Венцислав Спирдонов: Пускаме таен клиент за имотите и фирмите*

Венцислав Спирдонов: Пускаме таен клиент за имотите и фирмите*

Венцислав Спирдонов е роден на 16 юли 1975 г. във  Велико Търново.
Има магистратура по право и финанси във  Великотърновския университет.
От декември 2008 г.  е   шеф на  Регионалната  дирекция на Агенцията по вписванията във Велико Търново. От 18 юли 2013 г. е изпълнителен директор на агенцията.

Г-н Спирдонов, темата за кражбата на фирми е много актуална, след като едрият земеделец Павел Стоименов стана жертва на измама. Има ли бум на тези случаи?

Няма и това доказват жалбите, които пристигат в агенцията - те са по-малко от 0,1%. Но все пак реална статистика за тези измами няма. Искам да кажа обаче, че нашите длъжностни лица, които не са разследващи, при всяко съмнение сигнализират Икономическа полиция.

Давам ви пример и то актуален, защото не трябва да се забравя, че случаят със Стоименов стана, защото бе фалшифициран печат на нотариус. Ако видим печат, на който са изписани трите имена на нотариуса, веднага се усъмняваме, защото на него трябва да са само името и фамилията. Това е индикация за нещо нередно. Няма да издавам повече, за да не учим измамниците. Но съм категоричен, че Търговският регистър е защитен.

Системата очевидно може да бъде пробита.

Престъпниците винаги се опитват да пробият и нашата основна задача е да предотвратяваме атаките им и да сме една крачка пред тях. Но тази защита не трябва да води до обезличаване на Търговския регистър, който трябва да улеснява бизнеса и неговата прозрачност. Защото именно прозрачността е най-голямата защита, която осъществява той.

Ако сравним фирмата с къща, Търговският регистър е ключалката, той контролира кой влиза и излиза от нея. Все някой може да разбие системите за сигурност и това важи за всяка къща, но дори и да има пробив, най-добрата ни защита е, че ние заключваме този крадец за три дни. Обяснявам: ако измамник подаде документи за смяна на управителя например в понеделник в 12,30 ч, до вторник трябва да сме ги обработили. Тогава започва да тече тридневен срок за обжалване на вписването т.е. едва в петък в 12,30 ч новият управител ще бъде вписан официално в регистъра. В тези три дни, ако търговецът обжалва, вписването ще бъде спряно, докато по него не се произнесе съдът.

Т.е. ние затваряме крадеца за 3 дни и ако къщата, т.е. фирмата, има добър портиер - счетоводител, той за 3 дни може да види, че има нещо нередно и да поиска спиране на вписването. Достатъчно е да се прави справка в регистъра един път на ден. Все пак дори във ваканция, собственикът не оставя фирмата си на произвола на съдбата. Но хайде, всичко се случва, и затова имаме услугата, за която може да се абонира всеки - да получава известяване с есемес. В нашия казус, ако собственикът или счетоводителят на фирмата ползва тази услуга, в понеделник в 12,30 ч ще получи есемес, че има подадено заявление за промяна в дружеството и ще го оспори. Т.е. има 4 дни за реакция.

Това е практично, но есемес услугата май не е популярна сред бизнеса.

Така е, в момента имаме само 1935 активни потребители от около 700 000 търговци. Искам да кажа, че един човек може да заяви 10 фирми, за които да получава известия, а всеки есемес струва 1 стотинка. За да популяризираме услугата, ще изпратим имейли на всички 75 000 дружества, посочили електронна поща при регистрацията си, и ще им напомним, че може да се абонират за нея.

Агенцията по вписванията се грижи за сигурността на търговския оборот, но има и задача да помага на бизнеса, да намалява административната тежест. Затова на 14 февруари правителството намали таксите ни средно с 31%. Ето ви пример, ако преди това обявяването на финансов отчет струваше на гише 50 лв. и 25 лв. по електронен път, сега таксите паднаха съответно на 40 лв. и 20 лв. Имаш намаление от 30% и после с още 50%, ако документите бъдат подадени по интернет.

С тази промяна приходите на агенцията в полза на бюджета се очаква да намалеят с 4,1 млн. лв. Това са пари, от които правителството реши да се откаже, за да подпомогне бизнеса.

Говорите за идеи за борба с кражбите на фирми, които може да обезличат регистъра. Вие организирахте среща с бизнеса и юристи по проблема, не намерихте ли решение?

Събраха се над 30 експерти и обсъдихме възможността регистърът на пълномощните, който водят нотариусите за тези за сделки с имоти, да бъде разширен. Идеята е в него влязат и пълномощните за смяна на управител, преобразуване, прехвърляне на дялове.

После се появи идеята самата смяна на управител и прехвърлянето на дружествен дял да се удостоверява от тях. Дали това ще стане, е политическо решение, което не зависи от мен, но ми се струва, че след като целта е да облекчим бизнеса от бюрокрация и от такси, правителството трудно би се съгласило на такава мярка.

Но ако нотариусът присъства на общото събрание на фирмата и след това подава заявлението за вписване на новия управител, той ще носи отговорността, все пак той има застраховка за професионална отговорност и ще плати вредите.

Няма никаква пречка, който мисли, че е увреден или пострадал от действията на агенцията, да заведе дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Има няколко иска, но досега не сме осъждани. В таксите, които плаща бизнесът, влиза и този риск.

Не е ли кражбата на фирма едно от най-лесните за разкриване престъпления? Измамникът, самообявил се за собственик или управител, се заявява при вас с всичките си лични данни.

Така е, от примера с къщата то е все едно, че крадецът си е изпуснал личната карта, докато ви обира. Ние знаем кой е. Не съм разследващ, но проблемът идва от това, че нерядко престъпниците използват за тази роля подставени лица в неравностойно положение. Те не съзнават какво са извършили и не могат да носят наказателна отговорност. От там нататък става трудно разкриването на подбудителите и другите съучастници в измамата.

Ако фактическият извършител не е автор на схемата, значи друг е проучвал фирмата, за да я набележи като обект за измама. Нали за достъпа до досието на дружеството вече е регистриран и трябва да е ясно и кой е ровил в него.

Да, затова разследващите винаги искат тази информация от нас. Тя е добра улика кой е ровил в партидата на едно дружество и какво е търсил. Но не мога да кажа колко реално помага на полицията.

Но пак да кажа - всеки сам най-добре пази собствеността си. У нас обаче за фирмата не се мисли като за собственост, човек, ако има къща на село, по-често я проверява, отколкото някои хора следят какво става с фирмата им.

Но нали целта не е бизнесът да бъде докаран до параноя и постоянно да рови из Търговския регистър?

Разбира се, затова да се абонират за есемеси и ще са спокойни. А от април ще има мобилен достъп до Търговския регистър чрез безплатно приложение за андроид и айфон. Така бързо и лесно от телефона си всеки ще може да провери актуалното състояние на дадена фирма.

В тази връзка искам да кажа, че за да науча какви са проблемите на хората, в чиято услуга работим - предприемачите, организирам срещи в цялата страна. И установих, че администрацията продължава да им иска удостоверение за актуално състояние на хартия. Това не само че е излишно, но и по закон не трябва да се случва. Навсякъде разяснявам на държавните структури, че не трябва да го правят. Освен всичко друго така фирмите биват вкарани в ненужен разход - 5 лв. за първа страница и 2 лв. за всяка следваща.

Целта ни е да спестим разходи на бизнеса и има поставени ПОС терминали във всички 113 служби на агенцията. Така таксата за превод е 0 лв., а преди имаше случаи, при които човек даваше 7 лв. за удостоверение и 9 лв. банкова такса.

От какво друго се оплакват предприемачите?

Най-често негодуват защо трябва да подават финансови отчети, ако са нулеви или отрицателни. Навсякъде казвам, че в тези документи трябва да се обявяват с още по-голяма сила. Ако ги няма и някой дойде при теб да правите бизнес и ти каже, че миналата година е спечелил 10 млн. лв., ти няма как да провериш, че всъщност бизнесът му е на загуба.

В отговор на най-постоянното недоволство, че финансовите отчети се подават и в агенцията, и в Националната агенция за приходите, правителството активно работи по въвеждането на единна точка за отчетите. Надявам се тя да е факт за кампанията през 2015 г. и ако се реши да е при нас, хората, които не могат да подадат отчет по интернет, да го правят в една от 113-те служби по вписванията.

Предприемачите се оплакват и от самото административно обслужване в агенцията. Затова от април пускаме таен клиент, който да следи как работят служителите. Решихме да направим и колцентър. Ще обявим обществена поръчка за него до края на седмицата. Когато заработи, на цената на градски разговор, на единен номер за цялата страна, ще можете да направите справка, да чуете аудиоурок за попълване на заявления, да подадете жалба и сигнал. Но искам да подчертая - няма да има правни консултации.

От няколко години не чуваме да се работи по Имотния регистър, а точната и достъпна информация в него е важна за всеки българин.

В момента в Министерството на правосъдието се работи по промени на Правилника за вписванията, с които ще въведем електронни удостоверения за тежести. След приемането им за около месец ще имаме готовност да ги издаваме и се надявам това да стане до май. Сега, за да си купите имот в Балчик например, трябва да отидете дотам за два дни, за да си извадите удостоверение. Когато промените влязат в сила, ще получавате документа по електронен път.

Очакваме министър Зинаида Златанова да издаде заповед, с която да се постави началото на създаването на предварителни имотни партиди в 15 района на страната. Те ще са на имота, а не на собственика и само като знаеш адреса, ще можеш да провериш цялата му история - кой е собственикът, има ли ипотеки.

*Препечатваме интервюто от днешния брой на в. "Труд"

Номинации за главен инспектор се внасят до 2 април в правната комисия на НС

Предишна новина

Разширяват правото на превод в наказателния процес

Следваща новина

Коментари

43 Коментара

 1. 43
  Добър Ден | нерегистриран
  0
  0

  Пълен ташак е тази агенция.Първо изпраскаха всички документи с подписите и егн-тата на хората.Праскат максимална тяга на таксите, ще кажеш че голям бизнес става в БЕГЕТО.После въведоха джава-плъгини, които не се отварят.Наместиха съдии по вписванията, които не знаят какво да правят, после се научиха, ама беше късно.Пълно безумие е да се качват нулеви баланси и да се киха 42 лева.Банките тъпчат такси и те здраво - по 2-4 лева на "бизнесмен".мисия невъзможна е да се прекрати дружество - минават малоумни срокове, и никой не го боли уя за тия глупости.Преди искаха официално удостоверение че фирмата бачка.После разпечатвахме от интернет направо от страницата, сега пък обществените поръчки отново поискаха такива официални документи.

  Въобще глупостта е на макс!

 2. 42
  Хвала на такЪви списателстващи! | нерегистриран
  1
  -2

  До коментар [#41] от "агенцията":Форумен платен трол, типичен неграмотен представител би могъл да си на "агенцията" по сЪсипванията.

 3. 41
  агенцията | нерегистриран
  2
  -4

  Хубавото е, че след като се установи, че един човек си пише коментарите, пардон ,"похвалните слова" той просто се "скри".Всъщност не борави и толкова добре с думите.А директора на Агенцията да не го снимат от " птичи поглед" а фронтално")))

 4. 40
  практика | нерегистриран
  2
  -3

  цялата тази агенция е едно недоразумение, което събира пари и ги харчи както намери за добре.Най- добре ще е да си създадат някаква практика/ относно работата на ДЛР/Не може всяко лице по регистрацията да си има своя практика.Законите са ясни.сега пък колцентрове, тайни агенти---- тия се вживяха на отделно министерство.Доста коментари има по темата- ама много нагласени.така че тролчета има и от двете страни.

 5. 39
  Хвала на такЪви списателстващи! | нерегистриран
  1
  -3

  До коментар [#34] от "sega11":
  Форумен платен трол, личи си, че само ти и Венцислав Спирдонов сте се самонабедили за "юристи" щом много прецизно ще уреждате статута на тайния клиент.
  До коментар [#35] от "агенцията":Типичен неграмотен представител би могъл да си на "агенцията" по списванията.

 6. 38
  Жоро | нерегистриран
  2
  -2

  Май никога не ти се е налагало да звъниш в агенцията. Това за колцентъра е крайно наложително, щото там не се вдигат телефони

 7. 37
  агенцията | нерегистриран
  2
  -3

  До коментар [#31] от "размисли и страсти":
  напълно съм ЗА с този коментар.Прокуратурата трябва да влезе и в агенцията по вписванията

 8. 36
  агенцията | нерегистриран
  1
  -3

  този колцентър е напълно излишен.Извинете, обаче как с аудиоурок ще се обясни как се попълват документите за регистрацията?Защо замацвате очите на интелигентните хора? Всеки , който е тръгнал да развива бизнес и да регистрира фирма, ще намери и подходящия специалист да му оформи документите.Не може всеки да е пенкелер. В момента на сайта на агенцията има нагледно приложение как се попълват документите. Осъвременете го и не харчете парите за простотии.Държавни пари и такива на хората лесно се харчат...

 9. 35
  агенцията | нерегистриран
  1
  -3

  няколко коментара са писани от един и същи човек, колкото и добре да борави с думите,тънката линия за "похвалното слово" протича.... Нали "четящ", "ех, кратунке",да не изреждам другите )))
  Хвала на такЪви списателстващи!

 10. 34
  sega11 | нерегистриран
  1
  -2

  Минимален процент от коментарите са на юристи и това прекрасно личи.Действително се работи за утвърждаване на мерки за защита интересите на гражданите и бизнеса.Личното ми мнение е,че следва много прецизно да бъде уреден статута на тайния клиент,защото идеята независимо че е положителна,крие подводни камъчета и е оборима.

 11. 33
  Ех, кратунке, ех, "четящ" ιδιώτης | нерегистриран
  2
  -1

  До коментар [#31] от "четящ": Един неук, но "четящ" ми е написал: "Аз съм обикновен човек, с малък бизнес, и това - кой какъв е и по какъв начин е станал директор, изобщо не ме интересува. Интересува ме, когато отида в агенцията, да имам адекватно и културно обслужване, да няма излишни административни тежести, и да съм спокоен за своя бизнес и дом. А имената, които изреждате, са си ваш проблем! Когато в тази държава се случва някакво малко добро на фона на цялата помия, пак не ви харесва! Е, намерете си тогава друго поприще, където да си изливате отровата - не смятам, че сайт като "Правен свят" заслужава такива като вас да коментират каквото и да било!"
  "четящ", ти си пълен идиот. Думата идиот от старогръцки означава частник ( ιδιώτης ), обикновен човек и човек интересуващ се само от себе си.
  В Древна Елада с “идиот” означавали онези свободни граждани, които отказват да практикуват правото си на глас, които не се грижели за общите работи и не участвали (а имали това право) в избирането на ръководните органи в съответния град-държава...нещо подобно на теб, но с тази съществена разлика, че ти не си свободен гражданин и нямаш никаква твоя частна собственост.

 12. 32
  правителството намали таксите, а не Венцислав Спиридонов | нерегистриран
  1
  -2

  До коментар [#28] от "":
  Глупако, къде прочете, че Венцислав Спиридонов ти намалява таксите и административната тежест? До 2015 г. този неук тип Венцислав Спиридонов ще е само лош спомен в Агенцията по вписванията.
  С промени в Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията, правителството февруари 2014 г. намали значително размера на голяма част от таксите като мярка за облекчаване на административната тежест. Например, за дружествата с ограничена отговорност таксата от 160 лв. става 110 лв., за акционерните и за командитните дружества с акции се намалява от 460 лв. на 360 лв., за акционерните дружества за извършване на банкова и застрахователна дейност - от 1700 лв. на 1300 лв., и т. н.
  Ако документите са подадени по електронен път, таксите ще са в половин размер.
  По-малки такси ще бъдат събирани и за действия и услуги по Правилника за вписванията и по Закона за регистър БУЛСТАТ.

 13. 31
  размисли и страсти | нерегистриран
  4
  -1

  като чета коментарите по- горе, стигам до един извод- няма да е лошо прокуратурата да влезе в тая агенция.

 14. 30
  Призоваването чети, глупако! | нерегистриран
  3
  -3

  До коментар [#29] от дупелизеца на Спиридонов"":
  До коментар [#28] от дупелизеца на Спиридонов"":Глупако, ти прочете ли интервюто на Венцислав Спиридонов за "Труд"?
  Собственикът да проверява фирмата както имотите си, призовава директорът на Агенцията по вписванията Венцислав Спиридонов в интервю за "Труд". "Всеки сам най-добре пази собствеността си. У нас обаче за фирмата не се мисли като за собственост. Човек, ако има къща на село, по-често я проверява, отколкото някои хора следят какво става с фирмата им", казва шефът на агенцията. "Ние затваряме крадеца за три дни и ако къщата, тоест фирмата, има добър портиер - счетоводител, той за три дни може да види, че има нещо нередно, и да поиска спиране на вписването. Достатъчно е да се прави справка в регистъра на фирмата веднъж на ден", казва Спиридонов. Запитан нали целта не е бизнесът да бъде докаран до параноя и да рови постоянно из Търговския регистър, отговаря, че ако се абонират за есемеси, собствениците на фирми ще са спокойни. Спиридонов, доживяхме и това, всеки ден да проверяваме дали не са ни откраднали фирмата, чрез Агенцията по вписванията... И тоя, който го казва, бил директора! Няма ли кой да му каже, за какво е назначен?

 15. 29
  | нерегистриран
  2
  -2

  Много специалисти тука по тефтерчета и кариерно израстване:) Да не би и те да фигурират в нечие тефтерче:)

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.