Виктор Орбан предлага забраняване на осиновяването на деца от еднополови двойки

Виктор Орбан предлага забраняване на осиновяването на деца от еднополови двойки
министър-председателят на Унгария Виктор Орбан, снимка БГНЕС

Унгарското правителство предложи законодателство, което на практика би забранило осиновяването на деца от еднополови двойки. Предложението е смятано от правозащитни групи като атака срещу ЛГБТ-общността във време, когато пандемията от коронавирус означава, че те не могат да протестират, предаде Ройтер, информира ДарикНюз.

Правителството на министър-председателя Виктор Орбан също така предложи изменение на конституцията, което изисква децата да бъдат възпитавани с християнско тълкуване на ролята на половете.

Законопроектите бяха внесени снощи в парламента с цел да засилят подкрепата за правителството, преди днес да влязат в сила строги ограничения за борба с коронавируса.
Правителството, което засилва своята реторика срещу ЛГБТ-общността, след като кризата с коронавируса нанася удар върху икономиката, каза, че новото законодателство ще постави по-голямо "ударение върху правата на децата при осиновяване".

Според законопроекта само имащи брак двойки могат да осиновяват деца, а сами хора могат да осиновяват единствено със специално разрешение от министъра, отговарящ за семейните въпроси.

Правозащитници казват, че законодателството на практика означава забрана на осиновяването на деца от хомосексуалисти, което засега е възможно, ако един от партньорите кандидатства като сам човек, тъй като в Унгария не са позволени еднополовите бракове. Те обвиняват правителството, че атакува ЛГБТ-общността, вместо да се занимава с пандемията.

Още по темата

10-годишната абсолютна давност се „плъзна“ в Правна комисия на парламента

Предишна новина

Българската прокуратура участва в неутрализирането на международна група за незаконни телевизионни програми

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  Силвия | нерегистриран
  9
  -2

  Браво на Орбан!
  Изключително важно и смислено предложение! Подкрепям от години тазци идея!
  Природата не е дала възможност на еднополовите да се множат - айде няма нужда да осакатяваме невинни деца по човешките закони.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.