. на СДС, вписан с решение на СГС от 24.11.2008 г. "Според чл.23 от устава председателят на СДС ръководи дейността на Националния съвет и Националния изпълнителен съвет и представлява СДС пред всички физически и юридически лица, като в негово отсъствие или по определени от него задачи той се замества от всеки от заместник-председателите или от главния секретар, по ред, определен от председателя. Според чл.24, ал.3, б."б" от устава мандатът на председателя, който е 4 години, се прекратява предсрочно при определяне на дата за нов избор на председател", написаха тогава в мотивите си съдиите, като за пореден път констатираха, че Пламен Юруков не е председател на СДС и пълномощията му са прекратени, считано от 04.11.2008 година.

След категоричното решение на ВАС от 30 май 2009 г. ЦИК все пак изпълни указанията на съда и регистрира "Синята коалиция" със СДС в нея за участие в изборите, но действията на този държавен орган оставиха след себе си много въпросителни, на които може би трябва да отговори следващият парламент, обсъждайки изборното законодателство. 

 

 

 


Председателят на ВАС и министърът на правосъдието откриха новия дом на Административния съд в Смолян

Предишна новина

Топ 12 на големите адвокатски лъжи

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 3
    **** | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.