ВАС вече няма да гледа никакви дела на затворници против администрацията

ВАС вече няма да гледа никакви дела на затворници против администрацията
снимка:БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) вече няма да гледа никакви по вид дела на лишени от свобода срещу затворническата администрация, в това число откази за преместване. Това предвиждат промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, внесени в Народното събрание от осем депутати то ГЕРБ.

В мотивите към проекта се припомня, че през 2019 година вече бяха извършени промени във функционалната подсъдност на делата, разглеждани от административните съдилища и ВАС по искови производства срещу държавата за вредите, причинени на лишени от свобода и задържани под стража от специализираните органи по изпълнение на наказанията в резултат на нарушения на чл. 3 от закона, като беше запазена системата на двуинстанционност в исковите съдебни производства, която гарантира валидността, допустимостта и правилността на постановените първоинстанционни съдебни актове.

„Въпреки положителния резултат от извършената промяна в ЗИД на ЗИНЗС се констатира, че освен исковите производства по този закон, в значителна степен се провеждат и отделни производство по оспорване актове на органите по изпълнение на наказания пред съответните административни съдилища по местоизпълнение на наказанията. По тези производства в досегашната уредба е предвиден едноинстанционен съдебен контрол пред административните съдилища, при решаване на споровете по същество, но на практика продължава касационен съдебен контрол на актовете (определения и разпореждания) на административните съдилища пред Върховния административен съд.“, пишат вносителите.

Така вече, всички дела, свързани със жалби на затворници срещу органи на затворническата администрация и държава ще се разглеждат от тричленни състави на административните съдилища по местоизпълнение и няма да стигат до ВАС.

С предложената промяна освен това в закона се записва, че конвоирането на страните от местата за лишаване от свобода ще се извършва само до административния съд в същия съдебен район за участие в касационното производство, което ще улесни правото им на участие в процеса, ще доведе до избягване на случаите на забавяне на процеса или отлагане на делата по свързани с транспортирането проблеми, както и до спестяване на финансови средства.

Още по темата

ЕК ни задължава да приемем еднополовите бракове и родителите от един пол

Предишна новина

Нови правила за пазаруване в магазини и аптеки за възрастните от днес

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  То сега не е много различно | нерегистриран
  4
  -2

  В момента всички искове за обезщетения по ЗОДОВ, ЗИНЗС, както и жалбите срещу отказ от промяна в режима, се гледат само от Административните съдилища. На две инстанции. Втората инстанция е 3-членен състав на същите съдилища, от които едокладчикът, произнесъл се на първа инстанция.

 2. 5
  112 | нерегистриран
  11
  -3

  Следващата стъпка ще е - да прехвърлят И тези дела на районните съдилища. С изискване за незабавно разглеждане, разбира се...

 3. 4
  Забой Ралин | нерегистриран
  11
  -2
  До коментар #2 от "Рахат, рахат | нерегистриран":
  Те като са ги загледали...този съд от образцов през 2000-та стана поръчкова коч.на. В резултат от съдийското (само) управление.

  В този съд някои от решенията се пишат от т. нар. "съдебни помощници".
  Всеки съдебен помощник
  обслужва по един доносник.

 4. 3
  И-ха | нерегистриран
  11
  -2

  Сега ще услужат депутатите от ГЕРБ, пък после от съда ще им върнат жеста. Така стават тези работи ... как ги наричаха ...

 5. 2
  Рахат, рахат | нерегистриран
  12
  -16

  Те като са ги загледали...този съд от образцов през 2000-та стана поръчкова коч.на. В резултат от съдийското (само) управление.

 6. 1
  Мирча Кришан | нерегистриран
  12
  -2

  На 98% се спазва чл. 125, ал. 1 от Конституцията. Увеличете щата и заплатите във Върховния административен съд! Назначете още калинки за върховни. Като зам-главната административна прокурорка с диплома от ЮЗУ.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.