ВКС: Бащата, хвърлил от 30-метров мост 5-годишния си син, ще лежи в затвора доживот

ВКС: Бащата, хвърлил от 30-метров мост 5-годишния си син, ще лежи в затвора доживот
Делян Бетев с покойния си син, снимка:в-к "Монитор"/архив

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) оставя в сила решението на Апелативен съд – Велико Търново, с което бащата, хвърлил от 30-метров мост 5-годишния си син през 2019 г., ще лежи в затвора доживот. Решението не подлежи на обжалване, съобщиха от съда.

В съда е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложеното от съда наказание. Делото е образувано по жалба на подсъдимия Дилян Бетев срещу въззивното решение, с което е потвърдена присъдата по н.о.х.д. № 41/2020 г. на Окръжен съд – Габрово. С нея подсъдимият е признат за виновен в извършване на престъпление по чл. 116, ал. 1, т. т. 3, 4, 5, 9 и 12 вр. чл. 115 вр. чл. 29, ал. 1, б. „б“ от НК, а именно, че на 03 юли 2019 г. в Габрово, при условията на опасен рецидив, умишлено умъртвил малолетния си рожден син, който се намирал в безпомощно състояние, като деянието е извършено предумишлено. Наложено му е наказание „доживотен затвор“. Осъден е да заплати на гражданския ищец по делото обезщетение в размер на 200 000 лв. за причинените неимуществени вреди.

В касационната жалба се твърди явна несправедливост на наложеното наказание и се прави искане за намаляването му на 20 години „лишаване от свобода“.

Тричленният състав на ВКС не споделя изложените в жалбата твърдения за пропуски при индивидуализиране на наказателната отговорност на подсъдимия. От въззивния съд са спазени изискванията за пълно и изчерпателно мотивиране на изводите, довели до налагате на наказанието „доживотен затвор“. С изключителна прецизност са аргументирани доводите, че извършеното от подсъдимия престъпление е изключително тежко, каквото е изискването на чл. 38а, ал. 2 от НК. Подчертано е наличието на многобройни отегчаващи вината обстоятелства – пет на брой, преценена е обстановката, в която е осъществено убийството – подсъдимият е хвърлил малолетното си дете през висок виадукт, през нощта, като е сторил това предумишлено, търсейки оправдание в житейските си неблагополучия и личен конфликт с майката. Според върховните съдии правилно е акцентирано и на психологическата характеристика на подсъдимия, определяща го като личност с емоционално нестабилни черти, склонна към цинизъм, арогантност и дързост, невъзможност да поеме отговорност за другите, с оценка, несъответна на егото му, липса на критичност към недостатъците, неглижиране на отрицателните постъпки. Обстойно е анализирано съдебното му минало, чиято обремененост несъмнено е довела да квалифициране на деянието като извършено при условията на „опасен рецидив“, но е послужило за направата на изводи за липсата на постигнат какъвто и да е поправителен и превъзпитателен ефект (престъплението е осъществено близо 2 години след като подсъдимият е изтърпял ефективно наказание „лишаване от свобода“ за тежки умишлени деяния). Сред аргументите на апелативния съд да наложи това наказание са намерили място и тези, свързани с физическия, психологически и сексуален тормоз, който подсъдимият Бетев е оказвал на майката на детето му.

Контролираната инстанция е изложила пространни мотиви за това, че подсъдимият не страда от психични разстройства, които да рефлектират върху вменяемостта му. Констатираната от експертите дисхармонично структурирана личност с емоционално нестабилни черти при Бетев е резултат на особеност на характера, формирала се под въздействието на външни фактори, а не е психично заболяване. Липсата на желание да промени своите негативните характерови особености и стремежът да представи себе си за жертва на обстоятелства и неразбиране от страна на близки, с което да обясни и оправдае дори причинената смърт на сина си, правилно са разпознати от апелативния съд не като заболяване, което да редуцира обществената опасност на подсъдимия, а като особености на личността, разкриващи завишена обществена опасност.

 „Не се съзират предпоставки за снизходителност, която търси подсъдимият с искането си за налагане на наказание от 20 години „лишаване от свобода“, която в конкретната ситуация би била неоправдана“, категорични са върховните съдии.

Още по темата

Отнемат имущество за 2,5 млн. лв. на братя Галеви

Предишна новина

Индиецът от аварийно кацналия в София самолет прояви агресия и в съдебна зала

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    0
    0

    Дано го утрепят бързо,бързо в пандизу. Урод.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.