ВАС преформулира въпроса на тълкувателно питане за принадлежността към ДС

ВАС преформулира въпроса на тълкувателно питане за принадлежността към ДС
снимка:БГНЕС

Общото събрание на съдиите от Върховния административен съд (ВАС) гласува да се преформулира въпросът по тълкувателно дело № 9 от 2019 г., свързан с прилагането на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, съобщиха от съда.

Тълкувателното дело във ВАС беше образувано по искане на главния прокурор на Република България заради противоречива съдебна практика при прилагането на закона по отношение на лица, за които с влязъл в сила акт е установена принадлежност, а именно – издаването на втори, трети и последващи актове от Комисията по досиетата за едно и също.

Върховните съдии гласуваха единодушно въпросът да се преформулира в следния смисъл:

„Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия има ли материална компетентност (извън случаите по чл. 28 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия) да се произнася с второ и последващи решения с диспозитив „обявява установената и обявена принадлежност“ към органите по чл. 1 от същия закон за конкретно лице, при липсата на нови доказателства, за което вече с влязло в сила нейно решение е установена и обявена такава, предвид императивната разпоредба на чл. 26 от същия закон?“.

Следващата фаза от тълкувателното дело е изслушване на становища от страните. 

Още по темата

Ким Чен Ун екзекутира двама души като част от мерките за ограничаване на COVID-19

Предишна новина

"Правен свят" - Видео обзор (28.11.2020)

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.