Васил Божков е регистрирал едва 212 артефакта, а досега са намерени над 3000

Васил Божков е регистрирал едва 212 артефакта, а досега са намерени над 3000
Част от иззетите от офиса на Васил Божков артефакти, снимки:ПРБ

До момента са намерени и иззети по предвидения законов ред 3385 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности, а обвиняемият Васил Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция едва 212 артефакта. Това съобщиха от Специализираната прокуратура, откъдето публикуваха детайли във връзка с действията по претърсвания и откритите в офисите на обвиняемия хазартен бос ценности.

Действията по претърсване и изземване в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. “Московска“ № 43 са започнали на 30 януари 2020 г. с разрешение на Специализирания наказателен съд. На посочения адрес се помещава музей „Васил Божков“ към фондация „Тракия“. По документ за собственост сградата се състои от сутерен, три етажа и подпокривно пространство.

Претърсването стартира с цялостен оглед, заснемане и фиксиране по установения в НПК ред на всички помещения в сградата, като всяко едно от тях беше условно номерирано.

Откритите предмети, носещи белезите на движими културни ценности, бяха фотографирани в присъствието на поемни лица, на управителя на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД, упълномощени юристи от фондация „Тракия“, експерти от НИМ (археолози и реставратори) и от Националната художествена галерия, представители на Министерството на културата и на служители на фондация „Тракия“ – ръководител лаборатория за консервация и изследвания и уредник музей.

„Ритмично продължават да се извършват и към настоящия момент действия по претърсване и изземване на посочения адрес. Достъпът на разследващите органи до сградата и помещенията в нея се осигурява от служители на фондацията, които единствени разполагат с ключ. Беше установено, че повечето от предметите се съхраняват в нарушение на всякакви правила и стандарти, откривани бяха в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно състояние“, съобщават от държавното обвинение.

По голяма част от движимите вещи се откриха замърсявания от земна маса, а върху опаковките се намери изписан ръкописен текст с означение на различни географски области и населени места в страната, от които става ясно, че вероятно са били добити от иманяри в нарушение на закона.

„Действията по разследването, свързани с изземването на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им. Всяка вещ подробно се описва, фотографира и опакова от експертите и реставраторите от НИМ, а след това се транспортира и оставя на съхранение в помещения на НИМ и НХГ. Съхранението и опазването на иззетите вещи е възложено на НИМ и НХГ. Изрично следва да се отбележи, че всеки един протокол, отразяващ последователността на действията по установяване и изземване на посочените в него вещи, се предявява и подписва от всички присъствали при съставянето му лица, включително и от представляващите фондация „Тракия“ на обвиняемия Божков, на които се предоставя екземпляр“, уточняват от Специализираната прокуратура.

Съпоставяйки броя на претърсените помещения до настоящия момент с броя на тези, в които предстои да бъдат извършени претърсвания и изземвания, до голяма степен на вероятност от прокуратурата прогнозират общият брой на предметите с белези на културно-историческа ценност да надхвърли 10 000. Именно това налага и претърсванията в сградата на ул. „Московка“ № 43 да продължават и към настоящия момент.

„След изземване на всички вещи, относими към предмета на доказване по делото, ще бъде назначена съдебно-археологическа експертиза по отношение на тях, която ще бъде възложена на екип от международни експерти, с цел постигане на възможно най-безпристрастно експертно заключение“, уверяват от Специализираната прокуратура.

Още по темата

Сотир Цацаров: Антикорупционният закон има нужда от ремонт*

Предишна новина

Членове на ръководството на БНР подадоха сигнал до прокуратурата, АДФИ, МС и СЕМ за нарушения на генералния директор

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Шехеразада | нерегистриран
    0
    0

    Божков взриви мрежата. Близо 70 на сто искат той да оглави нов политически проект. Любопитното е, че болшинството от коментарите също са окуражителни. Много хора обаче искат Божков да стигне до край в разобличаването на управлаващите като настояват за още доказателства. "От 35 г се знаем-никога не е излъгал за нищо. Каквото каже го прави! Направи партия.Народа ще гласува за теб, вкарай в затвора всички който са били на власт от 1989 насам заедно с депутати кметове.. смяна на корумпираната прокуратура! Излизане от ес нато и затваряне на 4 бази и народа ще те обича като Левски- Бъди здрав и се пази!".Не липсват и иронични коментари: "Само ако си вземете джип и Севда за ПР! Кредит има да изплаща девойката..".

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.