Военните съдии се обидиха от доклад за качеството на работата им


Председателите на четирите военни съдилища изказаха във вторник пред Висшия съдебен съвет своята "обида" от доклада за качеството на военното правораздаване. Документът бе изготвен и публикуван от Върховния касационен съд (ВКС) през септември. В него се критикува остро работата на военните съдилища.

В документа не се казва директно, че няма смисъл от съществуването на магистратите под пагон, но с почти всеки ред от него се дават примери в тази посока. Военните съдилища са в пъти по-малко натоварени от техните колеги в общите съдилища.

Статистиката показва, че средната натовареност на съдия във Военно-апелативния съд е 1,2 дела на месец. Средната натовареност на съдия във военно-окръжните съдилища е 4,34 дела на месец. Тя обаче е още по-ниска, защото военните магистрати си надписват дела. Те смятат за дела и разпитите на свидетели и обвиняеми, които са провеждат пред тях. Срещу това получават заплати от над 3000 лева на месец.

За сравнение натовареността на наказателните съдии в Софийски градски съд е 12.5 дела на месец - близо 10 пъти повече работа за същите заплати.

Извън това ВКС установява много сериозни пропуски при квалификацията на военните съдии. В доклада директно се казва, че голяма част от присъдите в системата се отменят заради лоша правна подготовка. Проблемът е, че "потенциалът на назначените военни съдии не търпи развитие поради ограничената им професионална изява", се казва в доклада. Привеждат се примери за гафове на военни съдии.

Пред ВСС шефовете на военните съдилища не отговориха по същество на критиките. Вместо това членовете на съвета получиха снимки на военни съдии от времето на Първата световна война и чуха аргумента, че военните съдилища са важни за националната сигурност. За грешките по делата се каза, че се случвало на съдии след една много добра година да последва някоя много лоша.

"Този аргумент няма да го коментирам. Тук не става дума за реколта вино или за футболист, който има лош сезон", отговори Лозан Панов.

Шефът на Военно-апелативния съд полк. Димитър Фикиин обясни на ВСС, че всички военни съдии били много обидени от доклада. Той посочи, че проверяващите съдии от ВКС не са пожелали да чуят забележките на проверяваните преди публикуването на доклада. Неговите колеги военни магистрати от страната допълниха, че проверката на ВКС е била тенденциозна, защото първо били проверени военните съдилища, а не някои други цивилни съдилища.

Дебатът продължи близо три часа, но това време бе използвано от мнозинството в съдийската колегия на ВСС да напада Лозан Панов защо си позволил да проверява магистратите под пагон. Чуха се аргументи, че той изземвал правомощия на съдебния инспекторат и не следвал пътната карта на съдебната реформа. Никой от мнозинството не взе предвид по същество критиките срещу системата на военните съдилища. В крайна сметка докладът бе приет за сведение.

Путин уволни обвинения в корупция министър на икономиката

Предишна новина

Дават Николай Ненчев на прокуратурата заради негова публикация

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  съдия | нерегистриран
  3
  0

  Наблюдавам с интерес как се развиват събитията около така наречения "анализ-доклад" на ВКС. Първо този анализ не е на ВКС или на НК на ВКС, а на две съдийки от ВКС. Прочетох и протокола от общото събрание на НК на ВКС ,който следва времево самия анализ. Наказателните съдии от ВКС дори не знаеха за какво ги събира г-жа П. Панова. След като не можаха да вземат решение, че приемат доклада и са съгласни с него дадоха "морална подкрепа" на двете авторки. А те се бяха стреснали, защото не очакваха военните съдии да се опълчат срещу поръчковите им констатации. Срамота е да бъде проверяван който и да е орган на съдебната власт, без да се извърши проверка на място на всички дела и авторите да сочат непроверена информация и да обосновават неверни изводи. Браво на военните съдии, че не им останаха длъжни! 20-25% отменени съдебни актове не са много, г-н Панов. За справка проверете докладите на окръжните съдилища (наказателни отделения. Навсякъде процентът на коригираните съдебни актове (присъди) е около 50%

 2. 6
  Реформа | нерегистриран
  3
  0  Съгласен с № 4.

  Да се разтоварят цивилните съдилища, като се върне подсъдността на военните съдилища за полицията и другите структури, както беше преди 2008г.

  Това наричам реформа, а не преливане от пусто в празно и съкращаване на отлично работещи структури.

 3. 5
  Адвокат | нерегистриран
  3
  0

  Ми Влашка защо мълчи?

 4. 4
  | нерегистриран
  7
  -1

  Оставете военните съдии на мира!Като са слабо натоварени,увеличете им работата.Защо им взеха полицията?!Да сте чули за осъден за побой полицай?

 5. 3
  хх | нерегистриран
  6
  -1

  Медиапул, за онези които които изготвиха доклада и тези които го подържат е ясно,че целта е оня проект за съдебната карта, който струва 6 млн. лв., за които ще се вземе хонорорар от 400000 лв., но вие на чий гроб плачете. Защо не публикувате становището на Софийския съд по съществото на този пасквил и ще видите за какво иде реч. Или и вие очаквате някой грант да захлебите. Айде малко достойнство де. Стига блюдолизство !!!!

 6. 2
  ВСС | нерегистриран
  5
  -2

  Да възобновим дебата за Лозан Панов и Калин Калпакчиев.Каква натовареност имат те и какви са им коефициентите за натовареност срещу 10 000лв чист доход само от заплата.За размера на хонорарите им от проектите няма да говорим.Тези хора явно изпълняват нечия поръчка срещу военните съдии,които в момента са общо 21 човека,като един е пред напускане.Ако тези оставащи 20 съдии са проблем на съд.система,какво да кажем за останалите 2500 съдии.Колеги ,не ви ли се струва ,че ако гореспоменатите двама живееха по времето на нацистка Германия,то те обезателно щяха да членове на SS и най-вероятно щяха да са коменданти на концлагери,като определят норма на натовареност на концлагеристите.

 7. 1
  Баста | нерегистриран
  7
  -2

  Престанете с критиките към военните съдии!! Голяма част от цивилните са много по- неподготвени и некомпетентни, но с голямо самочувствие защото никой не ги търси и не проверява. Не ви ли омръзна да повтаряте едно и също, " военните така, военните иначе". Военните магистрати са много добре подготвени и дисциплинирани, но се получи като оная стара приказка " като кажат, че сестра ти е курва иди доказвай, че нямаш сестра".

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.