ВКС възобнови делото за смъртта на Чакъра

ВКС възобнови делото за смъртта на Чакъра

Върховният касационен съд (ВКС) възобнови делото за смъртта на Тодор Димов-Чакъра. Решението на състав на ВКС с председател и докладчик съдия Лидия Стоянова е, че осъдителното решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) е основание за възобновяване на делото пред Пловдивския военен съд.

В края на март т.г. главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ВКС да възобнови делото за смъртта на убития при полицейска акция през 2003 г. Димов. 48-годишният мъж загина след акция на МВР в къщата му в Харманли, ръководена от тогавашния главен секретар Бойко Борисов.

В решението си от 6 ноември 2012 г. по делото "Димов и други срещу България" Европейският съд по правата на човека в Страсбург констатира нарушение на чл.2 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи (право на живот), заради неефективното разследване на обстоятелствата, при които е загинал Чакъра. При полицейска акция на 10 декември 2003 г. Димов бе обстрелван с гранатомети във вилата си. Стрелбата продължила много след като той престанал да дава признаци на живот.

Адвокат Михаил Екимджиев, който води делото в Страсбург коментира пред "Правен свят", че това решение на ВКС е очаквано, защото държавата няма друг ход. Той припомни, че в решението на ЕСПЧ се казва, че в хода на разследването в България въобще не е бил задаван и изследван ключовият за делото въпрос има ли обективна причина, налагаща употребата на свръхсила. От Пловдивския военен съд се очаква, съобразявайки този доказателствен стандарт и критерий за ефикасност на разследването, който е обективиран в решението на ЕСПЧ, да върне делото на пловдивската Военноокръжна прокуратура със съответни указания и мотиви, т. е. да се изследва точно този въпрос.

"Другояче казано, трябва да се изследва имало ли е обективна причина да се разпорежда използването на такива средства. Ако се установи, че това не се е налагало, човекът, който е дал разпореждането трябва да бъде привлечен като обвиняем, а това е Бойко Борисов", заяви Екимджиев.

Според него критерият за ефективност на разследването, обективиран в редица решения на ЕСПЧ по български дела, е разследването да цели установяване и индивидуализиране на отговорните за нарушението лица и тяхното наказване. В случая става въпрос за нарушение на правото на живот.

Разбира се, това не е задължение за резултат, но трябва да има обективно и всестранно разследване, каквото в случая липсва, уточни адвокат Екимджиев.

Още по темата

Бойко Борисов за управлението на БСП и ДПС

Предишна новина

Съдебната тема в медиите

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  --- | нерегистриран
  7
  0

  Долният коментар е от неюрист - "Виждал съм в английската преса трупове"... Тук говорим за Съдебно Решение на ЕСПЧ . Стига параноя за "политическа" разправа и приказки с лош дъх - "вони" . Да му се множат делата на на б.б. Нали б.б. е по поговорките , та : който дело вади , от дело "умира".

 2. 1
  зловоние | нерегистриран
  1
  -8

  Тука много вони на политическа разправа. И за съжаление съда е част от нея. Най-малкото можеха да го започнат, докато ББ беше на власт. Ако са искали. Но тогава май не са. Защото трябва да се отговори на следните въпроси. Колко дела има изгубени в ЕСПЧ и на колко от тях има възобновяване на производството? Колко длъжностни лица са наказани в съдебната система следствие на актове на ЕСПЧ в това число съдии, прокурори и власт имащи? И не на последно място- кой представлява българската страна в ЕСПЧ? Защото ми се струва че същият този ЕСПЧ не е Господ и Екимджиев не е неговия пророк. И при проявена безхаберност от българска страна те си решават това, което им е представено едностранчиво- без оглед на решения на съдебни инстанции преди тях. Защото всеки има право на живот, но не и след като извадиш автомат и почнеш да стреляш срещу полицията. Виждал съм в английската преса трупове на убити ирландци, които също са имали право на живот, но са го загубили след като са хванали оръжието. Да не говорим за баските в Испания и Франция. И този случай с нищо не се различава от тях. Затова ме кара да си мисля, че е просто поредния случай на отмъщение срещу бившите управници а не логична стъпка за възтържествуване на истината.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.