Властта вече с охрана и от МВР

Властта вече с охрана и от МВР
снимка: freepik.com

При поискване полицията ще охранява президента, председателя на парламента и премиера в случай на конкретна застрашеност във връзка с осъществяване на функциите им.

Към момента тази дейност се извършва от Национална служба охрана (НСО). След инцидент в София в края на миналата година на бул. „Драган Цанков“, където беше блъснато 14-годишно дете от кола на НСО обаче се повдигна въпросът дали службата трябва да охранява политици и служители извън тези на най-висшите длъжности - премиер, президент, шеф на парламента.

Промените в Закона за МВР минаха на първо четене в пленарна зала миналата година, като бяха внесени от Министерският съвет (МС). Целта е жандармерията и баретите от Специализирания отряд за борба с тероризма да се слеят в нова главна дирекция на вътрешното министерство -"Жандармерия, специални операции и борба с тероризма".

Първоначалната идея бе тази дирекция да охранява само специални товари и служители на МВР.

Между първо и второ четене обаче депутати от ГЕРБ внесоха предложение функциите й да се разширят и в охрана на политици, припомниха от „24 часа“. Окончателно звеното ще охранява най-вече служители в администрацията на органите на държавната власт. Предвижда се охрана и на президента, премиера и председателя на парламента у нас, както и на пътуванията им в чужбина. В обхвата на лицата, които новото звено ще може да охранява влизат и вицепрезидентът и главният прокурор.

Охраната им от службата ще се осъществява само след подадено от тях заявление, като обхватът и срокът на охраната на служителите от администрацията ще се определя от комисия с председател главния секретар на МВР и членове директорите на Главна дирекция "Национална полиция", ГДБОП и този на новосъздаденото звено

Още по темата

Обвиниха служител на Разузнаването за разгласяване на държавна тайна

Предишна новина

КПКОНПИ алармира: Правилникът за дейността на Съвета за развитие на гражданското общество крие риск от корупция

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.