ВКС обяви окончателното решение по делото за смъртта на Чората

ВКС обяви окончателното решение по делото за смъртта на Чората
Петимата бивши полицаи в първите години след смъртта на Ангел Димитров - Чората

ВКС намали на 7 г. "лишаване от свобода" наказанието на петимата подсъдими полицаи за смъртта на Ангел Димитров (известен като Чората). Така на сайта на Върховния касационен съд е обявено окончателното решение на съда, взето от тричленен съдебен състав (Ружена Керанова - председател, Валя Рушанова - докладчик, Невена Грозева) в петък.
 
От информацията се разбира, че ВКС оправдава бившите полицаи Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков по квалифициращия признак на чл. 116, ал. 1, т. 6, пр. 3 от НК – убийството да е извършено с особена жестокост. Намалява наложеното на Писов наказание от 18 г. на 7 г. "лишаване от свобода". Намалява наложеното на подсъдимите Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков наказание от 16 г. на 7 г. "лишаване от свобода". Потвърждава първоинстанционната присъда в останалата част. 
 
 
Ето и останалата част от информацията на съда:
 
Делото във ВКС е образувано по касационен протест и по жалби на подсъдимите, на гражданските ищци и частни обвинители, както и на гражданския ответник ОДМВР – Благоевград, срещу въззивно решение от 06.07.2018 г. по в.н.о.х.д. № 026/2016 г. на Военно-апелативния съд.
 
С присъда от 02.10.2008 г. по н.о.х.д. № 33/2008 г. на Военен съд – София подсъдимите са признати за виновни за престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 2 и т. 6 вр. чл. 20, ал. 2 от НК (убийство, извършено от лица от състава на полицията и с особена жестокост), като са им наложени наказания – на Мирослав Писов 18 г. "лишаване от свобода", а на останалите подсъдими за всеки поотделно по 16 г. "лишаване от свобода". С присъдата подсъдимите и гражданският ответник са осъдени солидарно да заплатят на гражданските ищци обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди.
 
С въззивното решение подсъдимите са признати за виновни в това, че като извършители и лица от състава на полицията при изпълнение на службата си, самостоятелно са причинили смърт по непредпазливост – престъпление по чл. 122, ал. 1 вр. чл. 2, ал. 2 вр. ал. 1 от НК, като за всеки един от тях поотделно наказателното преследване е прекратено поради изтекла абсолютна давност. С решението петимата подсъдими са признати за невиновни и оправдани по първоначално повдигнатото им обвинение по чл. 116, ал. 1, т. 2 и т. 6 вр. чл. 20, ал. 2 от НК. Военно-апелативният съд изменя първоинстанционната присъда в гражданско-осъдителната й част и я потвърждава в останалата ú част.
 
В решението на ВКС пише, че към актуалния момент делото е връщано два пъти от касационната инстанция на въззивния Военно-апелативен съд, който е постановил три решения, последното от които е предмет на настоящата касационна проверка. При така посоченото се налага заключението, че са налице предпоставките на чл. 354, ал. 5, изр. 2 от НПК, като е недопустимо настоящият касационен състав да върне делото за ново разглеждане, независимо от констатациите си за пороци или липсата на такива в дейността на контролирания съд. Паралелно с това, в тази хипотеза, законът повелява касационният съд да реши делото окончателно, разглеждайки го по същество.
 
Тричленният състав на ВКС, след собствен анализ на събраните по делото доказателствени материали, и като съобрази, че въззивният съд е изразил неясно и двусмислено заключенията си по фактите, поради което не може със сигурност да се изведе приетата от него фактология, намери, в рамките на упражняваните въззивни правомощия, че следва да посочи приетата от първоинстанционния съд фактология, на базата на която да осъществи контролните си правомощия.
 
По фактите, в решението на ВКС е направено заключение, че контактът на подсъдимите с пострадалия не е преустановен при задържането му, като въпреки виковете му през повечето време, че се задушава, те не са преустановили насилието над него, а са продължили с ударите дори и когато е спрял да вика. Деянието на подсъдимите се е изразило в съвместното нанасяне на удари по тялото и главата на пострадалия, докато снагата му е била притискана, така че той не е могъл да разгърне дихателните си възможности, в резултат на което се е задушил и е починал. Така резултатът – смъртта на Ангел Димитров – се явява следствие на едновременната съвместна дейност на петимата подсъдими.
 
Заключението на върховните съдии е, че съвкупния анализ на събраните доказателствени материали, позволява да бъде изведен по недвусмислен начин механизма на причиняване смъртта на пострадалия – нанасянето на удари на Ангел Димитров от петимата подсъдими преди поставянето на белезници, продължаване нанасянето на удари след поставянето им, поставянето на пострадалия по корем с белезници на ръцете на гърба, натискане на снагата му и паралелно нанасяне на удари по тялото му – действия, реализирани от всички подсъдими, довели до възпрепятстване възможността му както да се движи, така и да осъществява нормален процес на дишане.
 
По правната квалификация ВКС намери, че нанесените от подсъдимите удари, макар и значителни по брой, са причинили леки по медико-биологични характеристики травматични увреждания. Така, обективно те не са достатъчни, за да се заключи, че подсъдимите са проявили по време на изпълнителската си дейност извънмерна ярост, садизъм и жестокост. Друг е въпросът, че в съдържащите се по делото характеристични – лични и професионални – данни, не се съдържа информация, която да ги разкрива като агресивни, садистични и безмилостни личности. Ето защо, съставът на ВКС счете, че подсъдимите следва да бъдат оправдани по квалифициращия признак подсъдимите да са извършили убийството с "особена жестокост" по смисъла на чл. 116, ал. 1, т.6, пр. 3 от НК.
 
Върховните съдии сочат, че при определяне на наказанието, което следва да бъде наложено на подсъдимите, така че да е справедливо и да е съответно да престъплението и да постигне целите на чл. 36 от НК на първо място следва да се отчете, че подсъдимите следва да бъдат оправдани по едно от квалифициращите обстоятелства – а именно по това, че убийството е извършено с "особена жестокост" и на второ място – на самостоятелна преценка подлежи и въпросът за продължителността на наказателното производство. Без съмнение разрешаването на този въпрос има пряк ефект върху справедливостта на наказанието. Срокът на настоящето наказателно производство е над 13-годишен и той без колебание следва да бъде дефиниран като "неразумен", независимо от съпровождащите цялото производство процесуални неблагополучия. Забавянето се дължи изцяло на поведението на компетентните органи, без привлечените към наказателна отговорност лица да са допринесли за него по някакъв начин с поведението си. Това обстоятелство съгласно практиката на ЕСПЧ по приложението на чл. 6 § 1 от ЕКПЧ предпоставя необходимост от приложението на ефективен компенсаторен механизъм за поправянето на нарушението, каквато мярка е възможността наказанието на осъденото лице да бъде намалено.
 
При отчитане на конкретното своеобразие на извършеното престъпление и смекчаващите и отегчаващите отговорността обстоятелства за всеки от подсъдимите, ВКС намира, че справедливи са наказанията, както следва – за всички подсъдими – Писов, Иванов, Граховски, Механджийски и Калинков – 7 г. "лишаване от свобода", в какъвто смисъл първоинстанционният съдебен акт подлежи на изменяване, пише в окончателното решение.
 

Още по темата

ГЕРБ предлагат законови изменения за опазване на адвокатската тайна

Следваща новина

Коментари

19 Коментара

 1. 19
  Тренд Афилов | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #15 от " | нерегистриран":
  e дай тогава да обявим за невъзвращенци,всичките 2 милиона които емигрираха,като "предатели на Родината" ? Щото са посмели да мислят че в чужбина ще им е по-добре,отколкото тук? Ами още римляните са казвали,че "родината е там,където си добре" - ама Бай Ганьо е винаги по-голям патриот и от римляните, а като иде в дълбоко презирания от него Анадол си като на Тренд Афилов в нови кюлоти :)

  Ами стой си където си и забрави от къде си.Що се вреш сред дебилите, трол Маргариди?

 2. 18
  Тренд Афилов | нерегистриран
  5
  0
  До коментар #12 от " | нерегистриран":
  е то това е проблема, че много образовани "минаха" към САЩ,Западна Европа, Скандинавия,и т.н.,а тук останаха само малоумни патриоти-неандерталци, който им дай да се пенят по форумите,да маат кебапчета и ракия, и да се бият по бай-ганьовски в гърдите: "Булгаааааааар,Булгаааааааааааар!" Е,хубаво,и какво - никой не ще да чуе за България, всеки я критикува в Европа,съседите я презират - споко,никой няма да ви я вземе,понеже никой не я иска - поне не с такива дебили.

  Добри Войников хубаво ги е описал такива безродници като теб, мосю Маргариди.

 3. 17
  Тренд Афилов | нерегистриран
  6
  0
  До коментар #13 от " | нерегистриран":
  аз специално може да ида на гости на майка ти,ако е секси :) стига да смазва още положението :)

  няма проблем, иди. И не се връщай. майка ми от 8 години е покойница.

 4. 16
  | нерегистриран
  1
  -1
  До коментар #9 от "до №4, той и №7 | нерегистриран":
  Ей затова не можем да се оправим цял живот. Защото постоянно има такива като теб, които са готови да "минат" я към Гърция,я към Румъния, я към Сърбия. За Турция да не говорим, там са ясни кои са. Затова казваме ,че отвсякъде граничим само със себе си. Опитай се в някоя от изброените 4 държави да плещиш на ляво и на дясно, че е по-добре да минат към някоя съседна държава, да видим какво ще ти се случи.Тук обаче всеки говори подобни глупости и то с претенции за някаква интелектуална извисеност, прозрение от най-висша категория.

  не можеш ТИ да се оправиш цял живот,не "ние" :) ама с този начин на мислене - да мислиш че всеки,който не дрънка тъпизми в стил "Обединени патриоти",или не е 150 -кг. патриот с корем на бременна в 9-тия месец, е опасен за държавата - няма какд а можеш - той и Бай Ганьо така е мислел че всеки има желанието да му вземе миризливите дисаги,и че "чифутите", турците,сърбите, гърците, цял свят му пречи да се "развива" - пречи му малкото акъл,не друго.

 5. 15
  | нерегистриран
  2
  -2
  До коментар #9 от "до №4, той и №7 | нерегистриран":
  Ей затова не можем да се оправим цял живот. Защото постоянно има такива като теб, които са готови да "минат" я към Гърция,я към Румъния, я към Сърбия. За Турция да не говорим, там са ясни кои са. Затова казваме ,че отвсякъде граничим само със себе си. Опитай се в някоя от изброените 4 държави да плещиш на ляво и на дясно, че е по-добре да минат към някоя съседна държава, да видим какво ще ти се случи.Тук обаче всеки говори подобни глупости и то с претенции за някаква интелектуална извисеност, прозрение от най-висша категория.

  e дай тогава да обявим за невъзвращенци,всичките 2 милиона които емигрираха,като "предатели на Родината" ? Щото са посмели да мислят че в чужбина ще им е по-добре,отколкото тук? Ами още римляните са казвали,че "родината е там,където си добре" - ама Бай Ганьо е винаги по-голям патриот и от римляните, а като иде в дълбоко презирания от него Анадол си като на Тренд Афилов в нови кюлоти :)

 6. 14
  | нерегистриран
  1
  -6
  До коментар #13 от " | нерегистриран":
  аз специално може да ида на гости на майка ти,ако е секси :) стига да смазва още положението :)

  в Анадола отдавна е по-добре,отколкото в България,а благодарение на дебилни патриоти, даже подскачат от ужас при мисълта че може да минем към тях - никой не ще гладници.Така че,споко - нямат нужда от нас, понеже не искат да станат като нас.Така че,и да се пените,и подигравате на съседите - ми по-добре са от нас,попътувайте и вижте как е.

 7. 13
  | нерегистриран
  0
  -6
  До коментар #11 от "Тренд Афилов | нерегистриран":
  ами минавай, бе, кой те е спрял? Ти специално иди в Анадола, местните ще те приемат с отворени обятия.

  аз специално може да ида на гости на майка ти,ако е секси :) стига да смазва още положението :)

 8. 12
  | нерегистриран
  1
  -5
  До коментар #11 от "Тренд Афилов | нерегистриран":
  ами минавай, бе, кой те е спрял? Ти специално иди в Анадола, местните ще те приемат с отворени обятия.

  е то това е проблема, че много образовани "минаха" към САЩ,Западна Европа, Скандинавия,и т.н.,а тук останаха само малоумни патриоти-неандерталци, който им дай да се пенят по форумите,да маат кебапчета и ракия, и да се бият по бай-ганьовски в гърдите: "Булгаааааааар,Булгаааааааааааар!" Е,хубаво,и какво - никой не ще да чуе за България, всеки я критикува в Европа,съседите я презират - споко,никой няма да ви я вземе,понеже никой не я иска - поне не с такива дебили.

 9. 11
  Тренд Афилов | нерегистриран
  8
  -3
  До коментар #7 от " | нерегистриран":
  абе прав съм -той беше в СИК, а Трактора - барета...

  колкото и да не звучи добре,се чудя,дали не е по-добре да се саморазформироваме като държава -половината към румъния (до стара планина),на юг - към гърция...в битов план,със сигурност ще донесе по-висок стандарт и законност...жалко за хилядите години усилия,но май бг-племето е изчерпило потенциала си за самоорганизация.

  ами минавай, бе, кой те е спрял? Ти специално иди в Анадола, местните ще те приемат с отворени обятия.

 10. 10
  | нерегистриран
  6
  -1

  Панов има толкова влияние в наказателното отделение на ВКС, колкото аз върху администрацията на Тръмп.

 11. 9
  до №4, той и №7 | нерегистриран
  6
  -2

  Ей затова не можем да се оправим цял живот. Защото постоянно има такива като теб, които са готови да "минат" я към Гърция,я към Румъния, я към Сърбия. За Турция да не говорим, там са ясни кои са. Затова казваме ,че отвсякъде граничим само със себе си. Опитай се в някоя от изброените 4 държави да плещиш на ляво и на дясно, че е по-добре да минат към някоя съседна държава, да видим какво ще ти се случи.Тук обаче всеки говори подобни глупости и то с претенции за някаква интелектуална извисеност, прозрение от най-висша категория.

 12. 8
  | нерегистриран
  6
  -4

  Много добре мотивирано решение. Само не е споменато, че Лозан Панов е държал насочен срещу съдиите постолет докато са писали решението. Както и че ако полицай изпълнява служебни заповеди, по конституция има право да пребие до смърт някой, който не му е симпатичен.

 13. 7
  | нерегистриран
  6
  -6
  До коментар #6 от " | нерегистриран":
  Не си съвсем прав, има и изключения! Напр. ония от банкя, дето "живее сам като куче"....

  абе прав съм -той беше в СИК, а Трактора - барета...

  колкото и да не звучи добре,се чудя,дали не е по-добре да се саморазформироваме като държава -половината към румъния (до стара планина),на юг - към гърция...в битов план,със сигурност ще донесе по-висок стандарт и законност...жалко за хилядите години усилия,но май бг-племето е изчерпило потенциала си за самоорганизация.

 14. 6
  | нерегистриран
  4
  -4
  До коментар #4 от " | нерегистриран":
  тия всички кандидат-мутри от разни БОП,СОБТ, и прочие съкращения,трябва да се явяват на един психо-тест за наличие на комплекси - само като им гледам физиономиите,разбирам че тези хора с ръст под средния имат неудържима нужда да бият някой,за да си самодокажат че че не са по-малко мъжествени от хората с нормален и среден ръст : за справка: Наполеон,Хитлер,Ленин,Сталин,Тимур - всичките са били жужета..и съответно,се пласират в съответните структури - тия,които са наистина мутри по манталитет и ръст - в мутренските СИК,ВИС,и т.н...тия,унтерменшените- в МВР...споменете си т.нар. "Трактора" - най-добрата "червена барета" - Алкесей Петров,и той е точно 155 см. по мои изчисления... да им се не види и баретите,и командосите,и мутрите - измет са всички,и затова в БГ е зле. Аз сериозно подозирам,че т.нар. "прабългари" затова не са долюбвани още в зората на историята,заради явно недоочовечения им вид,о ткойто,за съжаление,много е останало - ей тез хубавци напр. спокойно ги сложете на един проскубан кон,дайте им по една сабя и космата шапка,и предвид тантурестия им вид,спокойно ще минат за "хуни" или "прабългари".....що не опитат поотделно да бият някой здрав негър например - хем ще ги бие,хем ще ги изнасили....затова се сдружават,под всякаква форма,а ние си мислим че това са правоохранителни органи - такива има в Германия,в Австрия - а тези са башибозук...не че Чората е бил цвете за мирисане,ама тези с нищо не са повече.

  Не си съвсем прав, има и изключения! Напр. ония от банкя, дето "живее сам като куче"....

 15. 5
  | нерегистриран
  3
  -11
  До коментар #4 от " | нерегистриран":
  тия всички кандидат-мутри от разни БОП,СОБТ, и прочие съкращения,трябва да се явяват на един психо-тест за наличие на комплекси - само като им гледам физиономиите,разбирам че тези хора с ръст под средния имат неудържима нужда да бият някой,за да си самодокажат че че не са по-малко мъжествени от хората с нормален и среден ръст : за справка: Наполеон,Хитлер,Ленин,Сталин,Тимур - всичките са били жужета..и съответно,се пласират в съответните структури - тия,които са наистина мутри по манталитет и ръст - в мутренските СИК,ВИС,и т.н...тия,унтерменшените- в МВР...споменете си т.нар. "Трактора" - най-добрата "червена барета" - Алкесей Петров,и той е точно 155 см. по мои изчисления... да им се не види и баретите,и командосите,и мутрите - измет са всички,и затова в БГ е зле. Аз сериозно подозирам,че т.нар. "прабългари" затова не са долюбвани още в зората на историята,заради явно недоочовечения им вид,о ткойто,за съжаление,много е останало - ей тез хубавци напр. спокойно ги сложете на един проскубан кон,дайте им по една сабя и космата шапка,и предвид тантурестия им вид,спокойно ще минат за "хуни" или "прабългари".....що не опитат поотделно да бият някой здрав негър например - хем ще ги бие,хем ще ги изнасили....затова се сдружават,под всякаква форма,а ние си мислим че това са правоохранителни органи - такива има в Германия,в Австрия - а тези са башибозук...не че Чората е бил цвете за мирисане,ама тези с нищо не са повече.

  бах мама му,и правосъдието - тез изроди неандерталци са на 1/3 от присъдата на двете какви - Иванчева,и другата с нея...иначе,казано,Булгаристанската власт ни казва: пари ще искаме само ние,а вие - може да се трепете едни други воля,и наказания няма да има особени,но сакън - ако решите да пипате в меда

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.