Владимир Николов: Никоя институция, политически субект или лице, няма право да се намесва в суверенната прокурорска дейност

Владимир Николов: Никоя институция, политически субект или лице, няма право да се намесва в суверенната прокурорска дейност
Владимир Николов, член на УС на Асоциацията на прокурорите в България; снимка: АПБ

„Един от основните стълбове, около които се изгражда всяка модерна правова и демократична държава, е принципът на разделението на властите и върховенството на закона“. Това заяви Владимир Николов, член на УС на Асоциацията на прокурорите в България и прокурор в РП – Плевен като представи становището на Асоциацията по повод Националното съвещание за независимостта на Прокуратурата.

В своята позиция АПБ остро и категорично е възразявала срещу опитите българските прокурори, следователи и служителите от системата на Прокуратурата на Република България да бъдат намесени в политически борби, скандали и противопоставяния.

„Тези принципи съставляват самия фундамент на нашето общество, те са живото сърце на Европейския съюз! За претворяването им в действителността са призовавали най - бележитите умове в европейската история, борили са се и дори са отдавали живота си хиляди идеалисти, мечтали са поколения европейци. Днес, тяхната жизнена значимост последователно се декларира и подчертава, както от Европейския парламент и Европейската комисия, така и от Венецианската комисия към Съвета на Европа“, посочва още Николов.

Според него спазването и отстояването на основополагащите принципи обаче е задължение не само на европейските институции и на държавите- членки, то трябва да бъде кауза и за всеки един от европейските граждани.

„Всеки един българин трябва да осъзнае нещо изключително важно - без силна и независима прокуратура  върховенството на закона ще остане един мираж, една недостижима мечта! Преди 29 години, при приемането на демократичната конституция и при конструирането на съдебната власт в Република България, българският конституционен законодател имаше мъдростта и държавническата визия да осъзнае, че при съвременните условия в нашата страна, мястото на независимата и изградена по европейски образец Прокуратура може да бъде само едно - в съдебната системата. Именно това безалтернативно място е гаранция срещу опитите за отслабване на българската прокуратура, срещу стремежите да й бъде оказвано нерегламентирано влияние и натиск, срещу желанията на различни политически и олигархични кръгове за поставянето на Прокуратурата под контрол“, заявява още Николов и добавя, че функцията за повдигане на обвинения на лицата, извършили престъпления, е от изключителната компетентност на Прокуратурата, като само и единствено наблюдаващите конкретните дела прокурори, на базата на събраните доказателства, на закона и на своето вътрешно убеждение, решават кой да бъде привлечен към наказателна отговорност.

„Никоя друга институция, държавен орган, политически субект или лице, няма право и не следва да се намесва в тази суверенна прокурорска дейност! По същия начин, никой не следва да се намесва и в работата на независимия  български съд, който е единственият орган, оправомощен да взема решения относно виновността на привлечените към наказателна отговорност лица. Ние не се страхуваме от промени и реформи, когато те са плод на сериозен анализ, на професионален и обществен дебат, на отчитане реалните нужди на хората. Именно Прокуратурата е най- гъвкавата и реформирана част от съдебната система в най - новата ни история“, се посочва още в позицията.

От АПБ заявяват, че не приемат прокурорите, следователите и съдебните служители да  бъдат използвани за „измиване“ ръцете на политиците, за изкупуване на техните „грехове“ спрямо българската държавност, общество и граждани.

„Правото никога не трябва да се нагажда към политиката, политиката обаче винаги трябва да се приспособява към правото. Всяка политика трябва да коленичи пред правото“. Прокурорите, следователите и останалите работещи в системата на Прокуратурата професионалисти не трябва да бъдат заложник на конюнктурни политически и/или икономически интереси. И то не заради самите себе си, а заради обикновените български граждани, заради идеала на законността и справедливостта! Обществото трябва да осъзнае, че прокурорите и следователите са тези, които заедно с останалите правоохранителни органи, стоят на  пътя на престъпността и мафията и се борят за защита правата и интересите на всички български граждани. Прокурорите и следователите са преди всичко хора, които милеят за нашата родина България и полагат всекидневни усилия за защита на законността и справедливостта. Осъждаме всички опити да бъде принизен и очернен техният труд!“, се казва още в становището.

От Асоциацията заявяват своята решимост винаги стриктно и принципно да изпълняват конституционните и законови отговорности и задължения. Прокурорите никога няма да бъдат поставени на колене пред политически, олигархични, икономически или криминални кръгове.

„В условията на безпрецедентна световна пандемия, очертаваща се тежка икономическа криза и политическо противопоставяне българското общество има нужда от единство, мъдрост и здрав разум, а не от разделение и хаос. На всички атаки и на всеки опит да бъде очернен нашият труд, можем и ще отговорим така, както умеем и така както сме призвани - с всеотдаен труд, с професионализъм и с всекидневна борба за спазване на законността и правовия ред в България. Призоваваме всички институции, политически субекти и медии към отговорно поведение! Има линии, които не бива да бъдат преминавани! Стремежът за извличане на евтини политически дивиденти е пагубен!“, посочва още Владимир Николов с уточнението, че „да бъдеш прокурор е едновременно чест, привилегия и огромна отговорност“.

„Прокурорът не може да се страхува, той/тя трябва безрезервно да вярва в правото и закона и да е готов на всичко за да ги брани. Темида е изобразявана с меч в ръка. Истинският прокурор обаче е и „щит“, щит, който защитава и отстоява правата на слабите, на тези, които нямат пари, власт и влияние, на онеправданите и на жертвите. Усещането да видиш как вярата в доброто и в справедливостта се връща в човек, който е станал жертва на брутално престъпление и в следствие на това ги е загубил, чувството понякога да видиш сълзите на облекчение в очите  на такъв човек, са безценни…. Това усещане не може да бъде разбрано от тези, които ламтят и съществуват единствено за пари, за власт и за влияние.  Но то си струва всички усилия, жертви и оплювания. И всеки един истински прокурор го е изпитал и осъзнал! Повече от всякога българското общество има нужда от наглед прости неща - от почтеност, от морал, от чувство за право, законност и справедливост. И повече от всякога ние имаме нужда да бъдем единни като общност, да бъдем с гордо вдигнати глави и да браним принципите и убежденията си! Уважаеми съграждани, скъпи колеги, нека всички ние заедно да градим държавността, да спазваме разделението на властите и да уважаваме българските закони и институции! Само така ще изградим модерно и демократично общество и ще превърнем България в просперираща европейска държава. Носим отговорност за това пред цялото българско общество, пред самите себе си и пред нашите деца!“, допълва още Владимир Николов.

Още по темата

Австрия гони руски дипломат за икономически шпионаж

Предишна новина

Тръмп официално бе номиниран за кандидат на президентските избори

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  RRR | нерегистриран
  1
  0

  Ех, бъдеща звезда на асоциацията се очертава.

 2. 9
  Декларация от 25.08.2020г. на управляващата Германска социалдемократическа партия /ГСДП/ | нерегистриран
  0
  -1

  Подкрепяме протестите в България, които смятаме за проевропейски и в защита на върховенството на закона. Предстоят дискусии за върховенството на закона в отделните страни членки на ЕС, в т.ч. в България.
  Солидаризираме се с българите, които вече над 45 дни са на улицата в името на проевропейски ценности. В продължение на седмици хиляди хора в България протестират с искане за демокрация, върховенство на закона, независима съдебна система и срещу корупцията. Ние подкрепяме целите на хората. Парламентарната група на ГСДП застава на страната на тези, които се застъпват за основните европейски ценности.
  Демокрацията, върховенството на закона и борбата с корупцията са сред централните стълбове на европейската интеграция. За българите, членството в ЕС с право е най-голямата надежда за по-добър живот. Ние подкрепяме българите, които вече повече от 45 дни излизат на улицата в името на тези ценности.

 3. 8
  | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #3 от "?!? | нерегистриран":
  Много бърка понятията този. Каква суверенна дейност, какви 5 лв? Прокуратурата е длъжна да се отчита и да носи отговорност за това, което прави. Суверенитетът е друго понятие, би трябвало в гимназията да му е разяснено, а после и в съответния ВУЗ. Но явно не е внимавал в час или пък много се е напънал днес да блесне с този словесен бисер

  Прав си, брате.....Това е тежкото бреме на Магнаурското образование на "магистрати"....

 4. 7
  | нерегистриран
  2
  -1
  До коментар #5 от "СЪДИЯ Румяна Ченалова | нерегистриран":
  На 2.09. трябва да покажем на своите пълномощници и наши подчинени – депутатите, че нямат работа в НС
  24.08.2020
  Борисов :“ Необходима е нова Конституция заради олигарсите, които ограбват народа“
  Кои са тези олигарси и защо не са в затвора не става ясно.
  Гешев:“Независимостта на прокуратурата е застрашена“
  От кого и как е застрашена също не е ясно.И като е застрашена със събрания ли се преследват виновните?
  Тези мантри на върхушката освен че са смешни и нелепи, са доста показателни.
  Те са сигнал за защитни действия, които да дадат време на мутро- олигархичния модел да промени стратегията до изборите.
  46 дни протести, информация в световните медии, сигнали до ЕП и ЕК, разследвания – трудно им е да се справят в тази напрегната и непредвидима обстановка.
  Всъщност са ужасно уплашени.
  Разбират, че българският народ никога повече няма да ги допусне до властта и че това е краят им.Надяват се с отработените си методи – купуване, интриги, заплахи..да преодолеят кризата, но вътре в тях едно упорито гласче не спира :“Вече НЕ, вече НЕ…“
  Това е началото на края им, който според правилата на справедливостта ще е ужасен.

  НИЕ…ние само трябва на 2 септември да бъдем заедно – не у дома, не на работното си място, не зад измислени причини да крием страха си!
  На 2.09. трябва да покажем на своите пълномощници и наши подчинени – депутатите, че нямат работа в НС.Не Конституцията, запетайка в закон не могат да гласуват.След срещата с нас да тръгват към бюрата по труда.
  НИЕ ги уволнихме.
  Явно или не разбират, или не искат да го приемат.
  За това – на 2.09.2020г. ще им го кажем и покажем лично.
  ДЛЪЖНИЦИ СМЕ НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ !

  Това "съдия" го махнете, след като сте уволнена дисциплинарно.

 5. 6
  ************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 5
  **************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 4
  ************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 3
  ?!? | нерегистриран
  8
  -1

  Много бърка понятията този. Каква суверенна дейност, какви 5 лв? Прокуратурата е длъжна да се отчита и да носи отговорност за това, което прави. Суверенитетът е друго понятие, би трябвало в гимназията да му е разяснено, а после и в съответния ВУЗ. Но явно не е внимавал в час или пък много се е напънал днес да блесне с този словесен бисер

 9. 2
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 1
  Дейността й не е суверенна | нерегистриран
  9
  -1

  От 1989г. дейността на прокуратурата не е суверенна. Тази структура не действа автономно, не действа безпристрастно и често действа поръчково. Това не е суверенна власт.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.