Вдигането на заплатите на магистратите предизвика протест в Агенцията по вписванията

Вдигането на заплатите на магистратите предизвика протест в Агенцията по вписванията
Снимка: бТВ

Служителите от Агенцията по вписванията днес излязоха на спонтанен протест пред сградата на ведомството на ул. "Елисавета Багряна" в София.

Повод за недоволството им е фактът, че вече три години заплатите във ведомството не са увеличавани, а междувременно бяха извършени и съкращения, съобщи бТВ. И това се случва на фона на огромните приходи на агенцията – само за миналата година тя е вкарала в бюджета над 53 млн. лв.

Протестът е свързан и с предстоящото от 1 ноември увеличение с 12% на заплатите в съдебната власт. Причината е ,че юристите в АВ - т.нар. длъжностни лица по регистрацията, по закон получават възнаграждение като на съдебен администратор в окръжен съд. Администраторът пък взема 80% от заплатата на съдия. След увеличението основното месечно възнаграждение на съдия в ОС скача от 2154 лв. на 2412 лв. И съответно основната заплата на съдебния администратор и на длъжностните лица по регистрацията в АВ трябва да нараснат от 1723 лв. на 1929 лв.

Пари за това увеличение в бюджета на агенцията обаче няма, защото милионите, които "печели" не остават за нея. Това става и въпреки разпоредбата на чл. 38 ал.2 от Закона за търговския регистър, която предвижда, че "приходите от такси по този закон се използват само за финансиране на воденето, съхраняването и развитието на търговския регистър". Т.е. след като за 2014 г. Търговският регистър е генерирал 16 663 720 лв., тези пари трябва да останат в АВ и да се използват само за същия регистър.

Евентуалното увеличение на заплатите на длъжностните лица по регистрацията, които са единствените обвързани с възнагражденията в съдебната система, обаче е предизвикало недоволството на останалите служители в Агенцията по вписванията, които също настояват за индексация.

Според информация на бТВ деловодителите в агенцията получават чисто около 630 лв., коeто според тях не съответства на отговорностите им. Протестът е започнал спонтанно – служителите слезли "да пушат", а после отишли при изпълнителната директорка на АВ Елена Маркова. В него обаче се включили предимно длъжностни лица по регистрацията. 

Пред "Правен свят" Маркова потвърди, че се е срещнала с недоволните служители. Те внесли и докладна. В нея обаче се настоявало предимно за допълнително материално стимулиране заради постигнати резултати. "Заплатите в Агенцията по вписванията не са индексирани от 2012 г. и съществува диспропорция между възнагражденията на назначените по трудово правоотношение, по служебно правоотношение и тези, които са приравнени на съдебни служители", заяви директорката на АВ. Тя посочи, че ще поиска увеличние на заплатите за всички служители от следващата бюджетна година. 

От Министерството на правосъдието под чиято шапка е агенцията заявиха, че министър Христо Иванов в момента е в служебна командировка в чужбина, но е отправил покана към служителите от АВ за среща в понеделник, на която да бъдат обсъдени техните искания.  

"Твърденията за "стачка" или "бунт" в Агенцията по вписванията са пресилени, служителите не са преустановявали работа нито за минута. По време на обедната си почивка днес длъжностните лица по регистрацията са внесли писмо до изпълнителния директор с искане да им бъдат изплатени допълнителни възнаграждения за постигнати резултати, каквито те не са получавали от началото на годината", казаха от министерството.

И заявиха, че въпросът ще бъде решен след консултации.

Не е нужно да има районни прокуратури навсякъде, където има районни съдилища

Предишна новина

Таксите за касация по административни дела средно три пъти по-ниски от първоначално предложените

Следваща новина

Коментари

31 Коментара

 1. 31
  **** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 30
  Аман | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #29 от "Анонимно | нерегистриран":
  А как може двама служители в СВ да вземат общо толкова колкото е заплата на един служител в СВ СОФИЯ.- 700 Лв. Какво ще кажете за това???

  За деловодители в Търговски или в Имотен регистър става дума? Защото всеки, абсолютно всеки може да направи справка и да види, че в Търговският регистър около 70-80 % от заявленията се подават по електронен път, т.е. деловодителите нямат работа. Просто седят и едва вкарват по 3-4 заявления на ден. Изключвам София, разбира се, но и там работата е намаляла в пъти. Абсурд е да уплътнят 8 часа. И все гледат заплатите на ДЛР-тата, ми да дойдат и да седнат на стола и да видят как се вписва. Колко документа се четат и колко неща се проверяват дори за една регистрация на ЕТ. Защото те не носят грам отговорност, въвеждат, много често и с грешки, срамота - обикновените хора като подават заявления по електронен път ги попълват по-добре от тях! А иначе не можеш да им кажеш гък, а в крайна сметка какви ги творят виждат именно ДЛР-тата.

  И пролетта съкратиха ДЛР, а не деловодители в Търговския регистър, те трябва да стоят и да красят Агенцията!

 3. 29
  Анонимно | нерегистриран
  2
  -1

  А как може двама служители в СВ да вземат общо толкова колкото е заплата на един служител в СВ СОФИЯ.- 700 Лв. Какво ще кажете за това???

 4. 28
  ОПГ | нерегистриран
  7
  -1

  Тези длъжности лица реално по колко документа на ден обработват, увеличена ли им е работата, че искат повече пари. В АВ в софия забавата в имотния регистър е 400 процента над допустимата от закона. ДЛР та от търговския регистър работят изборно по определени заявления, не всички, но групата около Златозар Златев, реално не работят за заплата от агенцията, а за други суми от адвокатски кантори. Този човек ми се представи като много разбиращ, но ме увери, че ако не се съобразя с финансовите ми искания, нещата ми нямат да се случат. Покрай него има и една перхидролена красавица със същите амбици. Ръководството на Агенцията да вземе да се занимае с тази ОПГ вместо да се поддава на натиска им.

 5. 27
  Огорчен | нерегистриран
  2
  -3
  До коментар #5 от "до 3 | нерегистриран":
  Аз съм съгласен да ви ги дадат, но ако ви забранят да работите на друго място. Ха тогава да видя учител с 2000 лв. как ще кара месеца, при положение, че сега от части уроци прибира поне толкова плюс още 1000 заплата.

  А началните учители и те ли преподават частни уроци?! Смешен и нагъл е начинът, по който злобно се изказвате ... без никакво уважение към учителския труд и професия! Много ви е лесно /ама и плиткоумно/ да слагате под един знаменател всички. За Ваша информация, в малките провинциални градчета НЯМА учители, които да взимат 1000 лв. "с" или "без" частните уроци! Жалко, много жалко е да се четат подобни изказвания. Ако и Вие имахте роднини, които са учители, както имам аз, щяхте да се срамувате от казаното и да сте наясно с действителността. А тя е - заплата ПОД 1000 лв. и унищожени нерwи за цял живот от наглите, невъзпитани и НЕБЛАГОДАРНИ отрочета на такива като Вас!

 6. 26
  Коректор | нерегистриран
  3
  0

  До 24 ?

  Т

  Вие дори сте неграмотен-научете бъл.език и писменост

  Пази Боже,кой знае какъв юрист сте -къде се изучихте ????

 7. 25
  до 23 | нерегистриран
  1
  -1

  Правилно.

 8. 24
  ? | нерегистриран
  3
  -13

  Престанете да коментирате тази длъжност - съдебен администратор Колеги, аз заемам тази длъжност и съм с юридическо образовани като вас, заемете мястото ми, поработете малко и тогава правете коментар! Стига с тази злоба и агресия! Работете по въпроса да се увеличът заплатите ви но не по този мръсен начин!!!Не се сравнявайте с администратори, гл.специалисти, управители, шофьори, чистачи и т.н., ВИНОВНИ СА НЕ ВСИЧКИ ТЕЗИ ХОРА!!!Търсете вината в друг а не в тях!

 9. 23
  | нерегистриран
  9
  0

  Не вдигането на нечии заплати предизвиква недоволството на хората, а мизерията, до които ги е докарало държавното ни управление.

  И са прави да недоволстват. Всички. И магистратите, за които законът не се изпълнява, и учителите, които бяха излъгани, че от октомври ще получат увеличение на заплатите, и всички останали.

  А поръчковите заглавия и статии са етикет на сервилната журналистика.

 10. 22
  ????? | нерегистриран
  19
  -1

  Kak администратор може да взима толкова голяма заплата? Та нали само администрира, няма контроно-властнически и решаващи функции. По-голяма част от работата им може да е абсолютно автоматизирана. Аре няка компютър ви напише присъдата де, да видим или да прецени дали да даде или не разрешение да ви претърсят жилищата?

 11. 21
  Петя | нерегистриран
  18
  -2

  В съдебната система нищо не вършат съдебните администратори, завеждащи служби всякакви и т.н., и т.н., "завеждащи" на какво ли не, от измислени - по-измислени за вътрешни хора. Работят единствено и само секретари и деловодители. Но ако им погледнете заплатите на нищоправещите, свят ще ви се завие, а за работните пчелички - трохите. И вече толкова са нагли и овълчени, че чак не могат да се погледнат отстрани как изглеждат. Отделно от това в по-голямата си част тези "завеждащи" са толкова нахални, че назначават свои хора (уж се провеждали конкурси!) и се получава парадоксът, че "завеждащ" ти става я бивш работник в кухня, я сервитьорка..., нищо че ти си квалифициран и с висше образование. Такова безобразие се вихри из съдилищата, че просто ви е бедна фантазията.

 12. 20
  Пенчо | нерегистриран
  18
  -1

  Много ненормални неща има г-н студент.

  Във Върховен касационен съд е назначен главен секретар без да има нужния стаж /юридически/ . Справка: правилник за работа на администрацията на ВКС публикуван на интернет страницата на ВКС " за главен секретар се изисква осем години юридически стаж " ; " главен секретар се назначава след провеждане на конкурс"

  А г-жа Маргарита Пазвантова няма нито юридическия стаж , а и конкурс не е обявяван и провеждан .Но госпожата Маргарита Пазвантова си взема заплатката за главен секретар без да отговаря на условията, без да е ходила на конкурс. Защо не се обявява такъв ????????? Чака се тази госпожа да направи необходимият стаж ли ?????

  Ето защо нямате добри заплати протестиращи хора .Хора без ценз си вземат големите заплатки и не им пука.Засрамете се бе дами и господа и ако не отговаряте на условията имайте доблест и си тръгвайте, не да се скатавате .

 13. 19
  **************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 18
  началник | нерегистриран
  8
  -4

  Като за начало един хубав, старомоден, възпитателен милиционерски бой, да кажат кои са подстрекателите. :)

 15. 17
  Бъдещ началник | нерегистриран
  8
  -7

  Аз ако съм на шефа им ше ги изрина като гниди от раз. Организаторите - към прокуратурата, за длъжностно пресъпление, самоуправство и каквото друго може да се измисли. Жалко че такива лица, водещи противообществен, паразитен начин на живот на гърба на данъкоплатеца, не помирисват панделата отвътре. Време е нещата да се променят!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.