Великотърновският окръжен съд отхвърли иска на Петко Стрелеца за 1 млн. лв. срещу прокуратурата, ВСС и държавата

Великотърновският окръжен съд отхвърли иска на Петко Стрелеца за 1 млн. лв. срещу прокуратурата, ВСС и държавата
Петко Петков - Петко Стрелеца от Лясковец, снимка:БГНЕС/архив

Великотърновският окръжен съд (ВОТС) отхвърли като неоснователни и недоказани, предявените от Петко Петков, по-известен като „Петко Стрелеца от Лясковец“ искове против Прокуратурата, Висшия съдебен съвет (ВСС) и България, представлявана от Министерство на финансите, съобщиха от съда.

Производство делото бе образувано по искова молба от Петков, с която се претендира обезщетение за неимуществени вреди срещу съответните институции за солидарното заплащане на 1 000 000 лв., ведно с мораторната лихва за забавяне в размер на 964 860 лв. Съдът намира предявените от ищеца искове за допустими, но по същество – за неоснователни и недоказани.

Петков излежава присъда за смъртта на командоса Емил Шарков, който загина при специализирана акция на баретите преди 6 години. Повод за акцията на 14 март 2014 година стана агресивното поведение на Петко Петков - въоръжен и отправящ системни смъртни заплахи към деца от близкото училище. Мъжът е обезвреден с цената на един живот и ранени командоси. Осъден е до живот.

В исковата си молба ищецът твърди, че е станал жертва на „незаконни действия на Прокуратурата и подчинената й Полиция“, че е бил преследван „като най-големия престъпник и терорист“, че се е чувствал „заплашен, че ще го вкарат насилствено и престъпно в лудницата“, че е бил принуден да стои постоянно вкъщи през целия процесен период от почти 4 години преди датата 14 март 2014 г., т.е. му е бил наложен „незаконен домашен арест - незаконно лишаване от свобода“.

В мотивите си съдът посочва, че посещенията от страна на служителите на МВР на адреса на ищеца, връчването на призовки и извършването на разпити на Петков са били извършени съобразно и в изпълнение на техните служебни задължения и във връзка с депозираните многобройни жалби и сигнали както от страна на ищеца и неговата майка, така и от страна на техните съседи срещу тях. Извършените посещения от служители на МВР в дома на Стрелеца са били инициирани в голямата си част от самия него, като служителите са действали законосъобразно и в съответствие със задълженията, вменени на органите на реда.

В исковата си молба Петко Петков излага твърдения и за вреди, причинени от „подчинената на прокуратурата полиция“. Съгласно чл. 142, ал. 1, т. 1 от ЗМВР държавните служители – полицейски органи и органи на пожарна безопасност и защита на населението са служители на МВР и прокуратурата не се явява работодател или възложител на работата на служителите на МВР. Това изключва отговорността на прокуратурата за непозволено увреждане, причинено от действия на полицаи, дори и да бяха установени неправомерни действия на същите, каквито в настоящия случай не са установени. Ищецът е насочил иска си срещу прокуратурата, тъй като „не е извършила своите задължения да ревизира и контролира работата на своята подчинена Прокуратура, от незаконните действия, на която ищецът търпи вреди“. Съдът намира, че по делото не са представени никакви доказателства, установяващи незаконни действия от страна на прокурор при Районна прокуратура – Горна Оряховица.

В исковата молба са изложени твърдения и за завеждане на настоящия иск срещу държавата чрез Министерство на финансите, тъй като тя е предоставила властнически правомощия на прокуратурата. Държавата обаче не носи отговорност, тъй като правомощията на прокуратурата произтичат по силата на Конституцията (чл. 127 от КРБ) и Закона за съдебната власт (Глава Шеста от ЗСВ). Ищецът твърди, че държавата носи отговорност, тъй като имала споделена компетентност с Европейския съюз да осигури пространство на свобода, сигурност и правосъдие, което не е сторено. Съдът счита, че от приложените по делото доказателства не е установено ограничаване на правата и свободите на ищеца от която и да е държавна институция.

Петков претендира още и ВСС да бъде осъден по предявения иск, тъй като той „не е изпълнил вменените му задължения по силата на ЗСВ да назначава прокурори при стриктно съблюдаване на нравствените и професионални качества“. Според ищеца, ВСС не е извършил необходимия контрол над дейността на прокуратурата и носи отговорност като работодател на прокурорите. Съдът подчертава, че съгласно чл. 132, ал. 1 от Конституцията, при осъществяване на съдебната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни действия и постановените от тях актове, освен ако извършеното представлява умишлено престъпление от общ характер. Щом по отношение на прекия извършител на съответните действия не може да се ангажира отговорност, то на още по-голямо основание обективната отговорност в лицето на възложителя на работата, също не може да бъде ангажирана.

Според ВТОС предявените искове срещу прокуратурата, ВСС и държавата чрез Министерство на финансите следва да бъдат отхвърлени изцяло като неоснователни и недоказани. Петков е осъден да заплати за юрисконсултско възнаграждение по 100 лева на прокуратурата и държавата чрез Министерство на финансите и 450 лева на ВСС.

Решението на Окръжния съд във Велико Търново подлежи на обжалване пред ВТАС в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

Артефактите на Божков, иззети от разследващите, достигнаха 6 332 броя

Предишна новина

Само 78 депутати дойдоха в парламента, няма кворум за провеждане на заседание

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  ****** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 3
  ****** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 2
  NON BIS IN IDEM | нерегистриран
  1
  -1

  12.08.2020
  Силно ме провокират разсъждения за прокуратурата,особено категорични изявления,че Гешев си заминава скоро. Сигурно пишещите това са много по-информирани от мен,но фактите говорят друго:
  -в рамките на седмица Гешев обиколи и стегна редиците на шефовете на всички звена в петте апелативни прокуратури.
  -въпреки,че прокурорската колегия на ВСС е във ваканция до месец септември,тя продължава да работи интензивно под ръководството на Гешев като :
  –-излезе с поредна декларация в защита на абсолютната прокурорска независимост и отново демонстрира нетърпимост към всяко споменаване на прокуратурата с отсянка на критичност
  –-за шеф на Военната апелативна прокуратура беше назначено никому неизвестно лице измъкнато незнайно откъде и при неясна компетентност
  –-за шеф на възловата Апелативна прокуратура-Пловдив беше назначен също абсолютно неизвестен окръжен прокурор от едно малко градче
  –-с новите 12 бройки Бюрото за защита е увеличено вече с 49 човека от началото на годината-лични гавази на Гешев и негова лична бухалка,изпълняваща по негови противозаконни разпореждания и полицейски функции
  Добре е пишещите да ни информират по-конкретно защо смятат,че заминаването на Гешев било сигурно.
  Те правилно се тревожат, че има почтени прокурори,за които е обидно,да бъдат коментирани в отрицателен смисъл,същевременно обаче:
  -те продължават да подписват масово и безотказно всички спуснати им декларации в подкрепа на гешевщината-последно преди около 2 седмици.
  -празни приказки са,че някой прокурор имал желание да разследва Гешев-и за какъв гръб на този хипотетичен смел прокурор става въпрос ?
  -някой прокурор да се е възмутил от начина,по който прокуратурата погазва закони и си измисля закони и вече не само в София,но и по места?
  -някой прокурор да е отказал да върви след задните части на полицията,която абсолютно противозаконно нахлува в стотици къщи по населените места и брутално нарушава и ЗМВР и НПК ?
  -вярно ли е ,че липсата на реакция на почтените прокурори е не само от страх от разправа,но и поради много приятното усещане,че прокуратурата стана самостоятелна власт в държавата-а прокурорите са абсолютно недосегаеми даже и за критика ?
  -някой почтен прокурор да реагира за начина,по който доказателства се развяват по медиите,че прокуратурата внушава противозаконно и непочтено кой е виновен и че така оказва и недопустим начин натиск върху произнасянията на съда ?
  -някой почтен прокурор поне да загатна,че Гешев вече 2 пъти върши престъпления,като огласява съдържанието на СРС/ВДС ?
  Уважение към прокурорите,които работят почтено. Но те мълчат непочтено за това,че в рамките на няколко месеца прокуратурата работи противозаконно и всъщност загуби правото да е част от съдебната власт. Защото не може да си реално част от изпълнителната власт,да бъдеш държава в държавата,а същевременно да се ползаш със засилената защита на магистрат от т.нар.съдебна сестема-несменяемост,имунитет и др.
  И последно-както некомпетентната и непочтена част на прокуратурата се обедини и върши масово беззакония,така и почтената и компетентна част от прокуратура не само може,но е длъжна да се обедини и да реагира в защита на закона и законността. И едва тогава уважението ще бъде напълно заслужено,а не- дължимо по подразбиране.
  А господата може би следва малко по-добре да обмислят нещата,касаещи прокуратурата и най-важно да не внушават успокояващата мисъл,че Гешев е пътник,защото единствено и само ВСС може да реши въпроса за предсрочно прекратяване на мандата,а той няма да направи това освен при много,много интензивен натиск. Останалото са празни приказки. И много вредни.

 4. 1
  Васил Божков | нерегистриран
  3
  -5

  Питам отново прокуратурата - къде ми е ритонът? Все още никой от властта не е дал адекватно обяснение за ритона, който беше на пазара. Този пример е достатъчно показателен за отношението към културно-историческото наследство от властимащите.
  Образованието, науката и културата винаги са били неразбираеми за БМБ. През последните 10 години управлението почти успя да ги унищожи. Санирането на училища и студентски общежития е поредният начин да откраднат още от парите на данъкоплатците. Да се опитат да купят обществено одобрение с обещание за пари, които дори не са техни. В същото време продължава да се унищожава и разграбва световно културно-историческо наследство, събирано за България и да репресира научните работници от фондация “Тракия“. Да разрушават проекта за музей в Телефонната палата. Да лъжат и опорочават трудът на стотици професионалисти и учени, свързан с колекцията. И до момента няма правно основание за талибанското отношение, нито обяснение къде са незаконно заграбените предмети. Всеки ден в продължение на близо 7 месеца полуграмотни чиновници продължават да рушат артефакти, без аналог в света. Това се случва в сградата на „Московска“43, която е със статут на музей. Можете ли да ги спрете?.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.