ВКС оспори доклада на Лозан Панов за миналата година

ВКС оспори доклада на Лозан Панов за миналата година
Лозан Панов

Съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) са отхвърлили два пасажа от годишния доклад за дейността на институцията, написан от Лозан Панов. Това съобщи в-к „24 часа“, позовавайки се на информация от върховни магистрати.

С 43 срещу 37 гласа Общото събрание, което е заседавало миналата седмица онлайн, не се е съгласило в отчета на ВКС за 2020 г. да се говори за интервю на Панов за немското издание за Der Spiegel и за доклада на Държавния департамент на САЩ. По закон, преди отчетът да се публикува, той трябва да се приеме от върховните магистрати.

В момента на писане на настоящия отчет бе публикуван докладът на Държавния департамент за състоянието на човешките права за 2020 г. В него пише: Според организациите за човешки права законът има ниски стандарти за справедлив процес, като създава възможности за нарушаване на процесуалните права на адвокати и подзащитни. В интервю на 8 септември за Der Spiegel председателят на ВКС Лозан Панов заяви: Висшият съдебен съвет, органът на съдебното самоуправление (...) главно се състои от политически назначения и контролирани членове. Поради това ще е честно да се каже, че най-важната част от българската съдебна власт е под политическо влияние и може да бъде корумпирана”, написал Панов.

“Така излиза, че и съдиите в съда, на който той е председател, са корумпирани”, възмущават се обаче колегите му.

Последвалото гласуване от своя страна сочи, че почти 50% от върховните съдии са останали обидени от думите на председателя си и са гласували против да бъдат въвличани в политическата реторика, която той поддържа непосредствено след встъпването му в длъжност до днес.

Още по темата

Научни основи на демокрацията – ЧАСТ III

Предишна новина

Президентът дава мандат на "Има такъв народ" в сряда

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Лозанита Лебедева | нерегистриран
  5
  -1

  Грешите всички! Докладът е преписан от изказвания на Ристю Бойкикев.

 2. 5
  Е, и? | нерегистриран
  4
  -1

  голям праз....

 3. 4
  | нерегистриран
  10
  0

  Панов е политически избран, не ли? Къса памет, сър!

 4. 3
  Не се разбира | нерегистриран
  12
  -3

  Доклада негов ли е или на БХК и "Отворено общество"?!!

 5. 2
  | нерегистриран
  7
  -11

  Дайте повече информация! Кои са хората, които са се противопоставили на Панов? На станалото във ВКС трябва да се даде гласност.

 6. 1
  | нерегистриран
  4
  -3

  Клюкари, сър.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.