Военно-апелативна прокуратура трябва да разпореди разследване срещу Бойко Борисов

Военно-апелативна прокуратура трябва да разпореди разследване срещу Бойко Борисов

Прокуратурата не е установила никакви основателни причини за обстрелването на Тодор Димов-Чакъра с гранатомет, което означава, че целта е била само физическото му унищожение. Тъй като заповедта за тези действия е на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов, той трябва да бъде привлечен към наказателна отговорност.

Това е основният извод от жалбата на адвокат Михаил Екимджиев срещу прекратеното повторно разследване за смъртта на Чакъра. В края на юни Военноокръжната прокуратура в София прекрати възобновеното разследване. До възобновяването се стигна след искане на главния прокурор Сотир Цацаров, което пък бе продиктувано от осъдителното решение на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург срещу България. Тодор Димов-Чакъра загина при полицейска акция в къщата му през декември 2003 г., при която бе обстрелван с гранатомет, а заключението на последвалото разследване бе, че се е самовзривил. В осъдителното решение на ЕСПЧ се казваше изрично, че за съда не е задача да установи от какво е починал Димов, а дали употребените срещу него сила и средства са били абсолютно необходими, или са прекомерни.

"Според Съда три фактора показват, че те не са били основателни, по-специално що се отнася до реактивните гранати. На първо място, полицейските органи не са били изправени пред чувството за непосредствена заплаха за живота на невинни хора, която би направила неотложна употребата на сила. Съмнително е дали прибързаната акция действително е била необходима и изглежда, че полицаите, които са били многобройни и добре екипирани, са имали достатъчно време, за да отцепят къщата, в която се е укривал г-н Тодоров, да вземат мерки за предотвратяване на бягството му и да подготвят внимателно задържането му. Решенията да използват експлозиви и реактивни гранати са взети – факт, който е изрично споменат от Военен съд – Пловдив в първото му решение – доста време след последния изстрел, произведен от г-н Тодоров, и следователно не са пряко последствие от внезапна насилствена негова реакция или от непосредствен опит да отнеме живота на другиго", се казва в решението на ЕСПЧ, цитирано и в жалбата на адвокат Екимджиев.

Според защитника, след като и във възобновеното разследване не се сочат основателни причини за използването на гранатомет, то делото не трябва да бъде прекратено, а да бъдат привлечени под отговорност длъжностните лица, които са разпоредили обстрелването.

От постановлението на прокуратурата ставаше ясно, че в ранния следобед на 10 декември за последно Чакъра стреля по униформените около къщата, а след това баретите вземат решение да преустановят всички действия и да изчакат да мине нощта. Преди това с взривове проверили мазето и първия етаж на къщата, като се убедили, че Чакъра не е там, но бил заложил взривове срещу евентуално нахлуване. По същото време, на горните два етажа, където се предполага, че се е намирал, вече бушувал пожар. Баретите взели решение да се изтеглят и да не продължават с обезвреждането, защото вече било тъмно.

След това обаче е последвало решението на Бойко Борисов за обстрел с гранатомет. В постановлението на прокуратурата, то е аргументирано по следния начин: "След подробен анализ на оперативната обстановка - неустановено местонахождение на Тодоров; водена от него ожесточена стрелба, при всички опити за атака на командосите; наличието на неустановено количество въоръжение в него и налична оперативна информация, макар и непроверена за заложени взривни устройства в двора и в къщата /проверена/ и за възможност Тодоров да напусне къщата по предварително подготвени проходи след полунощ св.ген. м-р Борисов взел решение да се произведат изстрели с "РПГ-7", за да се обезвредят възможни заложени взривни устройства в къщата."

Според адвокат Екимджиев предположението, че Димов е можел да избяга не почива на обективни данни. "Със същата доза основателност би могло "разумно" да се предположи, че Тодоров ще напусне къщата по въздуха или използвайки подземни реки", посочва защитникът, за да докаже тезата си, че няма убедителни мотиви за необходимост от използване на РПГ, а целта е била убийството на Чакъра.

"Дори хипотетично да се приеме версията, че стрелбата с гранатите е проведена, за да бъдат взривени евентуално заложени в къщата взривни устройства, този факт, сам по себе си, доказва евентуален умисъл за убийството на Т. Димов. Дори ако пряката цел на изстреляните гранати е била да бъдат обезвредени предполагаеми, заложени от Димов експлозиви, за обучените полицаи е било ясно, че дублираният ефект на мощните взривове от РПГ и от взривените с тях "капани" не би дал реален шанс за оцеляване на Т. Димов. От друга страна, според мотивите на обжалваното постановление, в момента на изстрелването на РПГ, участниците в операцията са допускали, че Т. Димов е жив", пише още адвокат Екимджиев. По думите му, след като явно прекомерната огнева мощ е насочена пряко към убийството на Чакъра, прекратяването на разследването без повдигане на обвинения, нарушава правните стандарти за ефикасност на разследването според практиката на ЕСПЧ.

"Несъобразяването с тези правни стандарти води до неизпълнение на задължителните индивидуални мерки, произтичащи от Решението на ЕСПЧ от 06.11.2012г. по делото Димов и други срещу България. Ето защо обжалваното постановление следва да бъде отменено и Военно-апелативна прокуратура да разпореди привличането към наказателна отговорност на длъжностните лица, отговорни за смъртта на Т.Димов", посочва в жалбата си адвокат Екимджиев.

Взривен или самовзривен

В нощта на 11 декември 2003 г. около 2,30 ч. последвали 7 изстрела с РПГ-7 и решение да се изчака сутринта за проникване в къщата, когато служителите открили разчлененото и овъглено тяло на Чакъра. Тук вече следват опитите да се установи причината за смъртта на Чакъра, което пък би имало връзка и с евентуалната наказателна отговорност на длъжностните лица.

В жалбата се цитират изводи от постановлението на прокуратурата, в които се казва, че от медицинска гледна точка не може да се направи категоричен извод за причината за настъпване на смъртта, както и кога е настъпила.

"Поради неустановяването на конкретната причина и на момента на смъртта логически не може да се изключи версията, че той е убит в резултат от разпоредения от ген Б. Борисов обстрел на къщата с ръчни противотанкови гранати (РПГ)", смята адвокат Екимджиев.

Въпреки изводите по медицински данни обаче, прокуратурата все пак е извела заключение за смъртта на Чакъра, до което е стигнала и след анализ на нов оглед на местопроизшествието. Според разследващите той все пак се е самовзривил.

"На базата на всички данни от делото - медицински документи от аутопсията на трупа на Тодоров с рентегнови снимки, ексхумация и рентгенови снимки на иззети кости с вбити проектили, протоколи от оглед на местопроизшествието непосредствено след инцидента, както и оглед на местопроизшествието за нуждите на настоящата експертиза заедно с приложения снимков материал,  може да се направи извода, че причината за смъртта на Тодоров е взрив от близко разстояние, довел до разчленяване на тялото в областта на кръста, разкъсване на вътрешни органи на коремната кухина в ляво и откъсване на част от лявата ръка в областта на предмишницата с двустранно счупване на ребрата. В момента на въздействие на взрива върху тялото са оказали въздействие всички увреждащи елементи на взрива - взривна вълна, проектили и висока температура с повърхностно действие в областта на въздействие на взрива. В последствие върху тялото е въздействала високата температура от пожара, която е довела до овъгляване на части от тялото. Видно от направените рентгенографии преди аутопсията и от намерените при ексхумация-та проектили, вбити в костите на таза, взрива е произведен от ръчна граната.", се казва в постановлението, в което е посочено още, че в тялото на Чакъра са открити сачми от ръчна граната, с каквато само той е разполагал.

Още по темата

Удостоверения за имоти ще се получават пак само по мястото на имота

Предишна новина

Главният прокурор ще иска имунитетите на осем депутати

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  ... | нерегистриран
  6
  -3

  До коментар [#9] от "иван":  Иванушка, гледаш много филми. По-малко телевизия, и повече обръщай внимание на жена ти!

 2. 9
  иван | нерегистриран
  3
  -5

  До предния:

  Ами като няма кой да те пази, направи като "обикновения човек"-въоръжи се с калашник, пистолети и гранати в дома си и чакай полицайте да дойдат да си играеш на войници, пък ако без да искат те гръмнат, щото ти можеш да ги стреляш, но те трябва да те чакат да ти омръзне да се правиш на Рамбо и да се предадаеш и ти нарушат правото на живот, наследниците ти ще съдят д-вата в Страсбург!!!

 3. 8
  ... | нерегистриран
  6
  -6

  До коментар [#7] от "обикновен човек":  В тази държава няма кой да пази обикновения човек. Особено да ни пази от-пазещите ни...От престъпниците -сами трябва да се пазим, но кой да ни пази от пазещите ни?

  Помниш ли как нахлуха в дома на човека глас-по-погрешка, а накрая той им се извиняваше

 4. 7
  обикновен човек | нерегистриран
  4
  -6

  Очевидно е имало повод къщата или по-скоро военното убежище на този "обикновен човек" да бъде обградена. А иначе щом казваме на някой, който се е въоръжил до зъби и стреля по хора, които са призвани да ни пазят "обикновен човек", то ние другите трябва да сме "обикновени маймуни"!

 5. 6
  ... | нерегистриран
  3
  -6

  До коментар [#5] от "иван":  А защо полицаи са обградили къщата му? Има ли повод и причина за такава свръхсила срещу обикновен човек?

 6. 5
  иван | нерегистриран
  3
  -9

  Какво да очакваме, ако тежко въоръжен човек, барикадиран в къщата си с всевъзможни оръжия, гранати и какво ли не още..обстрелва полицайте, като на война???!!!

  Логичният и нормален отговор на този въпрос е че човекът трябва да бъде ликвидиран, освен ако не излезе с високо вдигнати ръце, при това гол за да е ясно, че не се е опасал с гранати за да взриви всички около него при задържането!

  Оттук насетне всякакви защитни еквилибристики и преиначавания на случая нямат абсолютно никакво значение, всъщност значение има как този казус е бил представен пред Съда в Страсбург..??? Не е ли ясно, че когато стреляш срещу полицайте нормалния изход от това е да бъдеш застрелян, защото си един опасен идиот! Всичко друго е словесно празноглавие.

 7. 4
  гРАЖДАНИНО, голям Селянин си! | нерегистриран
  7
  -6

  Тихи сме и си мълчим, защото КОЙ СИ ГО ИЗБРА, а? Всички знаят КОЙ СИ ГО ИЗБРА! Всички знаят и ЗАЩО СИ ГО ИЗБРА! Затова сме тихи и си мълчим! Защото знаем КАКВО ЩЕ СТАНЕ! Защото знаем, че гРАЖДАНИ като теб, освен да провокират и да доносничат, за нищо друго не са годни, а и не смеят нищо друго да правят, защото ще ги върнат обратно на село - при филията с мас и при прасето!

 8. 3
  Гражданин | нерегистриран
  8
  -4

  Много сте тихи по темата, мълчите, а????

  Нали сте независими, или дори и анонимно не смеете да се изкажете!!!

  Или пък няма какво да се каже по темата?!?!?!?!

  Чакате да видите на къде ще подухне "следизборният вятър".....

 9. 2
  | нерегистриран
  20
  -4

  Гледахте ли Ясен тодоров при Цветанка Ризова. Какъв интелект, каква визия, какъв сексапил. Това е идеалът ми за член на ВСС и тази лека усмивчица, която излиза след всека умна мисъл. Обожавам го.

 10. 1
  Военен прокурор | нерегистриран
  9
  -13

  Екимджиев, какво започване бе мойто момче, аз ти говоря за прекратяване!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.