ВАС ще иска становища по тълкувателни дела и от омбудсмана, и oт академичната общност

ВАС ще иска становища по тълкувателни дела и от омбудсмана, и oт академичната общност

Върховният административен съд (ВАС) вече ще отправя покани за становища по тълкувателни дела до омбудсмана, представители на академичната общност, председатели на съдилища и други юристи, съобразно предмета на искането. Това предвиждат новите правила за тълкувателна дейност на съда, приети от Пленума на 14 октомври т.г.

Звеното за анализи и тълкувателна дейност (ЗАТД), създадено през април т.г., ще може да отправя писмени  предложения до председателя на ВАС за изготвяне на искания за приемане на тълкувателни решения, след проверка на обстоятелствата, уточняват от съда. При противоречива или неправилна съдебна практика на административните съдилища или на районните съдилища от страната в областта на административното правораздаване, административният ръководител на съответния административен съд ще може писмено да уведоми ЗАТД, като приложи съдебните актове, удостоверяващи тази практика.

ЗАТД ще извършва проверка на обстоятелствата и може да отправи писмено предложение до председателя на ВАС за изготвяне на искане за приемане на тълкувателно решение. Ако при изготвяне на становище по искането, ЗАТД установи и други спорни, противоречиви или неправилно разрешавани въпроси, свързани с основното искане, докладва на председателя на ВАС, който може да включи и тези въпроси в предмета на тълкувателното дело.

Новите правила за тълкувателна дейност дават възможност общото събрание на съдиите от първа или втора колегия на ВАС и Общото събрание на съдиите от двете колегии да преформулира въпросите в искането, както и да променя основанието от противоречива на неправилна съдебна практика и обратно.

Укрепването на тълкувателната дейност и уеднаквяването на съдебната практика в областта на административното правораздаване са един от главните приоритети на председателя на ВАС Георги Чолаков още от началото на мандата му. В края на юли т.г бяха образувани 7 тълкувателни дела, които са първите от близо две години. Те са резултат от работата на Звеното за анализи и тълкувателна дейност, което се ръководи от Чолаков, а негови членове са върховните съдии  Емилия Кабурова, Кремена Хараланова, Таня Куцарова и Теодора Николова.

Главният прокурор трябва да всява страхопочитание

Предишна новина

Добре е ЕК да препоръча примера на България за прозрачния избор на главен прокурор

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    112 | нерегистриран
    10
    0

    Идеята никак не е лоша - адмирации. Само дано са наясно, че това са експертни становища, а не способ - някой друг да им върши работата, докато хотелиерстват по черноморието.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.