Влак на фирмата, чиято композиция се взриви в Хитрино, едва не запали и Пловдив


Товарен влак на "Булмаркет рейл карго", състоящ се от 25 вагона с пропан-бутан, дерайлира на метри от централната гара в Пловдив. Това е същата фирма, чиято композиция преди 2 г. и 2 месеца се взриви в Хитрино и загинаха 7 души, имаше ранени хора и разруушени къщи. Пловдив се размина без пострадали и сериозни материални щети. Тримата машинисти също са добре.
 
"Косата ми се изправи, като чух, че дерайлиралият влак в Пловдив е на "Булмаркет", заяви пред "24 часа" високопоставен прокурор. В 4,15 ч в събота е подаден сигналът за жп катастрофата. Тогава композицията навлязла в района на гарата, а на метри от нея са разположени няколко блока, в които живеят хора. "Можехме да изгорим, докато спим. Не ми се мисли какво щеше да стане. Хитрино щеше да бледнее", казват обитателите в тях.
 
Влакът пътувал от Сърбия и трябвало да влезе в разпределителната гара на Пловдив. Движил се с 35 км/ч при допустими 40. Машинистите усетили звук и в този момент двата локомотива дерайлирали, както и една цистерна с газ. Останалите вагони не са излезли от релсите.
 
"Спрели са много бързо. Не е имало удар, нито сблъсък", обясни управителят на "Булмаркет" Петър Ганев. "Няма изтичане на газ, щетите са малки", обяви пред "24 часа" шефът на "Железопътна инфраструктура" Красимир Папукчийски, който пристигна в Пловдив. 
 
Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов заедно с шефа на полицията старши комисар Атанас Илков посетиха мястото на катастрофата. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров разследването е поето от Националната следствена служба. "Това са хора с опит от инцидента в Хитрино. Ще извършат всички необходими замервания, за да установят причината за катастрофата", каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя добави, че е образувано наказателно производство по случая.
 
На мястото на инцидента пристигна и шефът на националната пожарна главен комисар Николай Николов. По думите му няма опасност нито за служителите, нито за населението на Пловдив. "Тепърва ще се изясняват причините за дерайлирането на влака с 25 цистерни, превозващи 2100 тона пропан-бутан", казаха разследващи. Разпитват се свидетели.
 
"При първоначалния оглед е видно, че има счупване на езика към стрелката на коловозите. Влакът се е движил под допустимата скорост. Спирачният път е около 40 метра", обясни Петър Ганев от частната фирма превозвач. Според него вследствие на счупения език на стрелката е дерайлирал първият локомотив, като е повлякъл след себе си и втория заедно с цистерна. Излезлите от релсите вагони са три. Районът беше отцепен, дойдоха пожарни, но не се наложи да действат. Цистерните бяха изтеглени на достатъчно разстояние от района на гарата.
 
На връщане от Мюнхен премиерът Борисов кацна в Пловдив, след като областният управител Здравко Димитров през целия ден му докладвал по телефона.
 
От фирмата съобщиха официално, че според тях причината за инцидента е лошото състояние на железопътната инфраструктура в района на гарата.
 

Лаура Кьовеши е обвинена в злоупотреби със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване

Предишна новина

Митьо Очите остава в ареста

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.