Вера Найденова оглави Районен съд-Плевен

Вера Найденова оглави Районен съд-Плевен
Снимка: plevenzapleven.bg

Съдия Вера Найденова от Районен съд-Плевен стана негов председател. Това реши Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Опоненти на съдия Найденова в процедурата бяха още двама магистрати - Светослава Цонева – изпълняваща функциите „административен ръководител“  на съда и колегата й Тодор Тихолов.

„Кариерата ми като районен съдия до момента е преминала изцяло в Районен съд-Плевен, което ми дава преимуществото да познавам добре както колегите-съдии и съдебните служители, така и работата на институцията като цяло. За времето, през което работя в съда, считам, че съм изградила отношения на взаимно уважение, доверие и коректност със съдиите и съдебните служители. Тук бих искала да посоча, че в Районен съд Плевен функционира пълноценно работещ екип от магистрати и служители, на професионализма на които ще разчитам. Постигнатото високо ниво на изпълнение на задълженията, заслугата за което е изцяло на предишното ръководство на съда, смятам да продължа, използвайки, но и надграждайки положителните управленски решения, доказали се като работещи до момента“, посочи новоизбраният председател пред кадровиците.

За по-пълноценното участие на съдебните заседатели в наказателното производство, по думите й, е необходимо познаване от тяхна страна на законовите норми, на задълженията и отговорностите им. „Това може да бъде постигнато чрез изготвянето на информационни материали на достъпен език, организирането на специални срещи и обучения. Разумно би било и предоставянето на изготвения от НИП през 2017 г. Наръчник на съдебния заседател на всеки новоизбран съдебен заседател“, посочи съдия Найденова.

И допълни: „Съдебните служители са „лицето“ на съда и гражданите се срещат с тях още преди съдебното производство и много по-често, отколкото със съдиите. В тази връзка считам, че следва да се провеждат обучения за подобряване на отношенията служители-граждани, както и за справяне на съдебните служители с критични ситуации /например проява на агресия от граждани/. Тъй като част от изграденото негативно отношение на обществото се дължи и на поведението на съдебните служители, считам, че този проблем следва да бъде преодолян именно чрез предприемането на подобни обучения“.

Тя изрази и съжаление, че медиацията като алтернативен метод за разрешаване на спорове, все още не намира широко приложение и съответно не води до желаните резултати в съда. „Въпреки преминатото обучение през пролетта на 2017 г. /от всички съдии от гражданско отделение/ и полаганите усилия /чрез поставяне на разяснителни плакати в коридорите на съда, чрез даването на изрични указания до страните както с разпореждането по чл.131 от ГПК, така и с определението по чл.140 от ГПК/, приключилите с помощта на медиатор дела са по- малко от десет през последните две години. Основна причина за това е възмездният характер на предоставяните от местните медиатори услуги, поради което считам, че следва да се инициират срещи между административните ръководители на органите на съдебната власт в съдебния регион и регистрираните като медиатори лица, на които да се работи за откриването на безплатни центрове за медиация — такива, каквито успешно функционират към PC Варна и СРС. Наред с това, следва да се работи в посока за провеждането на нарочни информационни кампании /например „Седмица на медиацията“ с цел разясняване предимствата на алтернативния способ за разрешаване на спорове“, каза още тя.

„Друга идея, която възнамерявам да осъществя, е обособяването във фоайето на кът, оборудван с бюро, стол, листи хартия и химикалка, с цел осигуряване на елементарни удобства на гражданите при непредвидено възникнала необходимост от попълването на заявления, молби и т.н. Считам, че финансовите параметри за осъществяване на тази идея в никакъв случай не биха натоварили извънредно и прекомерно бюджета на ПлРС, докато ползата от нея е ясна - улеснение за гражданите най-малко заради спестеното време за обикаляне на близките книжарници“, каза още тя.

Накрая, с голямо мнозинство, от 10 гласа “за”, Съдийската колегия избра Вера Найденова за новия председател на Районния съд- Плевен.

Още по темата

Българите във Великобритания инициират изборни промени

Предишна новина

След спор в Съдийска колегия: Любомир Гайдов е новият зам.-председател на ВАС

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Погнусен от този ВСС | нерегистриран
  3
  -1

  Районен октоподски съд - Плевен! Честито!

 2. 2
  Значи | нерегистриран
  1
  -1

  За избора на председател на РС Плевен може да се пишат коментари, а за зам. председател на ВАС - не. Страх тресе обслужващия персонал, за да не се засегнат обслужваните.

 3. 1
  ПЛЕВНАЛИЯ | нерегистриран
  3
  -6

  ДЪЛГАТА ЕРА НА СТАРОТО РЪКОВОДСТВО В ЛИЦЕТО НА СЪДИЯ ЦОНЕВА ПРИКЛЮЧИ ТУК . ЧЕСТИТО НА НОВИЯ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪДА И ДАНО ВСИЧКО БЪДЕ ПО ДОБРЕ ОТ ПРЕДИ ЗАЩОТО ПЛЕВЕНСКИЯТ СЪД Е ЕМБЛЕМАТИЧЕН В БЪЛГАРИЯ .

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.