Вихър Михайлов е четвъртият кандидат за европейски делегиран прокурор

Вихър Михайлов е четвъртият кандидат за европейски делегиран прокурор
снимка:БГНЕС

Вихър Михайлов от Следствения отдел във Военно-окръжна прокуратура – София е четвъртият кандидат в процедурата за подбор на европейски делегирани прокурори от страна на България в новата Европейска прокуратура.

Както „Правен свят“ писа, документи за участие в процедурата са подали Димитър Младенов от Софийската градска прокуратура (СГП), Пламен Петков - административен ръководител на Районна прокуратура – Сливница и следователят Бойко Атанасов, популярен в магистратските среди като „вечният кандидат“ заради хобито си да се явява на всички възможни открити конкурси за постове в държаното обвинение, а вече и извън него.

„Развитието на моята професионална кариера в годините доведе до очевидния извод, че освен конкретните служебни задължения, то и надграждането на моите умения, образование и обучения са усилия, за чието полагане бих искал да ангажирам дори повече. Завършвайки втората си магистърска степен в Софийски университет „Свети Климент Охридски“ по Право на ЕС придобих засилен интерес към структурата, институциите и първичните и вторични източници на правото на ЕС. Ето защо, след завършването й, по естествен път, продължих и с обучение по Френски език, Английски език и с участия в семинари, провеждани от Европейската мрежа за съдебно сътрудничество и Европейската правна академия някои от които засягаха Международното правно сътрудничество по наказателни дела и Структурата и компетенциите на Европейската прокуратура и взаимодействието й с националните власти. Всичко това ме накара да вярвам, че работата като Европейски делегиран прокурор би било едно естествено и добро развитие на моята професионална кариера. Считам, че възможността за работа в тази област би била едно трептящо от енергия преживяване, при което бих могъл да използвам натрупания опит в работата ми като следовател по икономически, корупционни дела и такива в областта на разходването на публични средства“, пише в мотивационното си писмо кандидатът.

И допълва: „Имайки възможността да работя като Европейски делегиран прокурор, аз бих се отдал с удоволствие от все сърце през следващите 5 години на тази работа и се надявам, че моите усилия ще допринесат са пространството на свобода, сигурност и правосъдие в ЕС по най-добрия начин, на който съм способен. Предвид моите постижения в професионалната работа и придобитото образование досега и моето желание да увеличавам и надграждам познанията си по наказателно право на ниво ЕС, аз съм убеден, че бих бил ценно и продуктивно допълнение в структурата на Европейската прокуратура, като делегиран прокурор от Р. България“.

Още по темата

"Правен свят" - Видео обзор - 11.01.2021

Предишна новина

8-годишно момченце е намерено мъртво на улица в Мездра

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Вихър трепетния | нерегистриран
  0
  -2

  Защо сте изтрили коментара ми за Вихърчо, следователят по тънката част. Един прекрасен Казанова

 2. 5
  !! | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #3 от "112 | нерегистриран":
  Ние сме си страна на абсурдите: щом съдия стана главен прокурор, а бивши прокурори и бивши милиционери управляват повече от половината съдилища в страната, защо пък следовател да не стане европейски делегиран прокурор? У нас е модерно - всеки да се занимава с нещо, за което не е съвсем квалифициран? Ако ударим дъното, може и пожарникар да стане премиер, а физкултурник - негов заместник, например...

  ХА,ха,ха....не е възможно,пък чак пожарникар да стане министър предсдедател ! ...поне да е охранител !

 3. 4
  Ще е хубаво какви публикации в европейски издателства има този човек | нерегистриран
  1
  -5

  И къде е завършил право. Сега за юрисконсулт в община се изисква пет години стаж и владеене на поне два езика. Този човек трябва да е значим.

 4. 3
  112 | нерегистриран
  9
  -2

  Ние сме си страна на абсурдите: щом съдия стана главен прокурор, а бивши прокурори и бивши милиционери управляват повече от половината съдилища в страната, защо пък следовател да не стане европейски делегиран прокурор? У нас е модерно - всеки да се занимава с нещо, за което не е съвсем квалифициран? Ако ударим дъното, може и пожарникар да стане премиер, а физкултурник - негов заместник, например...

 5. 2
  | нерегистриран
  6
  -5

  Пожелавам успех, въпреки че е малко странно колега, който никога не е писал ОА (обвинителен акт), никога не е влизал в съдебна зала, никога не е писал протест и много други специфично прокурорски дейности да кандидатства за толкова висок пост на реално международен прокурор. Учене в движение ще е проблем.(Дано не разчита някой друг да му пише тези актове)
  Все пак проблемът не е негов, а на ВСС, който допуска за една токова специфична прокурорска дейност да кандидатстват и следователи и съдии. Изискване за специализиран прокурорски стаж е абсолютно задължително, ако не искаме да изпаднем пред Европа в странни ситуации в бъдеще.

 6. 1
  RRR | нерегистриран
  15
  -8

  Еха, двама от кандидатите не са виждали ОА на картинка, нооооо......всичко ще дадем.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.