Венецианската комисия одобри съдебната реформа


Европейската комисия за демокрация към право - институцията към Съвета на Европа, по-известна с чудноватото име Венецианска комисия, е дала позитивна оценка за промените в конституцията, отнасящи се до съдебната система. Това научи "Капитал Daily" от двама независими източници, започнати с черновата на становището, която трябва да бъде гласувана окончателно другата седмица.Венецианската комисия дори определя промените като недостатъчни. В черновата било записано, че "промените са можели да бъдат по-радикални и двете бъдещи камари да поемат повече от правомощията на пленума на ВСС".

Оценките

Очаквано е дадена положителна оценка на идеите за разделение на Висшият съдебен съвет (ВСС) и въвеждането на явно гласуване (което отпадна от проекта в името на "историческия компромис") на кадровите решения на съвета, тъй като съветът от години коментира в свои становища, че подобни промени са необходими за гарантиране независимостта на съдебната власт."Аз се надявам становището на Венецианската комисия да има една хигиенизираща роля върху дебата, да се фокусираме върху това, което трябва да свършим, да го свършим по най-добрия възможен начин, и това ще стане, разбира се, с усилията и идеите на всички в парламента", коментира в сряда министърът на правосъдието Христо Иванов. Визирайки становището от лятото на преподавателя по конституционно право проф. Георги Близнашки, който беше сред най-острите критици на реформата, правосъдният министър заяви: "Знаете, ние похабихме чудовищна публична енергия в обсъждане на това какво престъпление е изобщо идеята да се премахва тайното гласуване във ВСС. Какви ли неща не бяха избълвани! Това беше едва ли не [обявено за] атентат срещу демокрацията, срещу цивилизацията. А може би не е!"

Предложение разделно

Становището на Венецианската комисия е репер за посоката, в която ще продължат пътя си гласуваните от Народното събрание с 184 гласа конституционни промени, тъй като към него препратиха и от ДПС, и от ГЕРБ.Мнозинството можеше да спадне дори и под критичния минимум от 160 гласа, ако не бъде постигнато съгласие по ключовия въпрос какво да бъде разпределението между парламентарна и професионална квота в двете колегии - на съдиите и на прокурорите и следователите. ДПС и АБВ, подкрепяни от главния прокурор, са на категоричното мнение, че първоначалният вариант (в който в съдийската квота съдиите, избирани от съдии, са мнозинство над юристите, избирани от парламента, а в прокурорската е обратното) не е допустим за тях и настояват за обратното предложение.В доклада си Венецианската комисия не дава директен отговор на този въпрос и заявява: "Българският законодател сам трябва да реши, след подходящи консултации със заинтересованите страни, съобразено със специфичния контекст в България, какъв точно процент от съдии, избирани от съдии, трябва да има мнозинство в съдийската колегия."Паралелно с това в становището се напомня, че в България, подобно на други бивши "социалистически страни, прокуратурата е останала твърде мощна структура, която застрашава независимостта на съда".За експертите обаче въпросът как ще са разпределени квотите ще бъде с по-малко тежест, ако членовете на ВСС биват избирани от Народното събрание с квалифицирано мнозинство - предложение, което вече беше внесено в парламента.

Още препоръки

Друга препоръка на комисията е парламентарната квота във ВСС да се "отвори" за висококвалифицирани юристи (университетски преподаватели, адвокати) и представители на гражданското общество. Активни политици и депутати не следва да бъдат избирани за членове на съвета, казват още от Венецианската комисия."Tова не са моите идеи и това е много важно", коментира Христо Иванов и допълни: "Чуха се какви ли не мнения и опониране… "Не това, друго трябва"… Каквото и да си говорим, авторитетът на Венецианската комисия би трябвало да накара тези говорители да се фокусират около това, че тази реформа, която ние предлагаме, е изключително важна."

Връщат 70% от ДДС за яхти и джипове

Предишна новина

Френски съд призна третия пол

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    1
    0

    "Венецианската комисия дори определя промените като недостатъчни." Да, наистина внесените промени са не само недостатъчни, но и неефекстивни, но това можем - всички ретроградни сили се обединиха да пазят статуквото в коруипираната съдебна система. Но "Великите венециански юристи" прогледнаха! Ееееей, най-накрая да излезете от дрямка, да разберете, че сте заспали на релсите и да чуете идването на бързия влак.... А дано да прогледнете, а дано да се осъзнаете и а дано да сте отговорни и пред себе си и пред народите си и помогнете реално на България да се отърве от мафиотизираната съдебна система, която ежедневно съсипва и българския народ и България!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.