ВКС върна на семейството шедьоври на Златю


Баща ми Георги Бояджиев умря заради отношението на чиновниците. Свалям си картината на дядо ми Златю Бояджиев и си тръгвам. Нека да ме вкарат в затвора. Това заяви внучката на именития художник Цена. Вчера наследниците се опитаха да си приберат пет картини на живописеца, след като Върховният касационен съд ги присъди на семейството му. Близо четвърт век наследниците и Градската художествена галерия, общински институт "Старинен Пловдив" и Историческият музей водеха дела за собствеността на творбите.

Последната инстанция - ВКС, реши пет от картините - "Баташкото клане", "Обяд на моето семейство", "Кукери", "Мъж на колене" и "Разстрел", да бъдат върнати на наследниците, а шестата спорна работа - "Молебен за дъжд", да остане във владение на галерията.

Вчера двама от тримата наследници - внуците Златин и Цена Бояджиеви, след като изпратиха уведомителни писма до трите институции, се опитаха да влязат във владение. Опитът им да си приберат картините обаче се превърна в огромен скандал.

Цена и Златин, придружени от адвоката си Теодора Филипова и експертът оценител Любомир Пенчев, точно в 14 часа отидоха в Градската галерия, където на депо се съхраняват "Мъж на колене" и "Разстрел".

Не можем да ги върнем, първо, защото го няма третия наследник Албена Бояджиева, и второ - защото искаме да ни бъде представен изпълнителен лист, каза директорът Красимир Линков.
За вас решението на съда не е ли достатъчно, контрира го адвокат Филипова. Въпреки разгорещените спорове Цена и Златин си тръгнаха без двете платна. Сценката се повтори и в къщата-музей "Златю Бояджиев", където шефът на "Старинен Пловдив" Амелия Гешева използва същите доводи, за да отпрати наследниците, и призна, че адвокатът на трите институции Атанас Костов ги е посъветвал да искат изпълнителен лист.

Ама тези картини са наши, не сдържа нервите си Цена Бояджиева и тръгна да сваля огромното платно "Обяд на моето семейство" от стената.

Това е самоуправство, моля ви, спрете, опита се да овладее ситуацията Амелия Гешева. Наложи се намесата на адвокат Филипова, за да не се стигне до още по-остри конфликти.
В Историческия музей се повтори същото - екипът на директора Стефан Шивачев отказа да върне емблематичната картина "Баташкото клане".

Искахме нещата да се решат по цивилизован начин и без да товарим общината с допълнителни разходи. Сега обаче ще трябва да заведем изпълнително дело, каза на финала адвокат Филипова.

Златин Бояджиев: Днес си прибираме творбите

Миналия ден входирах писма до Градската галерия, Общинския институт "Старинен Пловдив" и Историческия музей и днес смятам да прибера картините "Баташкото клане", "Обяд на моето семейство", "Кукери" "Мъж на колене" и "Разстрел". След четвъртвековна битка най-сетне съдът възстанови справедливостта. За съжаление баща ми Георги Бояджиев не доживя това. Така внукът на Златю Бояджиев - Златин, коментира решението на Върховния касационен съд.

Ще приберем картините вкъщи, но това не значи, че няма да ги показваме пред публика. Те пак ще участват в изложби, ще гостуват в галерии. Това обаче засега са намерения. Първо трябва институциите да ни ги върнат, каза още Бояджиев.

Министърът на правосъдието Зинаида Златанова и главният директор на Главна дирекция "Изпълнения на наказанията" Росен Желязков инспектираха работата и условията на труд на надзорно-охранителни състав в затвора във Варна, съобщиха от пресцентъра на правосъ

Предишна новина

Островитянин уби и изяде турист

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.