ВКС пренасочи делото по казуса за свободата на Полфрийман за 7 октомври

ВКС пренасочи делото по казуса за свободата на Полфрийман за 7 октомври
Джок Полфрийман при освобождаването му от затвора, снимка:архив

Върховният касационен съд (ВСК) по спешност пренасочи делото за възобновяването на процеса за предсрочното освобождаване на австралиеца Джок Полфрийман, осъден на 20 години затвор заради убийството на студента Андрей Монов.

Съдът ще се произнесе по искането на главния прокурор Сотир Цацаров на 7 октомври – идния понеделник. С разпореждане от 1 октомври заместникът на председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова е отменила разпореждането си от 26 септември 2019 г. в частта относно определената дата на провеждане на открито съдебно заседание на 23 октомври 2019 г. и пренасрочила делото, уточниха от ВКС.

"Заради изключителния обществен отзвук на делото, както и с оглед разпространената в общественото пространство информация, че условно предсрочно освободеният Джок Полфрийман е лишен от право на свободно придвижване във връзка с предстоящото произнасяне на ВКС, намирам, че следва да се осигури възможност за провеждане на касационното производство в кратки срокове, като делото бъде пренасрочено за по-ранна дата – 07.10.2019 г. от 9.00 ч. Посочената дата на заседанието е определена след съгласуване и преценка на състава, ангажиран за разглеждане и решаване на делото, съобразена е със служебната ангажираност на съдиите, като осигурява и достатъчен период от време за подготовка на страните", пише в мотивите към разпореждането на Захарова.

За промяната незабавно трябва да бъдат уведомени и Върховната касационна прокуратура, Джок Полфрийман и неговият защитник адв. Ангелов. "Препис от разпореждането да се изпрати ведно със съобщението за датата и часа на заседанието на началника на Дирекция "Миграция" за незабавно връчване на осъдения Джок Полфрийман и осигуряването му в съдебно заседание. Уведомлението и копие от разпореждането да се изпратят на Дирекция "Миграция" и по факс по реда на чл. 178, ал. 8 от НПК, тъй като случаят е бърз. Осъденият да бъде уведомен и чрез неговия защитник адв. Ангелов, ако последният се съгласи да приеме книжата", пише още в документа.

На 24 септември главният прокурор Сотир Цацаров поиска възобновяване на делото за свободата на Полфрийман. Като основания за искането му той посочи – процесуални нарушения и данни за небезпристрастност на двама от съдиите от състава на Софийски апелативен съд – Калин Калпакчиев, който е председател на Съюза на съдиите в България, и на колежката му Весислава Иванова. "Публично известни са контактите между председателя на съдебния състав и съдията – докладчик с Българския хелзински комитет. Съдия Калпакчиев е награждаван в ежегодно провеждани конкурси "Човек на годината", организирани от БХК, а съдия Весислава Иванова е включена в авторския колектив на годишния доклад на БХК за 2016 г. Сами по себе си, такива контакти с неправителствени организации не са укорими. В конкретния случай обаче, те обуславят основанията за отвод по чл. 29, ал. 2 НПК на председателстващия въззивния състав и на съдията – докладчик. При липса на процесуална активност по чл. 31, ал. 1 НПК, те представляват нарушение от категорията на съществените, по смисъла на чл.348, ал. 2, т. 3 от НПК, което е основание за отмяна на постановения съдебен акт", посочи Цацаров в искането си.

Казусът стигна дори до Инспектората към ВСС, след като политици изпратиха сигнал до Съдийската колегия за обвързаности и зависимости на същите двама съдии и наличието на основания за отвод от делото за свободата на австралиеца. Кадровиците обаче по закон нямат право да се произнасят по същество по съдийски актове или за тяхната нищожност, поради което възложиха извършването на проверката на инспекторите на съдебната власт. 

Директорът на Дирекция "Миграция": За Джок Полфрийман е издадена заповед за експулсиране

 

За Джок Полфрийман е издадена заповед за експулсиране, съобщи директорът на Дирекция "Миграция" Николай Николов, съобщи “Нова телевизия”. Причината за това била създадената сериозна заплаха за обществения ред.

 

Заповедта все още не е изпълнена, защото австралиецът нямал документи за самоличност. Освен това, имал съдебна забрана да напуска България.

 

Австралийските власти уверили българското МВР, че издаването на документи вече е в ход. Очкава се и СГС да се произнесе по повод забраната Полфрийман да излиза от страната ни.

Още по темата

Първи стъпки в Юридическия факултет

Предишна новина

Реформата на съдебната карта за малко се върна на първо ниво – Съдийската колегия гласува дали изобщо ще я провежда

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  бау бауньо | нерегистриран
  9
  -4

  предстои възобновяване... ама на наказателното дело. и най-вероятно ще е след решение на ЕСПЧ, защото нашата прокуратура хич я няма.

  филмче с материали от делото "Полфрийман" и разяснения към него:

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=1412&v=z2mzO3-6QTA

 2. 5
  | нерегистриран
  7
  -8

  плитко, грозно, цинично. Пренасочиха делото, за да не може Народното събрание да приеме промените в НПК навреме. Галина Захарова типично по руски реши, че ще замете проблема. Иначе предстои ресто. Ама всичко се връща!

 3. 4
  Бамби | нерегистриран
  15
  -5

  Не е редно общественият интерес публично оповестен да води до пренасрочване на делото, защото само по себе си такова изявление на Зам.Председателя разкрива нееднакво третиране на делата като се приоритизират тези с голяма обществена значимост...по-добре беше мотивировката да е с оглед необходимостта от окончателното изясняване на въпроса с УПО, а не бързина с оглед на конкретния случай....по този начин се дава лош сигнал, че на едни дела се отдава преимущество за сметка на други...и то на върховно ниво

 4. 3
  Прокуратурата | нерегистриран
  12
  -7

  Ако делото не се възобнови лично ще го изпатим до летището.И куфарите ще носим ако трябва.И армаган ще му вземем да си носи.За спомен от дългото пребиваване в България.

 5. 2
  мачът е вече изигран | нерегистриран
  15
  -18

  Не "май", а със сигурност вървят натам нещата. Изпълнението на волята на "началниците" във ВКС се е превърнало в закон. В последните години имаше поне дузина случаи.

 6. 1
  | нерегистриран
  19
  -14

  Хайде да ни е честито! То бива чувство за отговорност и бързане, а ма хайде няма нужда ,както се казва. Пита се в задачата , а не се ли знаеха тези неща посочени по-горе още при първоначалното насрочване на делото? Като гледам май нещата са ясни по същество ,интересно е само как са го измислили да мотивират пускането на Полфрийман и не възобновят делото, като в случая е необходимо да се намери някой ,който да опере пешкира. Всяко друго развитие на тази ситуация би било огромна изненада.А дали не следва и да му се извини на Полфрийман Българската държава , при качването му на самолета за Австралия.Май на там вървят нещата !

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.