Васил Петков поема втори мандат начело на Окръжен съд – Ямбол

Васил Петков поема втори мандат начело на Окръжен съд – Ямбол
Съдия Васил Петков

Настоящият и.ф. председател ан Окръжен съд-Ямбол Васил Петков поема втори мандат начело на органа. Това реши Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно, с 13 гласа "за".

В началото на изложението си съдия Петков благодари за подкрепата на колегите си от Общото събрание на съда, след което посочи, че за момента няма проблеми с щатовете в съда, но се очаква такъв да възникне през настоящата година, тъй като предстои пенсионирането на няколко магистрати. Друг проблем, който той открои, е свързан със старата и амортизирана сграда, в която се помещава Окръжен съд-Ямбол и нуждата от спешен ремонт на инсталацията.

В представянето си той посочи още, че е привържаник на провеждането на реформа в съдебната карта, като изтъкна, че подходящият за това метод, според него, е "вливане" на една в друга структура. И поясни, че в района на Ямбол таква възможност не би затруднила работата, а точно обратното – би оптимизирала работата на съдиите и би довела до по-голяма специализация. "Трябва да се върви в тази посока", каза кандидатът.

Цветинка Пашкунова му зададе въпрос относно "дозираното присъствие" на Окръжен съд-Ямбол, което той е заложил в концепцията си като приоритет. "Присъствието на всеки орган на съдебната власт трябва да бъде дозирано. Да не се заливат медиите с информация за работата на съда, като по този начин да се загуби интерес към работата му. Предвиждам периодични срещи с журналисти, ако има неясен въпрос, така че да не се допуска неясна или изкривена информация в медиите", посочи съдия Петков.

В рамките на дебата по кандидатурата на временния ръководител на Окръжен съд-Ямбол председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов пръв взе думата, за да похвали работата на съдия Петков до момента и да изрази подкрепата си за него.

"Без никакво колебание ще подкрепя кандидатурата на колегата Петков за втори мандат. Познавам колегата откакто беше младши прокурор в Котел, познавам работата му и като съдия в Районен съд-Ямбол. Той е един добър пример за добро ръководство на съд и ще го подкрепя", заяви и председателят на Въровния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

Боряна Димитрова пък заяви, че, ако можеше два пъти да гласува за съдия Петков, то щеше да го направи. Такова мнение споделиха и кадровиците Даниела Марчева, Вероника Имова и Цветинка Пашкунова.

Накрая, всички членове на Съдийската колегия подкрепиха кандидатурата на досегашния ръководител на Окръжен съд-Ямбол за втори мандат. 

Платихме над 1,5 млн. за обезщетения на затворници

Предишна новина

Статусът на имунитета на президента трябва да се изясни

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 3
  Да те питам шефе | нерегистриран
  1
  0

  Ако ти влеят окръжния съд към този в Сливен или Бургас готино ли ще се чувстваш?Каква е логиката в Ямбол да има Окръжен съд,ако има само един районен?На какво ще си окръжен съд тогава?

 2. 1
  | нерегистриран
  6
  -2

  И за това ли ще гласуват за кандидата два - три пъти: "е "вливане" на една в друга структура." ?!?

  Занаятчии !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.