ВКС насрочи делото за партията на Божков на 1 март

ВКС насрочи делото за партията на Божков на 1 март
Васил Божков, снимка:БГНЕС/архив

Във Върховния касационен съд е образувано т. дело № 346/2021 г. по протест срещу решението на Софийския градски съд (СГС) за вписване на политическата партия на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков - „Гражданска платформа Българско лято“ - в публичния регистър на политическите партии, съобщиха от съда.

Системата за случайно разпределение на дела е определила състав на II търговско отделение да разгледа делото. То е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 01 март 2021 г. от 11.00 ч. в зала № 16.

Припомняме, че на 5 февруари, въпреки съмненията на държавното обвинение, че партията изобщо е била учредена, СГС реши да регистрира партията на Божков. На 12 февруари държавното обвинение внесе протест срещу решението на съда, като от там са посочили, че между кориците на делото липсват конкретни данни за това, че изобщо е било проведено Учредително събрание на партията „Българско лято“. Не e ясно как точно онлайн са се събрали учредителите на формированието, през какви методи са направили своите изявления – дали гласово или в писмен вид – както и изобщо имало ли е визуален контакт между тях. Обвинителите обосновават в протеста си и тезата, че реално няма никакви доказателства, че са взели решение за приемане на Устав, както и за избор на председател, ръководен и контролен орган, което не отговаря на законовите изисквания. На следващо място, от прокуратурата смятат, че и самата учредителна декларация, депозирана в съда, не отговаря на законовите изисквания, тъй като е съдържала вулгарни, обидни думи и хули към органи на съдебната власт. От прокуратурата настояват още, че фактът, че в официалния документ от учредителното събрание има поредица задраскани и поправени имена и ЕГН-та, също е основание въззивният съд да отмени регистрацията на „Българско лято“. Държавното обвинение държи и на тезата си, че логото на партията на Божков е идентичнo и прилича на емблемата на Български монетен двор, както и на логото на енергийна напитка.

Припомняме, че Васил Божков има 18 повдигнати обвинения за извършени от него тежки криминални престъпления. Малко след като стана ясно, че той вече е обвиняем, се оказа, че е избягал от българските власти и заминал за Дубай. Срещу него има образувано досъдебното производство, касаещо неплащане на значителни по размер такси по Закона за хазарта, пране на пари и други, като във връзка с това разследване е сочен за ръководител на престъпна група. Бизнесменът е обвиняем още и за убийства, принуди и изнасилвания, незаконно държане на археологически обекти и други.

Още по темата

4 години затвор в Китай за подправяне на световноизвестни брандове и нарушения на авторските права

Предишна новина

Върховни съдии тълкуват справедливото обезщетение за неимуществени вреди при съпричиняване от пострадалия

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.