Влияние върху прокурорите се оказва предимно в София, но те си мълчат

Влияние върху прокурорите се оказва предимно в София, но те си мълчат

Неправомерното влияние върху прокурорите остава един от нерешените проблеми на държавното обвинение, като такива тенденции се наблюдават предимно в София, но същевременно няма нито един обвинител, който да се е оплакал от въздействие. Това стана ясно по време на дискусия, организирана от Българския институт за правни инициативи (БИПИ) за резултатите от изследване "Индекс на реформата в прокуратурата в България" към юни 2013 г.

От БИПИ посочиха, че в изследвания период, от 28 фактора за оценка, отрицателни тенденции са отбелязани само по три. Наред с влиянието върху прокурорите, което е негативна тенденция от 2006 г., другите два трайни проблема са свързани с недоброто юридическо образование и липсата на достатъчен принос към почтеността и справедливостта в обществения живот. Сред основните участници в изследването е бившият шеф на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност Тодор Коларов, който каза, че в периода 2010-2013 г. не може да се говори за липса на вмешателство, като подчерта изказвания "като последна инстанция" на ключови фигури от изпълнителната власт. В този период многократно бяха упреквани за изказванията си бившият вътрешен министър Цветан Цветанов и премиерът Бойко Борисов, а медийните изяви на Цветанов станаха повод и за няколко осъдителни решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу България.

Относно приноса към справедливостта в обществения живот беше отбелязано, че в изследвания период са започнали редица дела, включително за корупция по високите етажи на властта, но те не са довели до осъдителни присъди. Според Тодор Коларов за тези резултатите вина носи и прокуратурата, но проблемът е в цялостната политика на държавата.

По въпроса с юридическото образование отношение взе и Елка Атанасова, която е член на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на прокуратурата. Тя открои проблема със стажовете на младите юристи, които не са платени и не се броят за юридически стаж. Това според нея играе изключително демотивираща роля и отказва младежите от кариера като магистрати. Атанасова каза, че е практика стажанти сами да разписват стажантските си книжки, защото не им се обръщало никакво внимание и се чувствали като натрапници. Именно Атанасова посочи, че когато се говори за влияние върху прокурори, то това важи предимно за София. Заместник-министърът на образованието Андрей Янкулов и Атанасова подчертаха, че сред прокурорите има много юристи, които са независими, комптентни и работят в срок.

"Знаковите дела май не се падат на най-компетентните", добави обаче Елка Атанасова.

Въпреки съгласието сред участниците, че влияние върху обвинителите се е оказвало, стана ясно, че до момента няма нито един прокурор, който да е сезирал например ВСС. "Причините са различни, като изключвам такова влияние да не е оказвано", каза по този повод Калин Калпакчиев от ВСС.

Според анкетираните в изследването прокурори, търговията с влияние е съществен проблем. В изследването се посочва мнение на обвинители, че са "налице случаи на професионално израстване на прокурори, станали известни в публичното пространство с действия по дела, които действия не са безспорни". Мнението на прокурорите е, че са подложени на неправомерно влияние от политически фактори, държавни органи, страни в производството, адвокати, организирана престъпност и семейни връзки.

Положителните аспекти за прокуратурата в индекса за реформа са свързани с продължаващото юридическо образование, международното взаимодействие, имунитета на прокурорите при добросъвестни действия в работата им. Оценена е още работата на Асоциацията на прокурорите, критериите за подбор при назначение, които се основават на качествата на кандидатите. Специално е подчертано в изследването, че за пръв път прокуратурата е изготвила доклад за своята организация, работа и структура, както и Плана за действие на прокуратурата.

 

Първи магистрат влиза в затвора за корупция

Предишна новина

Оманският фонд обяви, че работи да си върне парите от КТБ

Следваща новина

Коментари

13 Коментара

 1. 13
  Магдалена Лазарова | нерегистриран
  1
  0
  До коментар #6 от "M,eo.fgekre | нерегистриран":
  До коментар [#2] от "юридическо образование":  Един. Един факултет.

  Един, един, ама моите са много ... апартаменти.

 2. 12
  | нерегистриран
  4
  0

  Оставете Прокурорите те са безгласни фигури.Какво да кажем за хората ,които постановяватрешения? " От тези двамата ,само единия разбрах и то погрешно"

 3. 11
  Прокурори,че и РС в провинцията... | нерегистриран
  7
  -7

  Прокурорите са най-безконтролното съсловие на съдебната власт. Отчитайки това и добавяйки факта,че обикновено прокурори стават тези, които не са успели да станат съдии или нямат нужното пипе за адвокати, както и дадеността, че могат да правят (и го правят) каквото си поискат, те са може би най-големият цирей на съдебната система. Като си припомним,че за гл. прокурор е предложен и избран дългогодишен съдия, обременен от професионално изкривяване от непрекъсната работа с престъпници, нещата още повече загрубяват. Да говорим ли,че въобще няма нужда от районни прокуратури, та дори (честичко) и от РС?

 4. 10
  прокурор | нерегистриран
  12
  -1

  Явно тук е сайт "антипрокурор". Да сте чували за влияния върху съдии? На всички ни е известно,че въпросът е персонален- кой какво ще избере в живота- да му влияят или не. Впрочем, ясно е,че подобни заяждания само дават храна на някои видове журналисти, мислите ли,че са в полза на добрите отношения между съда и прокуратурата?

  Към всички корумпирани: не си правете шега с тези неща, идва Видовден- ясно е казано в Евангелието. Чели ли сте?

 5. 9
  анонимен | нерегистриран
  12
  0

  ако си кадърен , почтен и работиш само по доказателства съобразно закона, особено по важни дела, накрая ще те смачкат - случва ми вече на енти път.

 6. 8
  | нерегистриран
  7
  -2

  ELKE ,ELKEEEEE KADE SI RASLA ,KADE SI PASLA ?!

 7. 7
  | нерегистриран
  14
  0

  За оказване на влияние върху вътрешното убеждение има прекрасен текст в НК. По който обаче има само едно дело като съдебна практика... Активизиране на работата по този текст е най - добрата превенция! Не очаквайте от магистратите, включително и съдиите, да подават сигнали срещу свои началници!!! Ттака няма да стане! Дела и присъди - това е решението!

 8. 6
  M,eo.fgekre | нерегистриран
  9
  -2

  До коментар [#2] от "юридическо образование":  Един. Един факултет.

 9. 5
  | нерегистриран
  8
  -4

  От съседната маса в едно заведение /с бели покривки/чух,че Елка Атанасова вече си търси работа/ама не каква да е/.

 10. 4
  любознателен | нерегистриран
  16
  -1

  от съседна маса в едно заведение чух , че делото с щекотливия елемент с пострадал четин казак било изчезнало .

 11. 3
  Хахахахаха | нерегистриран
  26
  -10

  Петър Белчев : Тука не си да мислиш, а да изпълняваш! Нещо напоследък много взе да ходиш по семинари........ Край на цитата.

  Говорете бе уважаеми прокурори от СРП, бъдете поне достойни, като не можете да сте прокурори.

 12. 2
  юридическо образование | нерегистриран
  18
  -4

  E вие какво очаквате другарю професор Воденичаров! Как така в BG можеше в продължение на над век да има едно висше учебно заведение за юристи /без странство/ и да не се е налагало да правим съдебна реформа и заради ... юридическото образование. А сега, НИП, МИП, не знам си какво, та даже отвъдокеански челни практики прилагани върху негри в Алабама на терен, следдипломна квалификация %по право$ на Цв.Цв. от УНСС и после стаж при Големия Сатана с разни млади, перспективни зам-главни прокурорки и т.н. и т.н. Отделен е въпроса за пътуващите трупи преподаватели "по право" от ЮФ на СУ през последния четвърт век. Всички те, без изключение, рожби на така наречения социалистически реализъм в юриспруденцията! Резултата е видим и оценим! Разни курсчета няма да оправят нещата, нито ще ги поправят! Това е мисия невъзможна!  Всички ПУЦ-ове в бившите АОНСУ-та - да се закрият и да останат 2-3 юридически факултета, където изпитите да са писмени и анонимни. Освен това, студентите да оценяват преподавателите си, понеже каквито досегашните студенти, такива и ... преподавателите! И е хубаво, малко обмяна на опит при водещите в юриспруденция континентални школи на нациите! Като по време на Възраждането.

 13. 1
  111 | нерегистриран
  11
  -13

  "Знаковите дела май не се падат на най-компетентните? - това показва най-добре, че случайното разпределение не е панацея и че ролята на административните ръководители е игнорирана, а тя е важен фактор - те най-добре знаят кой какво може...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.