Военно-апелативният съд не даде свобода на четирима от обвинените в шпионаж

Военно-апелативният съд не даде свобода на четирима от обвинените в шпионаж
снимка:БГНЕС

Военно-апелативният съд остави в ареста четирима от шестимата обвинени за шпионаж в полза на Русия. Те обжалваха задържането си под стража, което Военно-окръжният съд им наложи след близо денонощие заседаване, приключило в 5 часа сутринта в понеделник. За един от групата за шпионаж прокуратурата не поиска задържане под стража, след като той направи пълни самопризнания и бе пуснат под гаранция.

В ранните часове на понеделник първоинстанционният съд постанови постоянен арест за „Резидента“ Иван Илиев, бивш шеф във военното разузнаване, съпругата му с българско и руско гражданство, зам.-шефа на дирекцията за бюджета и разходите във Военното министерство полковник Петър Петров, началника на класифицираната регистратура в парламента Любомир Медаров и действащия служител на Министерството на отбраната Димитър Влахов.

Адвокатите им обаче са обжалвали законосъобразността на първоинстанционните решения и поискаха отмяната им.

Часове след приключване на последната мярка за неотклонение в понеделник, прокуратурата обяви, че е събрала данни, че двамата руски дипломати са извършвали разузнавателна дейност у нас. Те бяха обявени за персона нон грата.

Прокуратурата е внесла 4 тома нови доказателства по делото. Два от тях са със секретни материали, намерени по време на обиските. Другите два са разпити на свидетели. От тях става ясно, че в ареста обвиняемите са се уговаряли кой какви обяснения да даде, за да манипулират разследването и да обяснят намерените у тях секретни документи.

Т.нар. "Резидент" и сочен за ръководител на групата бивш шеф във Военното разузнаване Иван Илиев и неговата съпруга Галина са се запознали в ГРУ (Главно разузнавателно управление на Русия), когато той е бил на обучение там. 66-годишната Галина Илиева е обучавана в съветските разузнавателни служби. Сестрата на Галина Илиева е била личната секретарка на Рем Вяхирев. От новите доказателства става ясно и, че шефът на секретното деловодство в парламента Любомир Медаров редовно е преснимвал доклади на ДАНС и НРС, които са били предвидени само за президента, премиера и председателя на парламента.

По делото е разпитван и бившият шеф на военната полиция в България Борислав Сертов, тъй като той е отговарял за групата, която е водила задържането на Иван Илиев, тогава когато той е избягал и по-късно е задържан в района на Руското посолство. Оказало се, че част от полицаите, които е трябвало да задържат Иван Илиев са отишли да пият кафе. Разследващите имат съмнения, че това пиене на кафе не е било случайно, след като Борислав Сертов напусна поста си шеф на Военна полиция в началото на годината, тъй като му предстои в следващите седмици да замине военно аташе в Москва.

В следобедните часове на петък Военно-апелативният съд остави полк. Петър Петров, чиято мярка се разглеждаше първа, в ареста. Адвокатът на Петров заяви пред медиите, че в материалите събрани към момента по делото, във връзка с неговия клиент, Русия не се споменавала. Прокурор Стоян Лазаров заяви, че новите доказателства допълват данните за шпионската дейност, извършвана от обвиняемия. И допълни, че полк. Петров не е дал обяснения.

В ареста остават и началникът на класифицираната регистратура в парламента Любомир Медаров, както и военният разузнавач Димитър Влахов. Военно-апелативният съд не измени и мярката на съпругата на "Резидента" Галина Илиева и тя също ще остане задържана. Елин Алексов, ръководител на военно-апелативна прокуратура, който е и прокурор по две от мерките на обвиняемите, коментира, че като офицер не се гордее, че"други офицери са предали държавата си".

Пред съда ръководителят на групата Иван Илиев ще се изправи в понеделник, тъй като жалбата срещу мярката му за неотклонение е постъпила по-късно при магистратите.

Още по темата

Европарламентът отхвърли поправката срещу България в доклада за Северна Македония

Предишна новина

Излизането от домовете в Румъния - само до 20:00ч.

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  йорист | нерегистриран
  1
  -2

  Не го написа Военно - апелативния съд, а една военна съдийка от Военния съд в Пловдив, забравих й името, ама тя май е само една там, другите са мъже. Какво прави тая във Военно - апелативния съд не знам? Кой я изпрати там също не знам. Така, че не слагайте под един знаменател всички. И във военното правораздаване има грамотни и читави хора, както и в цивилните съдилища има много, ама много "гнили" ябълки. Доколкото знам тази съдийка е била преди това съдия във Окръжния съд в Пловдив и от там е скочила нагоре.

 2. 1
  | нерегистриран
  2
  -1

  По делото Чората военно- апелативния съд написа,че е възможно непредпазливо деяние при съучастие. ВКС заяви после, че това представлява незнание на основни правни институти.

  Представете си , ако на изпит по НП студент заяви,че е възможно непредпазливо дейние при съучастие? Колко мислите ще му пишат?


  Военното правосъдие трябва да бъде закрито!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.