ВКС е нарушил и Закона за културното наследство с допускането на скандалния клип в Съдебната палата

ВКС е нарушил и Закона за културното наследство с допускането на скандалния клип в Съдебната палата
Кадри от скандалното видео, на които се виждат витражите и част от колоните в едно от фоайетата на Съдебната палата

Върховният касационен съд (ВКС) е нарушил и Закона за културното наследство с допускането на скандалния клип в Съдебната палата. Това става ясно от отговор на Министерството на културата на запитване на "Правен свят" дали ще бъдат предприети определени мерки в отговор на скандалното съдаржание на видеото, заснето около витражи и скулптори в Съдебната палата с уникална историческа и архитектурна стойност. От ведомството уточниха, че проучват казуса.

Сградата на бул. "Витоша" № 2 е единична архитектурно-строителна ценност, декларирана като такава от 1978 година и включена в Списък на недвижимите културни ценности (НКЦ) с категория "национално значение" на територията на област град София, съгласно Закона за културното наследство (ЗКН).

Създаването, разпространението и използването на изображение на културна ценност, или на елементи от нея във фотографско, компютърно, видео- и друго изображение с търговска цел, е регламентирано в чл. 179 от Закона за културното наследство, който е в сила от 10 април 2009 г. От Министерството на културата припомнят, чр разпоредбата предвижда, че възпроизвеждането на културни ценности се извършва при условия и по ред, определени с наредбата по чл. 178 от ЗКН, въз основа на договор, сключен със собственика на културната ценност, а за музейните културни ценности - с директора на съответния музей.

Едно от условията, на които задължително трябва да отговаря договорът между страните, е:"Поемане на отговорност, че възпроизвеждането ще бъде извършено в съответствие с целите на ЗКН и с добрите нрави". То е регламентирано в чл. 22, ал. 1, т. 7 на Наредба № Н-00-0005 от 8 юни 2010 г. за условията и реда за възпроизвеждане на културни ценности в копия, реплики и предмети с търговско предназначение. Глава трета на цитирания нормативен документ регламентира използването на изображение на културна ценност или на елементи от нея във фотографско, компютърно, видео- и друго изображение с търговска цел (а именно в чл. 21 и чл. 22 от Наредбата).

В случая страни по договора са Върховният касационен съд (ВКС) както и продуцентската фирма, реализирала клипа - "Ню Ърбън Продукшънс" ЕООД.

Темата ще бъде дискутирана и на утрешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Още по темата

Коронавирусът прати вкъщи Йоан Матев, но с гривна за проследяване

Предишна новина

Екзотична защитна теза: Кристиан Николов не бил зад волана на автомобила, премазал Милен Цветков

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  | нерегистриран
  2
  -1

  Че то на Лозан не му е за първи път да нарушава закони та това, че е нарушил и Закона за културното наследство е нищо. По важното е че има кой, но не смеят да му дирят сметка и да му клъцнат поста. Но тук се виждат много негови защитници и става опасно.

 2. 8
  Не ,не ни е срам № 7 | нерегистриран
  2
  0

  И ще Ви кажа защо.Хората като видят само заглавието ,си казват "всичката Мара втасала", та и това е проблем.Коментари № 1,2,4 и 5 са разумни и обективни на трезво мислещи хора.Как един съд ще наруши закон,не е ясно и никога няма да стане.Но за да изоставите възмущението си от този клип , ще попитам реторично следното - в клиповете на Гери-Никол, Азис и други подобни как са облечени артистите-изпълнители? Етични ли са текстовете на песните/които ме е срам да цитирам/,към какво призовават ? Към трезвеност и полово въздържание ли ? Татуираните гости на редица ТВ предавания скандализират ли някой ? Ето затова не ни е срам от изразеното ни мнение.

 3. 7
  До 1,2, 4 и 5 | нерегистриран
  3
  0

  Не ви ли е срам?

  Поне малко. Достатъчно обаче да запазите мълчание.

  Поне....

 4. 6
  | нерегистриран
  4
  -2

  Значи наистина този клип е бил заснет в Съдебната палата?!

  Надявах се да не е истина....

 5. 5
  А при секс вътре ? | нерегистриран
  3
  -2

  А който прави секс в Съдебната палата нарушава ли някой закон, ако е бил коректно оборудван с маска , ръкавици и след ползване на дезинфектант ? Питам за един приятел.

 6. 4
  Мартин Лозанов | нерегистриран
  5
  -10

  Търсите под вола теле! Щом може да се наеме за снимки, няма проблем. Това не е порно.

 7. 3
  | нерегистриран
  10
  -3

  ВКС пикчърс

 8. 2
  Iva Vacova | нерегистриран
  6
  -16

  нищо скандално няма в този видео клип

 9. 1
  Петър Стоянов | нерегистриран
  7
  -16

  Клипа си е доста скъп и красив. Хайде стига сте ни занимавали вече с него.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.