Влизането в църквите няма да бъде забранено по Великден

Влизането в църквите няма да бъде забранено по Великден
снимка:БГНЕС

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов обяви препоръчителните мерки, които трябва да се спазват на предстоящите празници в храмовете. Влизането в църквите няма да бъде забранено. "Хората са с разклатена психика, имат нужда от духовно здраве", заяви Ангелов.

Всички богомолци трябва да бъдат с маски, с изключение на свещенослужителите. Спазване на физическа дистанция от 1,5 метра, вярващите да не докосват реликвите и да не целуват иконите. Върбовите клонки да се раздават на открито, да има дезинфектанти на входовете. Това са част от мерките, които предлагат да се спазват в храмовете на Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден.

Здравните власти препоръчаха още редовно проветряване, регулиране на потока на хора, осигуряване доколкото е възможно на отделен вход и изход на храма, при възможност да бъдат намалени църковната служба и ритуал.

В църквите трябва да се спазват общите правила, които се спазват навсякъде - в театри, ресторанти, магазини, молове, поясни доц. Ангел Кунчев. Той каза още, че молбата им е хората да ограничат посещенията в храмовете.

„Четвъртата седмица на намаляване на заразените позволява обсъждането на облекчаването на мерките. Надяваме се, че тази тенденция ще е устойчива”, заяви Кунчев.

Междувременно, проф. Ангелов издаде и заповед за облекчаване на мерките от 24 април. Пълния й текст може да видите ТУК.

Още по темата

ВАС ще отправи преюдициално запитване до Съда на ЕС по казуса с видеонаблюдението на изборите

Предишна новина

Натъпкаха нелегални мигранти във фалшив инкасо автомобил

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.