ВКС ще отговори на 4 спорни въпроса за транспортните престъпления

ВКС ще отговори на 4 спорни въпроса за транспортните престъпления

Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) ще отговори на четири въпроса, поставени от главния прокурор Сотир Цацаров и от правосъдния министър Екатерина Захариева, свързани с противоречивата съдебна практика при транспортни престъпления.

Тълкувателното дело беше образувано миналия месец. До него се стигна след остри реакции на решението на ВКС по делото за смъртта на Лора Казанлиева от Варна, която беше прегазена от моторист на пешеходна пътека. В края на март ВКС намали наказанието на моториста Диян Станчев на 2 години затвор, но това, което предизвика гнева на близките на загиналото момиче, беше решението на мнозинството от състава на съда, че Казанлиева е съпричинила инцидента, което е прието и от въззивния съд.

Първоначално тълкувателното дело беше образувано по искане на главния прокурор, който постави 3 въпроса. Цацаров пита дали при подобни случаи поведението на пешеходеца и евентуалното съпричиняване на инцидента трябва да се отчитат при определяне на наказанието на шофьора – условно или ефективно. Вторият въпрос на главния прокурор беше свързан с концентрацията на алкохол на шофьора и кога тя води до невъзможност за условно наказание и би определила случая като особено тежък.

На трето място Цацаров пита и дали подлежат на възстановяване или обезпечаване несъставомерните имуществени вреди. По този въпрос той беше дал и пример с гръцкия студент Христос Боскос, който след удар с автомобила си в друга кола, управлявана от Васил Калев, блъсна на спирка в Пловдив 15-годишната Катерина Матеева, в резултат на което тя получи тежки наранявания. Делото завърши с освобождаване от наказателна отговорност на подсъдимите Боскос и Калев, което на свой ред също предизвика протести. Главният прокурор обаче поиска възобновяването му от ВКС, защото подсъдимите не са възстановили причинените от престъплението имуществени вреди на пострадалата за 12 569,11 лв., което е задължителна предпоставка за освобождаването им от наказателна отговорност.

В дебата по темата се включи и министър Захариева, която също отправи въпрос до ВКС. Тя пита: "Налице ли е съпричиняване на вредоносния резултат (смърт или телесна повреда) по чл. 343 от НК от страна на пешеходец при пресичане на платното за движение в случаите, когато водач на моторно превозно средство е нарушил правилата относно скоростта за движение по Закона за движение по пътищата и следва ли това обстоятелство да обуслови налагането на по-леко наказание на дееца – водач на моторно превозно средство?"

С разпореждане на председателя на ВКС Лозан Панов, този въпрос е добавен към вече образуваното тълкувателно дело.

Още по темата

Европейският одит на прокуратурата ще започне с два месеца забавяне

Предишна новина

Отстраняването от длъжност на магистрати без съдебен контрол и без срок е противоконституционно

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  5
  -1

  Делото в САС ли е или в прокуратурата последните 16 месеца? Щото все си мисля, че в прокуратурата.

 2. 3
  | нерегистриран
  8
  -1

  По поставените въпроси изобщо няма противоречива практика. Просто са налице различни казуси. И съдилищата не трябва да бъдат ограничавани при преценката кога има или няма съпричиняване и в каква степен това да намери отражение по размера на наказанието и гражданския иск - стара и трайна съдебна практика. Започна много да се злоупотребява с необходимостта от тълкуване на законите.

 3. 2
  | нерегистриран
  5
  -3
  До коментар #1 от " | нерегистриран":
  Цацаров смачка делото срещу Бисер Андреев и сега се е отддал на популистка активност..

  Дали да не прочетете съдебния акт на САС, вкл. особеното мнение, след което да ръсите "мозък". Съдът явно е изгладил делото!

 4. 1
  | нерегистриран
  8
  -4

  Цацаров смачка делото срещу Бисер Андреев и сега се е отддал на популистка активност..

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.