Великобритания вижда очертанията на сделка за Брекзит


Резултатите от деветия кръг преговори между Великобритания и ЕС за бъдещите им отношения позволяват да се видят очертания на сделка. Това се казва в заявление на британския преговарящ Дейвид Фрост, публикувана на сайта на правителството на Обединеното кралство, предаде ТАСС.

В много области, засягащи нашите преговори, се очертават контурите на бъдещата сделка, въпреки съхраняващите се противоречия. Това важи за повечето раздели от търговското и икономическо споразумение, в частност за въпросите на търговията със стоки и услуги, транспорта, енергетиката, социалното осигуряване и участието в програмите на ЕС", констатира Фрост, окачествявайки протеклите преговори като конструктивни.

В интервю за Би-би-си премиерът Борис Джонсън изрази надежда, че споразумението с ЕС ще бъде подписано в срок. „Това зависи от нашите (европейски) приятели. Те подписаха с Канада такова споразумение, каквото искаме да имаме и ние. Защо тогава да не го подпишат с нас? Ние сме много близки, все пак 45 години били сме членове на ЕС", каза Джонсън.

Приключилият девети кръг бе последният от планираните официални преговори между Лондон и Брюксел. Днес Джонсън трябва да се срещне с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, за да обсъди следващите стъпки, защото остава много малко време до края на годината, когато ще спре действието на преходния период. По-рано Джонсън казваше, че споразумението трябва да бъде постигнато до 15 октомври, когато в Брюксел трябва да се проведе среща на върха. Той отбелязваше също, че няма смисъл преговорите да продължават след средата на октомври.

Атанасова: Венецианската комисия ще даде спешно становище по проекта за нова Конституция

Предишна новина

Контрабандист прекарвал злато в маската си

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.