ВАС с решения по 6 жалби срещу броя на изборните секции в САЩ

ВАС с решения по 6 жалби срещу броя на изборните секции в САЩ

Върховният административен съд излезе с решения по шест административни дела във връзка с Решение № 2212-НС/12.03.2021г. на Централната избирателна комисия, с което са определени изборните секции в чужбина, съобщиха от съда.

Административните производства пред ВАС (дела с № 3098, № 3139, № 3141, № 3142, № 3144, № 3140 от 2021 г.) се развиха по жалби на български граждани, живеещи в САЩ срещу отказа на ЦИК да открие изборни секции в Нортфийлд, щата Ню Джърси, Норуолк, щата Кънектикът, Нейпълс, щата Флорида, Сан Антонио, щата Тексас, Портланд, щата Мейн и Индианаполис, щата Индиана. По едно от делата (№3098/2021 г.) е направено и искане за сезиране на Конституционния съд на Република България за установяване на противоконституционност на разпоредбата на чл.14, ал.5 от Изборния кодекс.

И по шестте дела върховните магистрати приемат, че не е налице нарушение на Изборния кодекс. Решението на ЦИК е постановено в съответствие с материалния закон. Чл.14, ал.3 от Изборния кодекс предвижда, че в държавите, които не са членки на Европейския съюз, могат да се образуват избирателни секции извън дипломатическо или консулско представителство, ако не по-малко от 60 избиратели са подали заявление по чл. 16, ал. 1 от ИК. Избирателните секции се образуват с решение на ЦИК по мотивирано предложение на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България. Общият брой на избирателните секции, които се образуват в една държава, която не е членка на Европейския съюз, не може да надвишава 35.

Върховните съдии приемат, че с решението ЦИК е възприела мотивираното предложение, постъпило от дипломатическото представителство на България в САЩ. Предложението по чл.14, ал.3 е обосновано с равномерното териториално разпределение на избирателните секции сред българската общност в САЩ, големината на общностите и потенциалните избиратели, отдалечеността на избирателните секции, броя на подадените заявления, предварителната готовност по организацията и провеждането на изборите и броя на гласували на предишни избори. Предложението е за образуване на максималния брой секции, предвиден в разпоредбата на чл.14, ал.5 от ИК- 35. Нормата е императивна и неспазването й би нарушило ИК.

Съдът намира също, че не е налице противоречие на нормата на чл.14, ал.5 от ИК с Конституцията на Република България. Конституционният съд вече е бил сезиран с искане за обявяване на противоконституционност на разпоредбите на чл. 14, ал. 3 и 5 от ИК. С определение № 1 от 31.01.2017 г. Конституционният съд е прекратил производството по к. д. № 14/2016 г.  Поради това текстът на чл.14, ал.5 от ИК е действаща норма, която е задължителна както за ЦИК, така и за лицата с избирателни права. Поради това върховните съдии отхвърлят искането за сезиране на Конституционния съд за установяване на противоконституционност на разпоредбата на чл.14, ал.5 от Изборния кодекс.

 

Още по темата

Момчето си отива: Лозан Панов не успя качествено да опозори директора на НИП

Предишна новина

Новото ръководство на САК встъпи в длъжност

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.