ВАС вече няма да проверява редовността на касационните жалби

ВАС вече няма да проверява редовността на касационните жалби

Върховният административен съд (ВАС) няма повече да извършва проверката на редовността на касационната жалба или протест, като това ще се извършва от първоинстанционния съд. Това става възможно с окончателно приетите промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) от Народното събрание. С измененията се преустановява ангажирането на процесуална защита по нередовните жалби.

Промените в АПК бяха внесени от ГЕРБ, а от мотивите към тях става ясно, че те премахват както финансова, така и логистична тежест. В момента проверката за редовността на жалбите се извършва от заместник-председателите и председателите на отделения във Върховния административен съд. По този начин последните са натоварени с огромна административна тежест, която им пречи да изпълняват същинските им задължения. Така с промените първата инстанция, постановила акта, който се обжалва, ще проверява редовността на жалбата. Ако касационната жалба е редовна, съдът ще изпраща препис от нея заедно с приложенията на другата страна, която в 14-дневен срок от получаването им може да подаде отговор. Делото ще се изпраща във Върховния административен съд чак след изпращането на отговора или на изтичането на срока .

Актовете и на административните съдилища, и на ВАС за оставяне на жалбата без разглеждане, подлежат на обжалване и за това няма да се дължи държавна такса. 

Още по темата

Издирват собствениците на ферма за криптовалута в Чирпан

Предишна новина

АСНС решава в срок дали Прокопиев, Дянков и Трайков ще останат невинни по делото „ЕВН“

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  отменете приподписването, то е излишно. | нерегистриран
  0
  0

  Добре де-тези жалби ще бъдат проверявани от:
  1. Приподписващият адвокат. С подписа си , адвокатът е заложил адвокатската си чест,че жалбата е "качествена".
  2. Първоинстанционния съд.
  3. Второинстанционнияя съд-това също ще се прави, дори и да не го пише.


  Тогава какъв е смисъла от приподп исването? Поне отменете тази излишна паразитна новост с натрапеното приподписване. Нали после жалбата ще бъде на два пъти проверявана в съда.

 2. 1
  Дали? | нерегистриран
  2
  0

  Всъщност това не е вярно. Ще прави проверка - всеки съд е длъжен да я направи за дело, което разглежда. Просто административните съдилища ще му подготвят работата.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.