Вероломната атака на Костов*

Вероломната атака на Костов*
Иван Костов, снимка: бТВ

Три падения има в биографията си Иван Костов. През 2001 г., когато след 4-годишно управление като действащ министър-председател катастрофално загуби парламентарните избори и се разсърди на българите, защото не го разбирали. Дори спря да им говори.
 
Вторият път беше през 2014-2015 г., когато обикаляше телевизиите, за да се жалва, че спестяванията му в КТБ били блокирани и съпругата му – Елена Костова, не могла да си плати дори хляба в кварталния супермаркет, което жестоко я унизило. Тогава обаче се разбра, че укриващият се и до днес от правосъдието фараон Цветан Василев всеки месец е превеждал по 30 000 лв. на фирма на една от дъщерите на Костов за консултантски услуги. Стана ясно се още, че парите на партията ДСБ, основана от Костов след напускането на СДС, са били именно в пирамидата на Василев – КТБ. По-късно се оказа и че докато се е жалил, Костов успява да си вземе всичко от фалиралия трезор, за разлика от държавата.
 
Във вторник сутринта зрителите на бТВ станаха свидетели на третото падение на някогашния министър-председател. Иван Костов се ожали от налегнала го болест, но далеч по-голямо бе жалването му от установеното от данъчните неплащане на задължения към хазната в особено големи размери. И тъй като Костов изглежда има сериозни проблеми с произхода на парите, по думите му около половин милион лева, а може и да са повече, то той прибягна до изпитаната практика, че най-добрата защита всъщност е вероломната атака. На пръв поглед изглежда странно, че именно срещу прокуратурата, но и това си има своето обяснение.
 
Колкото повече отричаше, че той има общо с политизирането на съдебната система, с хибридните атаки срещу неудобни магистрати, с продължаващата вече две десетилетия очерняща пропаганда срещу държавното обвинение, толкова повече Костов се самоизобличаваше, че точно той е скритият кукловод на войната срещу прокуратурата, стартирала от момента, в който като министър-председател изгубва контрола върху тогавашния главен прокурор Никола Филчев. Вероломната атака от вторник само го потвърди. Костов изглеждаше жалък, когато обясняваше, че обществото погрешно разглежда част от изминалите 30 години като "криминален преход". Това му изказване бе по повод заявеното в концепцията на кандидата за главен прокурор Иван Гешев, че не само гражданите трябва да плащат цената за разбойническата приватизация. И докато обясняваше, че не е юрист, с банални опорки, повтаряни от години от провалени политици и хибридни протестъри, започна да атакува заместника на главния прокурор. Вероятно Костов съжалява, че държавното обвинение разследва метастазите на неговото раково управление – подсъдими персони, като Иво Прокопиев, Цветан Василев или ВИП арестанти, като Баневи, Арабаджиеви, Стайкови и т.н.
 
Монологът на Костов всъщност имаше за цел да го представи за жертва, както и най-вече да попречи на евентуални бъдещи действия на държавните власти по търсене на отговорност за нарушаване на законодателната уредба. Но Костов не успя, нито за миг не остави усещането у зрителите, че той е мишена на нерегламентирани действия. Защото не е мишена, а с голяма доза на вероятност нарушител на данъчно-процесуалното законодателство.
 
Проверката на данъчните била започнала още преди три години, но тя се целила в местните избори и в избора на следващия "обвинител №1", заключи Костов. Сама по себе си тази теза е абсурдна, но очевидно когато човек се намира в безизходица, лесно започва да говори откровени нелепици, търсейки спасение от стореното.
 
След като наруга прокуратурата с всички опорки, дъвкани от години от политическите лилипути Радан Кънев, Христо Иванов и прочие одиозни негови наследници, бившият премиер стана поредният, който арогантно и без никакво уважение към върховенството на закона и към авторитета на институциите, започна да политизира процедурата по избора на главен прокурор. Но така само направи услуга на Висшия съдебен съвет, а и на кандидата. Каква по-голяма реклама за един номиниран за главен прокурор от това Иван Костов да те атакува с манипулативни внушения в удобни интервюта.
 
Последното не е за подценяване, защото тази изява на Костов бе всичко друго, но не и журналистика. За пореден път куклата-телевизионен водещ задаваше удобни въпроси, като накрая Костов дори остави "опорките" на продуцентите на тотално изпадналата в зависимост от подсъдими и обвиняеми олигарси телевизия бТВ. Костов бе оставен да злослови срещу държавните институции, да рецитира защитната пледоария, готвена по изрезки от олигархичния печат и от неговите адвокати, повечето от които активирани в последните месеци, отново срещу държавното обвинение.
 
Връх на наглостта и същевременно на падението на смятащия себе си за "голям политик" Иван Костов, бе манипулативното му заключение, че "Демократична България" била постигнала "голям успех с добутването на Радан Кънев за евродепутат. Всъщност Костов безсрамно скри, че влизането на Кънев в Европейския парламент е в рамките на статистическата грешка. Четири хиляди гласа по-малко или малко по-висока избирателна активност и отрочето на Костов щеше само "да мирише" солидната заплата в евро от Страсбург.
 
(Само)активирането на Костов, освен че показва неистов страх от реални разследвания срещу "криминалния преход", е ясен знак и за тоталния провал на олигархията във войната й срещу кандидатурата на Иван Гешев, но и на липсата на лидерски качества у марионетките Радан Кънев, Атанас Атанасов, Христо Иванов. Изглежда фабрикуването на "фалшиви новини", всевъзможни компромати и изкуствено нагнетяване на напрежение с анонсирането на протести срещу номинацията за главен прокурор, не дава търсения ефект, заради това се прибягва до изваждането на показ на политическото зомби от Драгалевци, току-виж събудило оределите редици на Костовистите от Седмия ден.
 
 

Още по темата

25-годишна присъда, вместо доживотен затвор, дадоха на убиец рецидивист във Варна

Предишна новина

Арестуваха петима от бургаската БАБХ по сигнали за рекет

Следваща новина

Коментари

8 Коментара

 1. 10
  Бамби | нерегистриран
  1
  0

  До 6/Драгалевският манастир!  Браво за анализа! Особено точно е използваното нарицателно "другар".Всъщност дали Костов не е именно другаря на ДС...и какво е Костов

  Изгледайте това интервю https://www.youtube.com/watch?v=cLw_VRmXYW0&feature=share  и след това пак изгледайте последното интервю

 2. 9
  Тук номерата на коментарите прескачат | нерегистриран
  0
  -1

  Като обратното броене на времето на ГЕРБ

 3. 8
  Бай Ставри | нерегистриран
  1
  -2

  И "Теменугата" и "Бай Хой" бърже при мен, южното крило, втория етаж, строг съм, но справедлив и много обичам майтапите............!!!  Ама прокуратура няма нямаааааааааааааа!

 4. 7
  напомняне | нерегистриран
  13
  -1
  До коментар #3 от "призовкаркъ в садебната палата | нерегистриран":
  https://blitz.bg/obshtestvo/intervyu/profesor-filchev-bezposhchadno-pred-blits-kostov-e-likvidatort-na-blgariya_news693991.html

  Наистина, жалко, че Филчев не можа да упражни наказателна репресия срещу Костов. Не му стигна мандатът, намесиха се и други фактори, а и не всички прокурори работеха изрядно. Прокуратурата в онзи период 2001-2006г. образува доста дела срещу Костовото обкръжение- Софиянски, Мистър 10 %, Любо Пъпката, Краус, един измамник от Хасково...някой си Железов или нещо подобно, беше шеф на "приватизацията", т.е. отговаряше за кражбата на държавна собственост на оперативно ниво, но всички се "оправиха" чрез съда. Встрани остана самият Костов, образуваха му кокошкарско дело срещу него и партийната секретарка-другарката му в живота. И там се "оправиха", за което политикономистът-марксист и повелител на комунистическата правда- реве и се оплаква.

 5. 6
  Драгалевския манастир | нерегистриран
  12
  -1

  Тези суми от порядъка на 400 000-500 000 лв, с които Ване Ц. от с. Драгалевци, Софийско, е купил земя в Добруджа, са твърде дребни активи за техния притежател. По-скоро сегашните действия на бившия глаДен асистент по политикономия на социализЪма и настоящ лаборант в "бившето" АОНСУ са маньовър за отклоняване на вниманието от по-големи и то значително ,суми, които той къта в банки в Милано и в Лугано- Швейцария. Там са от порядъка на стотици милиони и то в актуалните европозиции. Т. е. политикономистът е минал на правилни позиции, от централизирано стопанство и единна валута, вече на практика осъществява свободното разпределение на пари- нещо, което е в противоречие с неговите изначални диалектико- материалистически и марксистко-ленински възгледи. С една дума, другарят постъпва както правят ромите- вдигат врява до небесата и се оплакват предварително, за да избегнат наказателна отговорност за по-крупни деяния. Тук вече става дума за произход на човека- по друг любимец на Ване- Енгелс-, семейството, частната собственост и първоначалното натрупване на капитала. Тъй ,че , ако някой иска да се занимава с продължението и същината на този казус, трябва да дири първопричината другаде, кучето е заровено на друго място- н конкретния случай в подножието на Алпите.

 6. 5
  #1 | нерегистриран
  5
  -6

  Ма той тиквенсон разсипва държавата вече 3 петилетки и няма кой да го спре, ти за тая теменуга си се загрижил!!!

 7. 3
  призовкаркъ в садебната палата | нерегистриран
  14
  0

  https://blitz.bg/obshtestvo/intervyu/profesor-filchev-bezposhchadno-pred-blits-kostov-e-likvidatort-na-blgariya_news693991.html

 8. 1
  Бамби | нерегистриран
  26
  -1

  Как не се намери прокурор,който да повдигне обвинение на този човек за 20 години скрит зад колективната отговорност...ще си отиде от този свят и няма да каже истината защо разсипа държавата и затри толкоз човешки съдби и защо го направи целенасочено

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.