Властите разследват източване на пенсионната система в Силистра

Властите разследват източване на пенсионната система в Силистра
Красимир Каракачанов и Милен Пенчев

При операция на Специализираната прокуратура, ГДБОП и ОДМВР-Силистра има задържани от НОИ-Силистра, като в момента тече разследване, съобщи пред БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев. Той обясни, че става дума за източване на средства от пенсионната система. След изготвянето на неистински документи, граждани получавали максимален размер пенсия, а "възнаграждението" за услугата струвало 10 000 лв. Дебитните карти, по които са били превеждани пенсиите, са били държани в членовете на престъпната група, докато не са се натрупали дължимите 10 000 лв., а след това били връщани на държателите им. Над 10 души са отведени за разпит. Операцията срещу злоупотреби с издаваните от ТЕЛК решения и източване на НОИ се провежда едновременно в Силистра и в София, съобщи по-късно главният секретар на МВР Ивайло Иванов.
 
Операцията е била насочена срещу Милен Пенчев, който е директор на "Социално осигуряване" в Силистра. В миналото Пенчев е бил кандидат за кмет на града от ВМРО. В настоящия момент е общински съветник от "Социалдемократическа партия" и е сред поддръжниците на ГЕРБ в местния парламент. Пенчев е доведен баща на младата изпълнителка Тита. 
 
Това е трети партиен кадър, свързан с ВМРО, който е уличен в престъпна дейност в последната година. През октомври 2018 г. Специализираната прокуратура арестува председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, който е уличен в търговия с документи за получаване на българско гражданство от чужденци, предимно македонци. През пролетта на миналата година Специализираната прокуратура арестува и Петко Дюлгеров, бивш кмет на Район "Младост" от ГЕРБ, а после телевизионен водещ в партийната телевизия на ВМРО. Дюлгеров се оказа посредник при получаването на подкупа за отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. 
 
"Щом Ветко и Маринела Арабаджиеви са се укривали в Испания, значи са се страхували от наказателна отговорност", коментира задържането в имот край Барселона на милионерската фамилия зам.-главният прокурор. В края на миналата година е постъпила информация, че Арабаджиеви се намират в имота на Георги Семерджиев на територията на Испания. Установени са били контакти с партньорските служби в Испания, а в началото на януари е изготвена европейска заповед за разследване.
 
"Специализираната прокуратура последните години се изправя срещу хора с влияние и пари и те ще направят всичко възможно да се защитят. Освен компетентна помощ от адвокати, ще се използват всякакви възможни способи като очерняне на магистрати, медийни атаки. И това е нормална защитна стратегия". Така Гешев коментира атаките срещу магистрати в медии, част от които са собственост или се финансират от подсъдими и обвиняеми лица. 
 
14 души ще бъдат привлечени под отговорност след операцията в "Орландовци", съобщи още зам.-главният прокурор. Двама от тях са взводни командири от Второ РУП. Става дума за кражби, грабежи, разпространение на наркотици и най-вероятно на акцизни стоки, допълни Иван Гешев.
 

Ръководителят на предизборната кампания на Тръмп влиза в затвора

Предишна новина

Председателят на ВКС продължава атаката срещу ръководителя на АСНС

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Влади Горанов | нерегистриран
    1
    0

    СМЕХ се много како Гинче ... Върбакова. Вече и на нудисти под прикритие се правим, само дето гешевците и компирите също са забравили да се облекат.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.