Военни съдии обвиниха ВКС в етични нарушения и провокация

Военни съдии обвиниха ВКС в етични нарушения и провокация

Прикачени файлове

Военни съдии упрекнаха ВКС в тенденциозност и провокация с цел компрометирането им, в нарушение на Етичния кодекс и създаване на нетърпима обстановка.

Това става ясно от становище на Софийския военен съд по повод анализа на ВКС за ефективността на военното правосъдие.

На заседанието си във вторник съдийската колегия прие за сведение доклада на върховните съдии за работата на магистратите под пагон. Анализът обхваща периода 2014-2015 г., а критиките изключително сериозни и тревожни – липса на капацитет за решаване на дела, които не са от фактическа и правна сложност; многократно връщане на делата на прокуратурата без основания, което води до драстични забавяния, понякога с над 10 години на съдебните производства; обезпокоително голям процент на отменени и изменени актове (една трета за 2014 г.), което е лош атестат за ефективността на дейността на военните съдилища; заиграване със статистиката, за да изглеждат делата повече на брой и др. 

Още в сряда общото събрание на СВС излезе със становище, което е изпратено до Етичната комисия на съдийската колегия с копие до самата колегия, председателя на ВКС и шефа на Военноапелативния съд (виж прикачения файл – б.а.). Писмото бе пратено и на "Правен свят" по повод публикация по темата.

В становището си магистратите от СВС не се съгласяват с изводите на ВКС, а някои определят за неверни като например за нарушения при воденето на статистиката. Казват още, че не е извършвана проверка по движението на делата и дейността на съда и заради това част от констатациите не отговарят на действителната ситуация.

"В доклада на Върховния касационен съд ярко контрастират епитети и квалификации по отношение да действащите военни съдии, и в частност на магистратите от Софийски военен съд, като авторите на доклада се отнасят по начин, който накърнява професионалното ни достойнството и репутация", твърдят военните съдии.

И уточняват: "До настоящия момент, в качеството си на съдии от Софийския военен съд търпеливо и мълчаливо сме понасяли множество неоснователни критики, но никой до момента не си е позволявал публично да компрометира честта ни в професията и обществото."

Нещо повече, те правят извода, че е налице грубо и преднамерено нарушаване на принципите залегнали в Етичния кодекс – взаимно уважение и толерантност и почтеност и благоприличие.

Магистратите от СВС се съмняват в обективността и аналитичността на доклада, защото не е бил обсъден от Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС, което "обосновава извод за тенденциозност и провокация, целяща да бъдат компрометирани съдиите и институцията".

"Отчетлив израз на професионализъм и усърдие в утвърждаването на независимостта на съда и съблюдаването на справедливостта са множество дела в Софийския военен съд с висок обществен интерес и постановени присъди, които удовлетворяват обществените очаквания за справедливост… Съдържанието на анализа-доклад на ВКС оставя в обществото усещането, че съдебните актове, издадени от съдии от военните съдилища, не почиват на законосъобразна и правилна оценка и анализ, както и, че са постановени от некомпетентни и неквалифицирани съдии, с дефицит на правни знания и умения по прилагането на закона. Правилата за етично поведение, заложени в Кодекса, произтичат от постоянната потребност на обществото да се убеждава в законосъобразността и справедливостта на актовете и действията на магистратите. Анализът-доклад на ВКС съдържа безпочвени твърдения за незаконосъобразност, произволност и липса на справедливост в правораздавателната дейност на Софийския военен съд и то в момент, в който на производство в съда са знакови дела с висок обществен интерес", твърдят още военните съдии и молят Етичната комисия да вземе отношение.

 

Още по темата

Ек. Захариева: С новия закон за съдебните заседатели се елиминира политическото влияние

Предишна новина

Съдията не може да е отговорен за разрешени СРС, ако няма престъпен умисъл или влияние върху него

Следваща новина

Коментари

49 Коментара

 1. 49
  запознат | нерегистриран
  15
  -2

  Току що прочетох статия, на водещата страница, че г-н Лозан Панов е казал: "Съдебната система трябва да се изчисти от всички прояви, които рушат авторитета й". Точно така, г-н Председател на ВКС. Обуздайте съдиите си и не допускайте подобни анализи и доклади (дори изготвени само от две съдийки от ВКС) да петнят името на колегите от военния съд и на съдебната система като цяло.

 2. 48
  | нерегистриран
  19
  -4

  Умниците от ВКС, повечето височайши псевдомагистрати, защо не погледнат собствената си кочинка , та да видят какви свинщини са натворили по не 1 и 2 дела!

  Какви безобразия са народили по разни тежки дела - като им се видят трудни за решаване, хайде обратно за ново разглеждане.Щото тъй по-лесно и безотговорно!!!

 3. 47
  ХХХ | нерегистриран
  25
  -10

  Поэдравявам ви, драги колеги от СВС, за достойния отговор на пасквила, наречен "проверка" от ВКС. Дори констатациите в него да съответстват на действителността, тонът му е недостоен и няма как да не засегне вашата част! Благодарение на интернет всички имаме достъп до всякакни актове и тези на СВС по качество изобщо не се различават от тези на окръжните съдилища. Но какво ли може да се очаква от автор на доклад, бивш председател на Благоевградския окръжен съд, чието подобно отношение към магистратите в този окръг, доведе до нагнетяване на страстите там и наложи такъв тон на поведение за допустим в отношенията между колеги???

 4. 46
  Съдия от СГС | нерегистриран
  26
  -6

  Напълно подкремя написаното под № 45 от магистрат.

  Поздравления за колегите от Софийския военен съд за становището.Не се покриха в миша дупка /както някой колеги биха направили/ и смело защитиха достойнството си,както своето така и на цялата гилдия.

  "НЕ НА СТРАХА" -нали така призова НЕГОВО ВЕЛИЧЕСТВО Председателя на ВКС-Л.П.

 5. 45
  магистрат | нерегистриран
  31
  -8

  Внимателно прочетох становището на колегите съдии от Софийски военен съд и ги поздравявам, за това, че за пръв път поставят за пръв път на фокус дебата за колегиалните и толерантни взаимоотношения между съдии, прокурори, следователи, адвокати. В последните години прави впечатление, че нападките помежду ни, както в съдебна зала, така и извън нея водят до публично дискредитиране на съдебните институции, срив на доверието към съдебната система и безскрупулно посягане на честа и достойнството на магистратите. Липсва взаимно уважение помежду. Необходимостта да се въздържаме от действия, които уронват престижа на съдебната власт произтичат от ценностната ни система и публичните длъжности, които заемаме. Надявам се това становище, което напълно подкрепям, да даде сигнал и урок на съдиите от ВКС, че освен правораздаването, те носят моралната отговорност пред обществото за вяра в държавните институции и следва да се въздържат от подобни квалификации. Нека работят по правото, а не по чувствата си. Желая успех на всички. Браво на Софийски военен съд!

 6. 44
  ************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 43
  До № 42 | нерегистриран
  4
  -7

  До № 42- Мноооого си елементарен, мноооооооооого. Да пази Господ държавата от такива като теб.

 8. 42
  ? | нерегистриран
  10
  -9
  До коментар #34 от "Генерало | нерегистриран":
  Сещам се за един за Пенгезов - един наистина "компетентен, дисциплиниран, строг и справедлив" ех военен магистрат.

  Верно, че имаше един Пенгезов - един наистина "компетентен, дисциплиниран, строг и справедлив" ех военен магистрат. Ами нали точно Александров му беше заместник и дясна ръчичка. То и затова май Пенгезов завърши толкова славно! Щом сега е повел останалите военни, то е ясно как и те ще свършат. Ха дано не е като Генерало!

 9. 41
  | нерегистриран
  7
  -2
  До коментар #36 от "н-ски съдия | нерегистриран":
  На нашата мила татковина и трябват не повече от 500-600 съдии, вкл. по 20-30 в двата върховни съда. Токова безумие и синекура и в най-богатите държави няма - във всяко село и паланка - съд,по 100 човека във върховен съд - това е пълна девалвация на всякаква юрисдикция. Само за пример - в 80 млн. Турция има 4 000 съдии ,само от преврата - 1 500 арестувани - в 5 млн. Бг - 2000 !!! Аз разбирам, че никой не иска да се раздели с високата си заплата и стандарта на живота ,който дава тя в Бг., но това не може да продължава вечно. Трябва да се реже до кокал :

  във всеки окръг да остане само по един районен съд, закриване на апелативни, административни и военни съдилища, един окръжен съд на два окръга и орязване на двата ВС + поне пет години нулев прием на нови колеги.За прокуратурата какво да говорим ,тя цялата си е за закриване и внос на нови кадри. само поставям риторичния въпрос - 2 000 съдии кого ще съдят с оглед темповете, с които хората напускат БГ ,през 2015 г. 9874 !!!!!!!! ученици са се преместили в чужбина / при ОБЩО 66 000 ученици в цялата страна!!!!!!!!!/ . Всеки от напускащите страната ни ни иска да има заплата на съдия в Бг и със сигурност нямаше да бяга . Повдигам тези въпроси, защо поне половината от бягащиге от БГ са с нагласата ,че тук няма закони, има царица - парица и пр. ,които всеки е чувал, т.е. хората са прави че част от ужасната действителност от която бягат сме и самите ние и съответно бягат от нас.

  П.С. Коментарът е доста амбивалентен, но не е тук времето ,мястото и най-вече нямам нерви да излагам собствени разбирания за съдебна рИформа. Желая на всички здраве и късмет, най-добожелателно.  Въпросът е дали всеки спор и какви спорове стигат до съд.

  В Турция едва ли допускат разглеждането на дела за 25 стотинки, както е у нас.

  Не се шегувам. Води се гражданско дело за 25 стотинки и цялата съдебна машина е задвижена с всичките призовкари, деловодители и съдии на първа и втора инстанция.

 10. 40
  * | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 39
  ******* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 38
  ********** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 37
  Мюлер | нерегистриран
  3
  -2

  Трябва да се чисти здраво!

 14. 36
  н-ски съдия | нерегистриран
  7
  -7

  На нашата мила татковина и трябват не повече от 500-600 съдии, вкл. по 20-30 в двата върховни съда. Токова безумие и синекура и в най-богатите държави няма - във всяко село и паланка - съд,по 100 човека във върховен съд - това е пълна девалвация на всякаква юрисдикция. Само за пример - в 80 млн. Турция има 4 000 съдии ,само от преврата - 1 500 арестувани - в 5 млн. Бг - 2000 !!! Аз разбирам, че никой не иска да се раздели с високата си заплата и стандарта на живота ,който дава тя в Бг., но това не може да продължава вечно. Трябва да се реже до кокал :

  във всеки окръг да остане само по един районен съд, закриване на апелативни, административни и военни съдилища, един окръжен съд на два окръга и орязване на двата ВС + поне пет години нулев прием на нови колеги.За прокуратурата какво да говорим ,тя цялата си е за закриване и внос на нови кадри. само поставям риторичния въпрос - 2 000 съдии кого ще съдят с оглед темповете, с които хората напускат БГ ,през 2015 г. 9874 !!!!!!!! ученици са се преместили в чужбина / при ОБЩО 66 000 ученици в цялата страна!!!!!!!!!/ . Всеки от напускащите страната ни ни иска да има заплата на съдия в Бг и със сигурност нямаше да бяга . Повдигам тези въпроси, защо поне половината от бягащиге от БГ са с нагласата ,че тук няма закони, има царица - парица и пр. ,които всеки е чувал, т.е. хората са прави че част от ужасната действителност от която бягат сме и самите ние и съответно бягат от нас.

  П.С. Коментарът е доста амбивалентен, но не е тук времето ,мястото и най-вече нямам нерви да излагам собствени разбирания за съдебна рИформа. Желая на всички здраве и късмет, най-добожелателно.

 15. 35
  ****** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.