Венецианската комисия определи фигурата на ГЕРБ за разследващ главния прокурор като "странна"

Венецианската комисия определи фигурата на ГЕРБ за разследващ главния прокурор като "странна"
снимка:БГНЕС

Одобреното на първо четене създаване на фигурата на обвинител, който да разследва главния прокурор в България, е предизвикало изненада в Комисията към Съвета на Европа за демокрация чрез право. От Венецианската комисия са обявили това на днешното заседание на мониторинговата група в Европейския парламент, съобщи БНР, позовавайки се на свои източници.

Мониторинговата група за демокрацията, правовата държава и основните права към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент обсъжда за втори път ситуацията в България. Заседанието е виртуално. В петък представителят на Венецианската комисия е заявил, че подобна фигура не е част от световната практика и е определил решението за нейното създаване като "странно".

Той е подчертал, че подобно наблюдение е допустимо само по отделни случаи, каквато практика съществува в Съединените щати. Отправена е била покана към премиера Бойко Борисов, но той е отказал участие.

В заседанието на Венецианската комисия участват зам.-правосъдният министър Евгени Стоянов и заместник-главните прокурори от Върховната касационна прокуратура Даниела Машева и Красимира Филипова.

Припомняме, че на 3 декември управляващите от ГЕРБ, с подкрепата на депутати от Обединени патриоти, внесоха законопроект за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се предвижда създаването на фигура на прокурор, който да провежда евентуални разследвания срещу „обвинител №1“. Идеята на вносителите е той да бъде избиран от Пленума на Висшия съдебен съвет за срок от 7 години и без право на повторен мандат. Идеята обаче предизвика вълна от негативни становища и мнение в юридическите среди, като експертите определиха законопроекта като „излишен“ и „прибързан“.

Самото държавно обвинение пък изрази позиция, че създаването на такава фигура изобщо не е нужно. „Всички граждани са равни пред закона и не се допускат никакви привилегии, основани на обществено положение /чл.6 от КРБ/. Този принцип сам по себе си създава невъзможност от възползване на главния прокурор от каквито и да било привилегии, отличаващи го от всички останали граждани на РБ. При наличие на данни или доказателства за извършено от него престъпление, същият няма никакви законови правомощия да влияе върху процесуалното развитие на случая“, заявиха от прокуратурата по повод проекта.

Още по темата

Виена вписва ваксината срещу Covid-19 в електронен здравен паспорт на гражданите

Предишна новина

В Конгреса на САЩ забраняват местоименията "той" и "тя", думите "майка" и "баща"

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  БНР се е позовала на свои изтичноци, така ли? | нерегистриран
  2
  -2

  Да не са тези източници като сведенията на Бидер Лавов от КГБ?

 2. 2
  | нерегистриран
  2
  0

  Евгени не беше лош прокурор в СГП, жалко че се предаде без бой.....

 3. 1
  юрист,магистрат | нерегистриран
  7
  -1

  Партията ГЕРБ ще бъде запомнена докато съществува този свят - въпроса е с какво !?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.