ВАС върна на АССГ делото за конфликта на интереси на бившия зам.-министър Александър Манолев

ВАС върна на АССГ делото за конфликта на интереси на бившия зам.-министър Александър Манолев
Александър Манолев, снимка:БГНЕС

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решението на Административен съд София – град по административно дело № 13925 от 2019 г., с което беше потвърден установен от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) конфликт на интереси при бившия зам.-министър на икономиката и бивш член на УС на Държавен фонд „Земеделие“ Александър Манолев, съобщиха от съда.

През 2019 година КПКОНПИ реши, че Манолев е в конфликт на интереси, като е оказал влияние на други органи и лица в частен интерес на свързано с него лице, във връзка с мониторинга по изпълнение на договора за отпускане на финансова помощ, свързан с функционирането на къщата му за гости в Сандански. Той подаде оставка веднага след скандала, а прокуратурата също му повдигна обвинение. Според държавното обвинение той е извършил престъпление, засягащо финансовите интереси на Европейския съюз.

Сега върховните магистрати ВАС върнаха на АССГ делото за констатациите на КПКОНПИ за ново разглеждане от нов състав. Касационната инстанция приема, че първоинстанционният съд не е преценил всички доказателства по делото и доводите на страните. Според чл. 236, ал. 2 от ГПК, към решението си съдът излага мотиви, в които се посочват исканията и възраженията на страните, преценката на доказателствата, фактическите констатации и правните изводи на съда. В мотивите на съдебното решение първоинстанционният съд следва да изложи фактите и обстоятелствата, които  е приел за установени въз основа на преценката на събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, и по вътрешно убеждение. „Съобразно приетите за установени обстоятелства, съдът следва да квалифицира фактите и да направи съответните правни изводи, които също следва да бъдат изложени в мотивите на решението. В настоящия случай това не е сторено и съставлява нарушение на съдопроизводствените правила по смисъла на чл. 209 т.3 от АПК. Това е и пречка касационната инстанция да извърши контрол за материална законосъобразност на проверяваното решение“, смятат върховните съдии.

От ВАС считат още, че при новото разглеждане на делото трябва да бъдат установени всички факти и обстоятелства от значение за спора и подведени под съответните относими материалноправни норми за изясняване на основните спорни въпроси по делото, очертани по-горе, включително и след обсъждане на всички възражения на страните в процеса.

„Бланкетното посочване, че Манолев е „имал възможност за оказване на влияние, което се доказвало от последващите действия на контролните органи“, приповтаря дословно мотивите на административния орган и не съставлява собствен извод от фактическа и правна страна на съда, а отделно от това предвид изложеното по-горе не става ясно и кои точно са тези „всички възможности за упражняване на влияние върху структурни звена в ДФ“Земеделие“ и в частност спрямо Регионалния технически инспекторат при Областна Дирекция – Благоевград на ДФ “Земеделие“ от страна на Манолев“, се отбелязва в решението на ВАС.

Решението е окончателно.

Още по темата

Съдебната власт има само 14 свободни ведомствени апартамента, годни за живеене

Предишна новина

Приключи разследването на обира на 400 000 лева от инкасо автомобил в София

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.