Виетнам съди 51 банкери и бизнесмени


Бивш банков магнат и още 50 души се изправят пред съда във Виетнам по обвинение в измами за милиони долари, свързани с голяма частна банка.
Властите в страната обявиха война на корупцията в банковия сектор и обещаха да прочистят тази сфера от практиката за нечестно фаворизиране и отпускане на заеми в рамките на борбата срещу корупцията.
В процеса с 51 подсъдими под отговорност е подведен бившият председател на Ocean Bank Ха Ван Там, обвинен в незаконно одобряване на заеми на стойност 23 млн. долара през 2012, което довежда до крах на банката и го лишава от статута на един от най-богатите хора в страната.
На Там и още 50 банкери и бизнесмени, повечето бивши служители на Ocean Bank, са повдигнати много обвинения за незаконно отпускане на заеми.
Съдебните заседания са насрочени за период от 20 дни. Някои подсъдими може да получат смъртни присъди, ако бъдат осъдени. Там е обвинен, че е одобрил заем за компания за недвижими имоти, без да е налице нужното обезпечение.
Ръководителят на компанията излежава присъда за друго икономическо престъпление.
Виетнам вече осъди десетки банкери по други знакови дела за престъпления в банковата сфера.
През септември м. г. 36 бивши служители на виетнамска банка получиха присъди до 30 години затвор по обвинения, че тайно се изтеглили милиони долари от сметки на клиенти, за да ги използват за даване на заеми или за себе си.
Властите са взели на мушка и други сектори в борбата си с корупцията, но според наблюдатели, осъдителните присъди често са резултат от политическо противоборство, а не от искрено желание за реформи.
Този месец Германия обвини Виетнам, че е отвлякъл от берлински парк Трин Суан Тан – бивш служител в нефтената сфера, обвинен в корупция.
Според виетнамските власти той се предал доброволно в полицията в Ханой.

Агенцията по околна среда намери ново оправдание да крие данните за смога

Предишна новина

Тръмп ще милитаризира полицията наново

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.